Erou al Constanţei, Horia Agarici, omagiat de Ziua Aviaţiei Române

 
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române organizează, în perioada 14-31 iulie, la Galeria de artă „Pictor Ion Ţarălungă”, expoziţia „Arta în aviaţie”.
 
Doru Davidovici, Gheorghe Mociorniţa, Horia Agarici şi Costin Dacus Florescu sunt nume cunoscute din aviaţia militară ce şi-au pus amprenta zborului şi în domeniul artistic.
 
Expoziţia surprinde pasiunea pentru zbor dezvăluită prin artă şi cuprinde: tablouri (grafică şi pictură) cu tematică de aviaţie, cele mai multe sub semnătura lui Ion Ţarălungă, obiecte şi documente din creaţia artistică a piloţilor, sculpturi, statuete, crochiuri şi caricaturi cu tematică de aviaţie.
 
De asemenea, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române îşi va deschide porţile duminică, 19 iulie, între orele 10.00-17.00. În cadrul muzeului pot fi admirate materiale cu semnificaţie pentru istoria aeronautică a poporului român: avioane militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaeriană şi rachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii şi documente de arhivă.
 
Horia Agarici a salvat Constanţa în al doilea război mondial
 
La 22 iunie 1941, la ordinul (rămas în istorie) lui Ion Antonescu, trupele române au trecut Prutul. Începea o lungă campanie, al cărei obiectiv era eliberarea unor teritorii aparținând României, ocupate samavolnic de Uniunea Sovietică.
 
Primii care au intrat în luptă au fost, în ambele tabere, aviatorii. Formațiunile de bombardament au survolat linia frontului, în căutarea unor ținte care să afecteze decisiv puterea de luptă și economică a inamicului. Astfel, în primele ore de dimineață, o formație de șase bombardiere sovietice s-au apropiat, peste Marea Neagră, de instalațiile portuare ale Constanței.
 
Conform wikipedia, la ora 12:00 s-a dat alarma: au fost semnalate bombardiere sovietice, care, după toate aparențele, se îndreptau spre Constanța, cu misiunea probabilă de a ataca portul. În ciuda tuturor regulamentelor, Agarici decolează fără ordin, fără coechipier, cu un singur rezervor plin, pornind “la vânătoare”. Norocul și simțul său de orientare îl ajută și, în curând apare în fața sa, zburând la altitudinea de 600 de metri, un grup de cinci avioane de bombardament, neînsoțite (lipsă de orientare strategică? Dispreț pentru capacitatea de reacție a românilor?) de vânătoare. Profitând de poziția favorabilă (deasupra și în spatele țintei), Agarici atacă. Întâi trage în bombardierul din capul formației. Îl lovește decisiv. Avionul sovietic cade în mare și explodează odată cu bombele pe care le transporta. Printr-o ranversare și un semitonou, Agarici revine la atac, trăgând în avionul din dreapta, care cade. Apoi atacă și al treilea inamic, care se îndreaptă spre sol, deși nu are incendiu la bord. Probabil că echipajul a ales prizonieratul… În acel moment, al doilea avion lovit de Agarici este luat în primire și de artileria antiaeriană română.
 

Celelalte două avioane sovietice au dispărut în acest timp, abandonând misiunea, iar Agarici a revenit pe Mamaia, în limită de benzină. Rezultatul primei lupte aeriene din acest război a fost: trei bombardiere sovietice doborâte, dintre care două atribuite locotenentului Horia Agarici.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 4357

Noul regulament de vânzare a fost aprobat la începutul anului Chițac a desemnat Comisia de vânzare a locuințelor construite prin ANL. Există 30 de solicitări și 14 dosare avizate (DOCUMENT)

04 Apr 2024 818

Firme Constanța Lamia Mrini, sora medicului Hicham Mrini, și-a deschis o firmă nouă în municipiu

06 Dec 2023 5821

Salvatorul Constanței 112 ani de la nașterea lui Horia Agarici

06 Apr 2023 36157

Protecția Copilului Constanța, contract cu o firmă din Cernavodă pentru renovarea Centrului de Zi de Recuperare Constanța

18 Jan 2023 2352

Eroul căpitan Horia Agarici, comemorat la Constanța. Mai multe avioane din dotarea Bazei 86 Aeriană survolează municipiul Constanța

17 Jun 2022 1411

Incendiu la un apartament din municipiul Constanța. Unde intervin pompierii

26 Apr 2022 1847

#citeșteDobrogea Horia Agarici, eroul care a sfidat moartea și a iubit poezia

06 Apr 2022 3135

Liceul Teoretic „Decebal” din Constanța angajează paznic

03 Oct 2021 3779

Horia Agarici, aviatorul salvator al cărui nume îl poartă o stradă din Constanța și una din Năvodari

13 Jul 2021 3327

Știați că? Horia Agarici s-a născut la data de 6 aprilie 1911. A fost supranumit și Salvatorul Constanței

06 Apr 2021 1439

#citeșteDobrogea „Cerul l-am iubit ca un fanatic” – Horia Agarici, eroul poet

06 Apr 2021 3705

Liceul Teoretic „Decebal” din Constanța angajează îngrijitor și paznic

15 Nov 2020 2236

Se caută paznic pentru Liceul Teoretic Decebal din Constanța

27 Aug 2020 1850

Constanţa. S-a dat alarma la pompieri. Unde sunt solicitaţi să intervină

04 Aug 2020 1578