Acord privind limitarea temperaturii medii globale

196 de state participante la conferința asupra schimbărilor climatice, de la Paris, au semnat ieri un acord prin care se angajează să depună eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius.

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, cele 196 de state participante la cea de-a XXI-a Conferință a Părților (COP 21) la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) au adoptat ieri, Acordul de la Paris sub UNFCCC.

Documentul stabilește un set de reguli ambițioase și obligatorii din punct de vedere juridic, în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv reduceri cuantificabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

'Printre elementele cheie ale Acordului de la Paris se numără operaționalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creșterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. În același timp, statele Părți vor depune eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius', se precizează în comunicatul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Un alt element important al Acordului semnat la Paris se referă la stabilirea unei viziuni de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile și de eradicare a sărăciei. De asemenea, a fost stabilit un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani și un proces de evaluare la nivel global a progresului înregistrat, în atingerea obiectivelor asumate.

Potrivit Ministerului Mediului, alte prevederi importante se referă la responsabilități clare de monitorizare și raportare, dar și un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanțare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie și creșterea capacității acestor state de a se adapta la schimbarea climei.

Comisarul european pentru Climă, Miguel Arias Cańete, a subliniat că Acordul de la Paris este o victorie a întregii Uniuni Europene și demonstrează că Europa este puternică, unită, ambițioasă și vorbește cu o singură voce. 'Asta a reprezentat forța noastră în cadrul negocierilor. Astăzi am obținut ceea ce ne-am propus', le-a transmis comisarul Cańete miniștrilor Mediului din UE.

În ultima parte a negocierilor, a fost stabilită o coaliție ad-hoc a statelor ambițioase, din care fac parte peste 100 de țări, printre care SUA, toate statele membre ale UE, Canada, Norvegia, Australia, Mexic, Brazilia și 79 de state din Africa, zona Pacificului și Caraibelor.
COP 21 s-a desfășurat la Paris, în perioada 30 noiembrie — 12 decembrie 2015.


Sursa: Agerpres.ro

Sursă foto: Agerpres


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

18 Apr 2024 993

Tulcea A început prohibiția generală la pescuit

09 Apr 2024 470

Vești bune pentru elevi și părinți! Activitățile din „Săptămâna Verde“ vor fi finanțate din Fondul pentru mediu

06 Apr 2024 810

Răspuns pozitiv de la APM Constanța Rompetrol Rafinare SA poate transforma un cazan cu circulație naturală în cazan cu circulație forțată multiplă

31 Mar 2024 542

Proiectul de Hotărâre de Guvern care crește perioada de închiriere a plajelor, în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului

15 Mar 2024 707

Investiții pe Platforma Rompetrol Rafinare în interiorul instalației de Hidrofinare Petrol Reactor

06 Mar 2024 933

În prim-plan, investițiile în centralele eoliene offshore și în hidrogen România a semnat, alături de Bulgaria și Grecia, o declarație comună pentru proiecte energetice regionale

19 Jan 2024 553

Ministerul Energiei, precizări despre noi oportunități de finanțare pentru producerea de energie electrică din fonduri nerambursabile

18 Jan 2024 647

Ministrul Mediului „Lansăm în consultare un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi“ (video)

17 Jan 2024 748

Ministerul Energiei, clarificări privind situaţia din zona Vulcan şi Termocentrala Paroşeni

10 Jan 2024 876

Nemulțumiri după primele condamnări! Dosarul oilor îngropate pe un teren viran din Tulcea ajunge la Constanța! (FOTO, VIDEO+DOCUMENT)

08 Jan 2024 1084

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 784

Ministerul Mediului 2023- cel mai cald an din 1900 şi până în prezent

02 Jan 2024 742

Ministerul Mediului anunță că s-a luat decizia înlăturării avertismentului adresat Ucrainei în 2008 pentru lucrările la canalul navigabil Bâstroe

17 Dec 2023 981

MLDPA Conferință în cadrul proiectului „Creșterea coerenței cadrului normativ și a eficienței reglementărilor tehnice în domeniul construcțiilor”

06 Dec 2023 670