Ministerul Mediului „Rolul inspectorilor Gărzii Forestiere nu este să numere cioate”

Ministerul Mediului susține că „rolul inspectorilor Gărzii Forestiere nu este să numere cioate”, ci trebuie să „constituie într-un corp de elită, care să impună respectarea legii de către toți administratorii de pădure și toți operatorii economici din sectorul silvic”.

„Rolul inspectorilor din Gărzile Forestiere nu este să numere cioatele provenite din tăieri ilegale, această activitate putând fi efectuată și de către alți specialiști din cadrul ocoalelor silvice de stat, de regim (private) sau al direcțiilor silvice”, precizează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), pe pagina proprie de Internet, într-un drept la replică la informațiile publicate, recent, de portalul RISE Project, conform cărora ministerul de resort ar fi transmis celor nouă Gărzi Forestiere din subordine o „circulară” prin care „le ordonă” acestora să nu mai evalueze prejudiciile rezultate din tăierile ilegale de păduri, arată Agerpres.

Conform sursei citate, la ora actuală numărul inspectorilor silvici din Gărzile Forestiere este extrem de redus, fiind vorba despre 350 de funcționari publici, care trebuie să realizeze controlul, în calitate de autoritate de stat, pe 6,55 milioane hectare de fond forestier, ceea ce înseamnă o suprafață de 18.700 hectare/persoană.

În viziunea Ministerului Mediului, procedura degrevează inspectorii de activitățile de rutină, pentru ca aceștia să se poată concentra asupra combaterii tăierilor ilegale și al altor fapte în afara legii care sunt săvârșite în păduri.

Recent, portalul RISE Project scria că Garda Forestieră a primit ordin să nu mai evalueze prejudiciile rezultate din tăierile ilegale de păduri, sub forma unei directive a Ministerului Mediului, care “contrazice legea și îi bulversează pe inspectorii din teritoriu care susțin că rămân fără obiectul muncii”, menţionesază sursa citată.

Conform Inventarului Forestier Național (IFN), finalizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea” (INCDS), în prezent, România deține o suprafață totală de pădure de 7,046 milioane de hectare, iar pe regiuni, cea mai mare suprafață de pădure se regăsește în Transilvania, unde 37% din suprafața totală a terenurilor este acoperită de vegetație forestieră. Regiunea este urmată de Moldova, cu 31% și Țara Românească, cu 20%, mai arată Agerpres.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Compania Mamaia SA și directorul general, Ursu Carmen, trimiși în judecată de procurorii din Constanța!

18 Apr 2024 940

Tulcea A început prohibiția generală la pescuit

09 Apr 2024 446

Vești bune pentru elevi și părinți! Activitățile din „Săptămâna Verde“ vor fi finanțate din Fondul pentru mediu

06 Apr 2024 774

Răspuns pozitiv de la APM Constanța Rompetrol Rafinare SA poate transforma un cazan cu circulație naturală în cazan cu circulație forțată multiplă

31 Mar 2024 521

Proiectul de Hotărâre de Guvern care crește perioada de închiriere a plajelor, în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului

15 Mar 2024 672

Investiții pe Platforma Rompetrol Rafinare în interiorul instalației de Hidrofinare Petrol Reactor

06 Mar 2024 900

În prim-plan, investițiile în centralele eoliene offshore și în hidrogen România a semnat, alături de Bulgaria și Grecia, o declarație comună pentru proiecte energetice regionale

19 Jan 2024 531

Ministerul Energiei, precizări despre noi oportunități de finanțare pentru producerea de energie electrică din fonduri nerambursabile

18 Jan 2024 628

Ministrul Mediului „Lansăm în consultare un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi“ (video)

17 Jan 2024 727

Ministerul Energiei, clarificări privind situaţia din zona Vulcan şi Termocentrala Paroşeni

10 Jan 2024 855

Nemulțumiri după primele condamnări! Dosarul oilor îngropate pe un teren viran din Tulcea ajunge la Constanța! (FOTO, VIDEO+DOCUMENT)

08 Jan 2024 1071

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 765

Ministerul Mediului 2023- cel mai cald an din 1900 şi până în prezent

02 Jan 2024 732

Ministerul Mediului anunță că s-a luat decizia înlăturării avertismentului adresat Ucrainei în 2008 pentru lucrările la canalul navigabil Bâstroe

17 Dec 2023 969

MLDPA Conferință în cadrul proiectului „Creșterea coerenței cadrului normativ și a eficienței reglementărilor tehnice în domeniul construcțiilor”

06 Dec 2023 657