Eveniment

Zeci de migranți își riscă viața pentru a ajunge în România. Ce se întâmplă cu aceștia după ce au ajuns în țara noastră (galerie foto)

Zeci de persoane au luat cu asalt în ultimele săptămâni frontiera României și încearcă, prin orice modalitate, să intre în țara noastră. Pe mare sau pe uscat, de multe ori, migranții își riscă viața pentru a reuși să ajungă pe teritoriul României. Printre cei depistați în ultimele săptămâni de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă se numără și mai mulți copii, ai căror părinți încearcă să-i scape de traiul dus în țara de origine și să le ofere o viață mai bună.
 
Două cazuri au pus în alertă autoritățile din județul Constanța în ultimele două săptămâni, după ce pe Marea Neagră au fost depistate două ambarcațiuni ticsite cu migranți. În primul caz, la bordul navei erau 69 de persoane din Irak, dintre care 30 de bărbați, zece femei și 29 de minori, iar în cel de-al doilea caz erau 70 de persoane, 23 de copii, 12 femei și 35 de bărbați.
 
Printre persoanele de la bordul navelor s-au aflat și călăuze care, contra cost, le promiteau migranților că îi ajută să treacă ilegal frontiera. În primul caz, cel din 13 august, anchetatorii au stabilit că ambarcațiunea „Emek 1“ era condusă de cetățeanul cipriot Petros P., în vârstă de 41 de ani, ajutat de cetățeanul bulgar Petar S., în vârstă de 48 de ani, cei doi plecând împreună cu grupul de migranți, în data de 11august 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei. Cei doi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
 
Frontiera de stat, forțată de două microbuze cu migranți
 
Un alt caz de trecere ilegală a graniței a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au depistat 25 de cetățeni sirieni, 21 de adulți și patru copii, care au încercat să intre ilegal în țară din Bulgaria. Migranții au beneficiat de sprijinul a trei călăuze bulgare, care ar fi trebuit să îi transporte până la București.
 
Astfel, în data de 18.08.2017, în jurul orei 14.00, o patrulă a Poliției de Frontieră a observat două autoturisme de teren care au trecut ilegal frontiera de stat din Bulgaria în România. Imediat, a fost declanșată o acțiune operativă, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului PF Negru Vodă și al Sectorului PF Băneasa, sprijiniți de cei de la sediul Gărzii de Coastă, monitorizând traseul autoturismelor.
 
Cele două mașini, înmatriculate în Bulgaria, au fost identificate și blocate în pădurea din apropierea localității de frontieră Dumbrăveni, județul Constanța, ocazie cu care șoferii și pasagerii acestora au încercat să fugă, ascunzându-se în pădure. La fața locului au fost descoperite și reținute 25 de persoane, cetățeni străini.
 
Cu ocazia cercetărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că grupul de persoane este format din cetățeni sirieni, 21 de adulți și patru copii, cu vârste cuprinse între șapte și 50 de ani.

Ce se întâmplă cu migranții care au ajuns în România 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, subinspector Alexandru Ion, după depistarea migranților au loc procedurile de identificare și legitimare, proceduri ce pot dura, în funcție de numărul persoanelor depistate, până la două zile. Ulterior, persoanele sunt predate Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea continuării procedurilor.
 
Bogdan Cojocaru, de la Biroul de Relații cu Presa din cadrul IGI, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că, după preluarea persoanelor, acestea aleg să depună din proprie voință o cerere de azil în România. Ulterior, cei care cer azil sunt transferați către centrele regionale de proceduri și cazare a solicitanților de azil situate în București, Giurgiu, Timișoara, Galați, Rădăuți și Maramureș, structuri teritoriale specializate pe probleme de azil.
 
„Cererea de azil se soluționează în termen de 30 de zile, timp în care se fac mai multe verificări, după care se acordă o formă de protecție internațională. În cazul în care, din anumite motive, nu se acordă această formă de protecție internațională, se merge în instanță unde solicitantul poate contesta decizia“, a precizat Bogdan Cojocaru.

Cine se ocupă de integrarea migranților

Conform informațiilor de pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări, Direcția Azil și Integrare (DAI) din cadrul IGI asigură înregistrarea, identificarea, evidența solicitanților de azil și a persoanelor care au primit o formă de protecție în România și se ocupă de emiterea și prelungirea valabilității documentelor de identitate și a documentelor de călătorie pentru solicitanții de azil și pentru persoanele care au primit o formă de protecție.
 
DAI stabilește care este statul membru responsabil de soluționarea unei cereri de azil în cadrul procedurii DUBLIN, soluționează cererile de azil în faza administrativă; cercetează și furnizează informații din țările de origine necesare soluționării cererilor de azil și asigură reprezentarea intereselor IGI în cauzele ce au ca obiect proceduri de azil.
 
Aceeași structură din cadrul IGI asigură cazarea, asistența materială și financiară a solicitanților de azil care nu dispun de mijloace de întreținere, consilierea, asistența medicală etc. a solicitanților de azil; acordă asistență în vederea integrării persoanelor care au dobândit o formă de protecție, acordă asistență, sprijin și îndrumare în vederea integrării străinilor care au un drept de ședere legală în România; pregătește și implementează operațiunile de relocare a refugiaților în România și asigură coordonarea și implementarea activităților desfășurate în Centrul de tranzit în regim de urgență de la Timișoara, conform acordului încheiat în acest sens între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație.
 
Nu în ultimul rand, Direcția Azil și Integrare colaborează cu organizații internaționale și organizații neguvernamentale specializate în acest domeniu în vederea coordonării asistenței acordate de acestea pe principiul complementarității și pentru asigurarea și respectarea standardelor referitoare la azil, prevăzute de legislația națională, comunitară și internațională.
 
Sursa foto: Poliția de Frontieră
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ambarcațiunea cu migranți care s-a scufundat în Marea Neagră se îndrepta către România

22 Sep 2017 483

Tragedie pe Marea Neagră. O ambarcațiune cu migranți s-a scufundat în apropiere de Turcia. Mai multe persoane sunt dispărute

22 Sep 2017 522

Zeci de migranți sunt cazați la un hotel din Satul de Vacanță din Mamaia. Au ajuns ilegal în România la bordul unor nave (galerie foto+video)

21 Sep 2017 2589

Halucinant. Barca grupului de migranţi însoţită de trei delfini către ţărmul românesc. Filmare de la migranţi (galerie foto+video)

21 Sep 2017 2315

Un turc, un irakian şi un iranian cer judecătorilor din Constanţa să fie eliberaţi. Sunt suspectaţi de călăuzirea celor 154 de migranţi

20 Sep 2017 242

Peste 100 de persoane din grupul migranților depistați pe o ambarcațiune în derivă pe Marea Neagră vor fi expulzate. 49 au cerut azil în România

18 Sep 2017 330

Trei persoane, suspectate de călăuzirea celor 154 de migranţi salvați de pe o navă ce plutea în derivă pe Marea Neagră, arestate preventiv

18 Sep 2017 490

O femeie însărcinată din grupul de migranți salvat azi noapte pe Marea Neagră a ajuns la Spitalul Județean Constanța. În ce stare este aceasta

13 Sep 2017 974

UPDATE Alertă în Marea Neagră. 153 de migranţi aduşi la ţărm de Garda de Coastă. Pluteau în derivă (fotoreportaj+video)

13 Sep 2017 3051

UPDATE. O ambarcațiune cu migranți plutește în derivă pe Marea Neagră. Marea este foarte agitată în larg. Garda de Coastă intervine în zonă

12 Sep 2017 1094

Constanța. Cetățean turc reținut în cazul migranților depistați la sfârșitul săptămânii trecute la 2 Mai

12 Sep 2017 408

Editorial Marea Neagră, rută alternativă spre Europa pentru traficanţii de migranţi economici?

11 Sep 2017 910

UPDATE. Oficial de la Garda de Coastă. Ambarcaţiune cu migranţi depistată pe Marea Neagră, în zona 2 Mai. Garda de Coastă a interceptat nava (galerie foto-video)

09 Sep 2017 2016

Măsuri sporite la frontieră pentru a identifica migranții care încearcă să intre ilegal în țară. Cum va acționa Garda de Coastă pe Marea Neagră

07 Sep 2017 445

Un cetățean irakian și unul sirian arestați preventiv pentru trafic de migranți. 87 de persoane au fost depistate pe o ambarcațiune pe Marea Neagră

05 Sep 2017 590

48 bărbați, 16 femei și 23 de copii, salvaţi de poliţiştii din Constanţa

03 Sep 2017 1239

Focuri de armă la graniţa României cu Serbia. 12 migranţi transportaţi ilegal

28 Aug 2017 565

Constanța. Două mașini pline cu migranți au trecut ilegal frontiera dintre Bulgaria și România. Polițiștii de frontieră i-au găsit ascunși în pădure lângă Dumbrăveni (galerie foto)

19 Aug 2017 6248

Un cetăţean bulgar şi unul cipriot, cercetaţi pentru transport ilegal al migranţilor irakieni pe Marea Neagră

18 Aug 2017 421

UPDATE. Un cetățean cipriot și unul bulgar, reținuți la Constanța pentru trafic de migranți. Decizia, în cazul ambarcațiunii cu cetățeni irakieni depistată la Mangalia

17 Aug 2017 775

Microbuzul în care se aflau migranţi, dus la sediul Gărzii de Coastă (video)

04 Aug 2017 544

18 migranți sirieni au trecut ilegal frontiera de stat a României

24 Jul 2017 726

Mustafa Hyusein Dzhevdet şi Halil Erdzhan Embiya, arestați preventiv

08 Jul 2017 588

Constanţa. Cetăţeni irakieni prinşi la scurt timp după ce au trecut ilegal frontiera. Au fost ajutaţi de două călăuze bulgare (galerie foto)

07 Jul 2017 683

Zeci de migranţi irakieni, solicitanţi de azil în România, depistaţi la frontieră ascunşi într-un TIR cu mobila

17 Jun 2017 2580

Poliţiştii de frontieră constănţeni au depistat 16 cetăţeni irakieni care au trecut ilegal frontiera la Negru Vodă (galerie foto)

16 May 2017 506

15 cetăţeni sirieni prinşi la frontieră când vroiau să intre ilegal în România

01 May 2017 2414

Descoperire la frontieră. Peste 100 de migranţi au încercat să iasă ilegal din România

22 Apr 2017 827

Percheziţii de amploare pentru destructurarea unui grup specializat în trafic de migranți, pe relația Turcia – România – Ungaria

26 Jan 2017 883

Migranţi din Irak şi călăuze bulgare, depistaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni

30 Dec 2016 918

Garda de Coastă Șapte migranți morți, alți vreo 300 au fost salvați

21 Dec 2016 553

Ce se întâmplă cu migranţii irachieni, de origine curdă, care au intrat fraudulos ieri seara în România

09 Dec 2016 832

Polițiștii din Constanța au depistat un grup de irakieni la Dumbrăveni (galerie foto)

08 Dec 2016 857

730 de migranţi salvaţi doar în ultimele ore, în largul Libiei. Garda de Coastă italiană nu mai face faţă

04 Dec 2016 504

Cele patru călăuze bulgare, reţinute pentru 24 de ore

29 Nov 2016 627

Şase migranţi irakieni şi patru căluze bulgare, depistaţi de poliţiştii de frontieră constănţeni

28 Nov 2016 845

Bulgaria Incidente violente în principala tabără pentru refugiați

25 Nov 2016 666

Confruntări între grupuri de migranţi. O persoană a murit

21 Nov 2016 540

Sirian, prins în timp ce încerca să intre pe ascuns în România

18 Nov 2016 565

Donald Trump promite că va expulza până la 3 milioane de imigranți ilegali

13 Nov 2016 596

Aproape 1.400 de migranți salvați în Marea Mediterană

12 Nov 2016 586

115 migranți, salvați de gărzile de coastă

06 Nov 2016 704

Un grup de irakieni care voia să intre ilegal în România, oprit la graniţă

01 Nov 2016 554

Peste 2000 de migranți salvați în largul coastelor Libiei

24 Oct 2016 516

Violențe în tabăra de refugiaţi de la Calais înaintea evacuării (video)

23 Oct 2016 669

Migranți din spațiul afro-asiatic încercau să treacă ilegal frontiera dinspre Serbia în România

30 Sep 2016 653

Patru migranţi, opriţi în timp ce intenţionau să intre ilegal în România (galerie foto)

28 Sep 2016 540

Trei persoane și un copil de patru ani, prinși pe câmp în timp ce voiau să intre fraudulos în România (galerie foto)

22 Sep 2016 595

UE acordă Bulgariei 108 milioane de euro pentru a-și proteja granițele în fața fluxului de migranți

16 Sep 2016 479

DIICOT Grupare infracțională destructurată, specializată în trafic de migranți

14 Sep 2016 509