vinul.ro Vinul - despre nevoia de pregătire, relaxare și împrejurări

Am făcut, recent, o vizită “de lucru și destindere” la crama Liliac, din Batoș, împreună cu un grup de bloggeri, consumatori, comunicatori și oameni de media. A fost foarte frumos – dar nu cu asta vreau să vă rețin acum (o să scriu despre Liliac în ediția viitoare a revistei tipărite). Observațiile stârnite de această vizită constituie motivele pentru care scriu rândurile de față.

În primul rând, mi-am reamintit cât de importantă este (pentru vin și pentru consumatori) pregătirea: degeaba te azvârle cineva în contact cu cele mai bune vinuri, dacă nu ești pregătit să le înțelegi – înainte de a le bea. Vinul – ca și arta – e cel mai adesea un “gust dobândit”: nu ne naștem cu capacitatea de a aprecia corect toate creațiile complexe, ci o dobândim prin educație, prin depășirea prejudecăților și propriei ignoranțe. Dar n-aș vrea să se înțeleagă – Doamne, ferește! – din asta că militez pentru niscaiva examene obligatorii  impuse consumatorului înainte de a “binemerita” un pahar cu vin. Dimpotrivă!

Alături de vin, important e să fii relaxat: dacă te simți ca la un concurs în care examinatorul îți impune ce să simți, când să simți și cât de vocal să te uimești, asta îți taie (până la anulare) din plăcere. Relaxarea e de ajutor și fiindcă îți permite să te deschizi să absorbi din “sensurile vinului”: înțelegi astfel mai bine de unde vine el, cu ce merge bine și cum poți tu, subiectiv și egoist, să te bucuri de întreaga lui bogăție. Atunci poți, ca și când descoperi ceva nou și bun (iar în vin ai mereu șansa asta) să împărtășești și cu alții.

Vinul ține (și) de context: cu cine, când, cu ce, unde? – toate aceste împrejurări au un rol deloc neglijabil în bucuria de a-l bea. Dacă devii obsedat doar să-i cauți toate rotunjimile ori asperitățile “cu lupa”, riști să devii un maniac (adeseori ostracizat de societate) care “vede monstruos” printr-o lentilă, descoperă toate toate calitățile și imperfecțiunile unui singur obiect dar neglijează restul universului, concentrându-se (abuziv față de propria “joie de vivre”) asupra unei singure pasiuni, care devine astfel o obsesie autodistructivă.

* Sursa imaginii de mai sus este GuideAdvisor.com. Articolul a fost publicat în ediția cu numărul 108 a revistei tipărite Vinul.Ro

Articol preluat de pe vinul.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Ziua 267 – 24.09.2022. Astăzi sărbătoresc strugurii

24 Sep 2022 1353

„Nu cădem pe spate la prima icră de somon!" Recomandat de Curator & Connaisseur & Friends” - ghid pentru enogastronomia din România

08 Jun 2022 1013

Poezia zilei Lucruri simple – Valentina Popescu

28 May 2022 2133

GastroArt Carnați cu vin (rețetă interbelică)

22 Apr 2022 1597

Poezia zilei Lucruri simple – Valentina Popescu

19 Mar 2022 2262

Poezia zilei Lucruri simple- Valentina Popescu

01 Jan 2022 2143

GastroArt Ce se mânca în România în 1865, trei rețete dintr-o carte reeditată în premieră

04 Dec 2021 2520

VINARTE extinde și modernizează Castel Bolovanu și face upgrade la Domeniile Vinarte

18 Aug 2021 1332

Secretele vinului rosé

19 May 2021 1571

Caloian de la Crama Oprișor, cel mai bun vin rose la Concursul Național de Vinuri Rose

17 May 2021 2584

​Rodia conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu. De ce e bine să o consumi

27 Mar 2021 3262

Efectele vinului asupra sănătății

08 Feb 2021 2552

„Vinul roșu face bine la circulație!” Discuție incredibilă între un polițist și un șofer băut

17 Jan 2021 2399

Diana Dumitrescu, despre beneficiile vinului roșu

29 Oct 2020 2839

Rodia, mai bogată în antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde!

25 Aug 2020 2756