Stiri calde

Oficial. Cum se decontează cheltuielile pentru tratamentul în străinătate al persoanelor afectate în Club Colectiv

 Astăzi, în Monitorul Oficial al României a fost publicat Ordinul privind metodologia de decontare, modelul cererii şi al declaraţiilor pe propria răspundere pentru plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti.
 
Astfel, potrivit documentului oficial la care facem referire,  
 
Art. 1. - (1) Se decontează următoarele cheltuieli aferente tratamentului în străinătate pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite in continuare victime, care beneficiază de tratament medical în clinici din state membre ale Uniunii Europene, state din Spaţiul Economic European, precum şi în state terțe, în perioada 2015-2016, in continuarea tratamenului acordat în regim de spitalizare în unități sanitare publice din România:
a) contravaloarea contribuţiei personale stabilită pe baza facturii emise de clinicile din statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, care acordă servicii de îngrijire a sănătății în baza documentului portabil S2 ’’Document de deschidere de drepturi la tratament planificat’’;
b) contravaloarea serviciilor de îngrijire a sănătățiii stabilită pe baza facturii emise de clinicile care acordă servicii de îngrijire a sănătăţii pentm victimele care se transferă la clinici din statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, precum şi în clinici din state terțe.
c) transportul medical specializat al victimelor pe teritoriul statului în care au fost tratate.
(2) Nu pot fi suportate cheltuielile care se decontează din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate și/sau din donații/sponsorizări.
(3) În cazul în care cheltuielile prevăzute la alin. (1) au fost suportate parţial din alte surse, se suportă de la bugetul de stat doar diferenţa dintre suma prevăzută in factura emisă de clinicile din străinătate şi suma suportată din alte surse.
Art 2.- În vederea decontării cheltuielilor prevăzute la art. 1, victima/însoțitorul depune o cerere la Ministerul Sănătății, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
 Art. 3.- Cererea prevăzută la art 2 se depune la Ministerul Sănătății însoțită de urrmătoarele documente justificative:
a) copia oricărui document care face dovada identităţii victmei şi copia actului de identitate al însoţitorului, dacă cererea este întocmită de însoțitor (numele, prenumele şi codul numeric personal ale victimei/însoțitorului);
 b) docurnente din care să reiasă calitatea de membru al familiei victimei, rudă a acestuia, indiferent de gradul de rudenie, sau declaraţie pe propria răspundere a însoţitorului prin care acesta îşi asumă responsabilitățile care decurg din calitatea de însoțitor al
victimei, după caz;
c) documente de plată/factura şi medicale emise de către unităţile sanitare prevăzute la art. 1 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvemului nr. 56/2015 privind plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, din care să rezulte contravaloarea tratamentului medical acordat inclusiv contribuţia personală a victimei stabilită în conformitate cu legislaţia națională a statelor în care se acordă tratament medical, după caz, numele victimei şi elementele de identificare ale acesteia, contul bancar al unității sanitare şi perioada de tratament medical;
d) document justificativ emis de unitățile sanitare din străinătate din care să rezulte că valoarea din documentul de plată/factura nu a fost şi nu va fi decontată din alte surse;
e) fotocopii ale documentelor emise de către unităţile sanitare privind transferul în alte unități sanitare, după caz;
f) declaraţia pe propria răspundere a victimei/însoțitorului prin care îşi asumă faptul că nu beneficiază de acoperirea integrală sau parțială a cheltuielitor solicitate din alte surse. În situaţia în care aceste cheltuieti au fost suportate parțial din alte surse, în declarația pe propria răspundere se menţioneeză cuantumul sumei de care a beneficiat şi suma care urmează a fi suportată de la bugetul de stat;
g) certificat/document constatator al decesului, după caz;
h) traducerea legalizată în limba română a documentelor prevăzute la lit. c), d) şi e).
Art. 4. - (1) Solicitările se aprobă ca urmare a analizării acestora de către o comisie constituită prin ordin al ministrului sănătăţii, condusă de către un secretar de stat şi al cărei secretariat tehnic este asigurat de Serviciul medicină de urgenţă din cadrul Mintsterului Sănătății.
(2) Comisia prevăzută la alin. (1) are obligaţia să se întrunească ori de căte ori este nevoie, în vederea analizării solicitărilor transmise în condițiile prezentului ordin.
 (3) Comisia va solicita Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate documente privind suma care a fost sau va fi decontată din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în baza documentului portabil S2 “Document de deschidere de drepturi la tratament planificat".
(4) Comisia poate solicita clarificări din partea clinicii din străinatele pentru sumele prevăzute în factura, în cazul în care acestea nu sunt legate direct de serviciile de îngrijire a sănătaţii.
(5) La finalul fiecărei întâlniri, ca urmare a analizării solicitărilor depuse, comisia prevăzută la alin. (1) are obligația să întocmească un proces-verbal, conforrn modelului prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin, care este semnat de membrii pnazenți ei acesteia.
(6) Comisia aprobă solicitările care îndeplinesc toate condițiile de legalitate prevăzute în prezentul ordin, în ordine cronologică a cererilor înregistrate la Ministerul Sănătății.
(7) Plata tratamentului se face de către Ministerul Sănătății în contul clinicii din străinatate, la cursul Băncii Naționale a României din data plăţii, pe baza documentelor justificative elaborate de comisia prevazută la alin. (1).
(8) În situaţia în care clinica din străinătate solicită achitarea parțiala a costului tratamentului, Ministerul Sănătăţii va transmite suma stabilită, solicitând totodată ca la sfârșitul tratamentului să se transmită documentele justificative pentru costul total al tratamentului.
 Ordinul, care are numărul 4 din 4 ianuarie 2016, este semnat de ministrul sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou termen în dosarul clubului Colectiv!

10 Sep 2018 321

Astăzi este ziua de naştere a lui Ion Barbu, antrenor secund la SSC Farul Constanţa

14 May 2018 1026

Doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. O tânără din Constanţa, printre victime. Un scafandru din Mangalia a fost rănit

29 Oct 2017 1931

Colectiv-victima numărul 65. Un tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. Lista victimelor

29 Jul 2017 7557

Cele mai grave incendii din localurile din Constanţa! Ce s-a schimbat după tragediile din Beirut sau Colectiv

23 Jan 2017 3884

Club Bamboo, mistuit de flăcări! Siguranţa cetăţenilor versus principiul confidenţialităţii. N-am învăţat nimic din Colectiv?! (documente)

23 Jan 2017 2983

Incendiu similar cu cel din Colectiv într-un club din Ucraina

27 Nov 2016 1144

Aproape 5.000 de oameni, în marş tăcut, în memoria victimelor din Colectiv

30 Oct 2016 770

365 de zile de la tragedia care a trezit, pe moment, o ţară Colectiv. Neputinţa sistemului. Revoluția CTRL ALT DEL

30 Oct 2016 2158

Marş comemorativ pentru victimele din Colectiv

29 Oct 2016 1160

Monumentul în memoria victimelor Colectiv, inaugurat la un an de la tragedie

25 Oct 2016 759

Sute de persoane, introduse ca părți civile în dosarul Colectiv în care sunt anchetați pompierii

09 Sep 2016 787

Supravieţuitor Colectiv - „Dacă justiția nu va găsi vinovați, înseamnă că trebuie să plecăm repede din țara asta”

29 Aug 2016 1200

Slujbă de pomenire pentru victimele de la Colectiv în fața fostului club

29 Jul 2016 688

Cel de-al doilea pirotehnist din clubul Colectiv, cercetat sub control judiciar

27 Jul 2016 863

General din ISU trecut în rezervă. Chestor ieșit din sistem. Comisari șefi avansați chestori de penitenciare

24 Jun 2016 4758

Vama Veche. Altar pe plajă. În memoria unei tinere decedate în Club Colectiv. Cine a creat altarul și cum arată

14 Jun 2016 2445

Preşedintele Asociaţiei #Colectiv dă de pământ cu Raed Arafat - "Minte cu nesimţire"

21 May 2016 1399

Colectiv Andrei Găluţ, solistul trupei „Goodbye to Gravity” cere despăgubiri de 2 milioane de euro

06 May 2016 1994

Dosarul Colectiv va fi deschis azi pentru prima dată. 64 de tineri şi-au pierdut viaţa

29 Apr 2016 1051

Extinctoarele din Club Colectiv erau expirate

24 Apr 2016 1181

Colectiv O imagine, uneori, face cât o mie de cuvinte

17 Apr 2016 1412

Comisia pentru sănătate va face mâine audieri în cazul intervenției spitalicești de la Colectiv

30 Mar 2016 883

Patronii clubului Colectiv au scăpat definitiv de arestul la domiciliu

28 Mar 2016 994

Editorial Raportul intervenției din Colectiv aduce la lumină indolența de zi cu zi

25 Mar 2016 1667

O tânără supraviețuitoare a incendiului de la Colectiv face haz de necaz și merge mai departe!

20 Mar 2016 1652

Incendiul din club Colectiv a durat 153 de secunde. Iată reconstituirea scenei de groază

17 Mar 2016 1059

Tragedia din Club Colectiv. Puteți viziona, aici, filmul realizat de Discovery (video)

16 Mar 2016 1592

Editorial Bacteriile din spitalele din România pun capăt vieţilor omeneşti

29 Feb 2016 1393

Nemulțumirile lui Raed Arafat cu privire la înregistrarea apelului care a anunțat tragedia din Colectiv

20 Feb 2016 1231

Raed Arafat a vorbit la Bruxelles despre intervenţia de salvare care a avut loc la tragedia de la Colectiv

07 Feb 2016 1019

Acționarul majoritar al clubului Colectiv ar fi interzis amplasarea artificiilor în noaptea tragediei

04 Feb 2016 1116

Ministrul Sănătăţii spune că în România nu există capacitatea de a identifica toate infecţiile intraspitaliceşti

03 Feb 2016 899

Victimele de la ”Colectiv” și familiile celor decedați vor fi ajutați de Guvern

03 Feb 2016 1011

Într-un raport de expertiză se arată că patronii de la Colectiv au primit alte materiale decât cele comandate

02 Feb 2016 753

În ședința de Guvern de mâine se cere eliminarea micşorării pedepselor deţinuţilor care scriu cărți

02 Feb 2016 812

Slujbă de comemorare a victimelor din Colectiv, la Constanța

30 Jan 2016 1103

Rudele și prietenii victimelor din Colectiv au venit în fața clubui la trei luni de la tragedie

30 Jan 2016 872

Camerele de supraveghere au filmat scene de groază în Colectiv

28 Jan 2016 1463

Una dintre victimele incendiului din Colectiv îi adresează statului român o scrisoare deschisă

28 Jan 2016 815

Cei de la Discovery Networks vor realiza un documentar despre tragedia din club Colectiv

27 Jan 2016 731

Raportul expertizei judiciare efectuat în cazul incendiului din Colectiv a fost predat

26 Jan 2016 847

Cei trei patroni ai clubului Colectiv mai rămân încă 30 de zile în arest la domiciliu

25 Jan 2016 861

Principele Nicolae, la revenirea în ţară, a aprins lumânări la Colectiv

24 Jan 2016 1346

Expertiza în cazul Colectiv, finalizată

20 Jan 2016 646

Probe noi ridicate de procurori din club Colectiv

20 Jan 2016 618

Club Colectiv a făcut ravagii în televiziuni. Vezi amenzile date în urma nenoricirii de acolo

15 Jan 2016 981

Încă o victimă a incendiului din Colectiv a fost externată

12 Jan 2016 699

Acuzații grave Administratorul clădirii în care funcționa fostul club Colectiv - „Cum să-l declari erou naţional, când el a fost principalul cap aici!”

11 Jan 2016 1392

Sondaj de opinie Mai mult de jumătate dintre respondenți cred că incendiul din clubul Colectiv nu a fost provocat intenționat

11 Jan 2016 1849