Raportul europarlamentarului Monica Macovei, adoptat de Parlamentul European

Raportul scris de Monica Macovei privind înființarea Biroului Procurorului European a fost adoptat de Parlamentul European. “Avem procurori români anticorupție care îndeplinesc criteriile pentru a fi procurori europeni și care pot oferi lecții despre combaterea eficientă a fraudelor și corupției”, a declarat Monica Macovei.
 
Raportul privind Regulamentul de înființare a Biroului Procurorului European a fost votat astăzi cu o largă majoritate: 487 de voturi pentru, 165 de voturi împotrivă și 33 de abțineri.
 
Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru  Regulamentul privind înființarea Biroului Procurorului European, a scris Raportul și l-a negociat cu parlamentari europeni din toate grupurile politice, cu reprezentanți politici ai statelor membre și după întâlniri tehnice cu procurori din majoritatea statelor Uniunii Europene. 
 
“Să nu uităm că suntem gardienii banilor cetățenilor noștri. Asta doresc să fie și Biroul Procurorului European”, a mai spus Monica Macovei.
 
Oamenii sunt preocupați de amploarea fraudelor cu bani europeni. La dezbaterea din plenul Parlamentului European, Comisara pentru Justiție a declarat că 1-2 miliarde de euro vor fi recuperate anual, prin anchetarea fraudei de către Biroul Procurorului European. ”Desigur, această cifră va crește odată cu întărirea Biroului și a rețelei de procurori europeni anti-fraudă din statele Uniunii”, a spus Monica Macovei.
 
Biroul Procurorului European va efectua investigații penale și va trimite în judecată persoanele învinuite de comiterea infracțiunilor care afectează bugetul Uniunii. Instituția Procurorului European va avea 2 componente:  (1)  un birou central, format din 25 de procurori europeni selectați pe baza unei competiții deschise, cu un procuror șef, și (2) a doua componenta va fi alcătuită din „procurori europeni delegați”, care vor fi, practic, procurori din statele membre care vor lucra în continuare în statele lor în cazurile de fraudă cu bani europeni, dar printr-o colaborare directă cu biroul central.
 
„Grupurile de crimă organizată pentru fraudarea banilor europeni pot fi anihilate eficient numai de un grup de procurori europeni care lucrează împreună și rapid. Desigur, toate investigațiile, cum sunt perchezițiile, audierile, interceptările sau arestările preventive vor respecta legile țărilor în care se fac, drepturile celor anchetați și regulile procesului echitabil”, a mai declarat Monica Macovei.
Înființarea Biroului Procurorului European este prevăzută în Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în decembrie 2009, care a modificat Tratatul Uniunii Europene.
 
Citeşte şi INSTITUŢIA CARE VA INVESTIGA FRAUDELE DIN BANI EUROPENI, MAI APROAPE DE REALITATE
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoria Mangalia motivează condamnarea Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției - „Scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia“

18 Apr 2024 502

„Mișcare surpriză“ în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției, condamnată cu suspendare, la Mangalia!

17 Apr 2024 917

Ce obligații i-a stabilit Judecătoria Mangalia Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției – închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunităţii (MINUTĂ)

12 Apr 2024 606

Condamnare pentru Monica Macovei, fost ministru al Justiției! 6 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Mangalia

12 Apr 2024 751

VIDEO Judecătoria Mangalia amână pentru luna mai latura civilă a accidentului Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției

09 Apr 2024 469

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident aproape de Mangalia! Mâine, termen în dosarul civil

08 Apr 2024 544

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident la Mangalia! Latura civilă, amânată pentru aprilie 2024 (VIDEO)

12 Mar 2024 923

VIDEO Iată când se va pronunța Judecătoria Mangalia în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției!

13 Feb 2024 896

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, și-a recunoscut vinovăția în cazul accidentului de pe DN39 Constanța-Mangalia. Instanța a rămas în pronunțare (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 1444

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, în fața magistraților de la Judecătoria Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 866

UPDATE Accident pe DN 39 Monica Macovei, fost ministru al Justiției, inculpat la Mangalia! Azi, primul termen (DOCUMENT) (VIDEO)

16 Jan 2024 1180

Fost ministru al Justiției, Monica Macovei trimisă în judecată, la Mangalia! Primul termen, marți, 16 ianuarie 2024 (DOCUMENT)

13 Jan 2024 1024

Fost ministru al Justiției, inculpat la Constanța Monica Macovei trimis în judecată, la Mangalia! Începe procesul (DOCUMENT)

23 Nov 2023 2042

Judecătoria Mangalia îi prelungeşte dreptul de circulaţie Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției (DOCUMENT)

31 Oct 2023 835

Accident pe DN 39 Judecătoria Mangalia va judeca dosarul Monicăi Macovei, fostul ministru al Justiției! RECHIZITORIU

08 Oct 2023 1083