Stiri calde

Senatul a adoptat propunerea de modificare a Codului de procedură penală. Care sunt principalele modificări

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, propunerea de modificare a Codului de procedură penală, transmite Agerpres.ro. 
 
Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit, în plenul Senatului, 74 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă".
 
Senatorii au aprobat toate modificările la Codul de procedură penală propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache.
 
Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisie nu a trecut în plen.
 
Potrivit amendamentelor adoptate, instanţa de judecată poate dispune controlul judiciar pe o perioadă de cel mult 30 de zile, prelungit cu cel mult 160 de zile, cel care spune că suspectul să fie adus cu mandat de aducere numai în mod excepţional şi motivat, iar denunţul să fie în termen de 6 luni de la luarea la cunoştinţă despre infracţiune.
 
Senatorii au decis ca măsura arestului preventiv să se ia doar în cazul existenţei unor probe şi indicii temeinice, fiind înlocuită astfel sintagma "suspiciuni rezonabile". Parlamentarii au stabilit şi ca procurorii să poată să distrugă probele dintr-o înregistrare obţinută în mod nelegal şi să întocmească un proces verbal în acest sens, pe care să îl depună la dosarul în cauză.
 
Organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la persoană în termen de maxim un an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă. Organul de urmărire penală este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a dispune această măsură, fie la clasarea cauzei, a mai stabilit Senatul.
 
Un alt amendament prevede că, după încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează în scris în cel mult 10 zile pe inculpatul care a fost subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privinţa sa.
 

"Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută şi în cazul neredactării şi/ sau nesemnării hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei", prevede un alt text.

 
Un alt caz în care se poate cere revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive este şi dacă un judecător sau un procuror a fost sancţionat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă aceste împrejurări au influenţat soluţia pronunţată, au mai stabilit parlamentarii din comisie.
 
De asemenea, conform unui alt amendament adoptat, "instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care să conducă la desfiinţarea soluţiei de achitare a primei instanţe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea".
 
Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore, au mai decis senatorii.
 
De asemenea, "declaraţiile suspectului sau inculpatului vor fi obligatoriu înregistrate cu mijloace tehnice audio şi puse integral la dipoziţia apărării sub sancţiunea excluderii acestei probe".
 

"În cursul urmăririi penale, audierea suspectului sau inculpatului de către procuror se înregistrează cu mijloace tehnice audio sau audio-video. Atunci când înregistrarea nu este posibilă, acest lucru se consemnează în declaraţia suspectului sau inculpatului, cu indicarea concretă a motivului pentru care înregistrarea nu a fost posibilă", mai prevede textul adoptat.

 
Conform noilor prevederi, martorul poate refuza să depună mărturie cu privire la acele fapte sau împrejurări care ar putea atrage răspunderea sa pentru săvârşirea unei fapte penale. O persoană audiată în calitate de martor protejat sau ameninţat nu poate fi audiată în aceeaşi cauză, în calitate de martor cu identitate reală, decât dacă au încetat temeiurile care au condus la acordarea altei calităţi. O persoană nu poate avea mai multe calităţi de martor fără identitate reală şi nici nu poate fi în acelaşi timp şi martor ameninţat şi martor protejat în aceeaşi cauză, cu privire la aceleaşi fapte sau împrejurări.
 
Înregistrările efectuate de părţi şi de subiecţii procesuali principali constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Înregistrările de pe camerele de supraveghere aşezate în locurile publice pot constitui mijloace de probă, a mai decis comisia.
 
Un alt articol adoptat prevede că "pentru a putea servi la pronunţarea unei soluţii de trimitere în judecată, de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei, înregistrările audio şi video şi fotografiile furnizate de părţi, de subiecţii procesuali principali ori de alte persoane trebuie să poată fi verificate din punct de vedere al legalităţii obţinerii lor şi expertizate, în vederea stabilirii realităţii ori veridicităţii acestora''.
 

"În cursul urmăririi penale sau al judecăţii, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză", au mai hotărât senatorii.

 
Alt amendament adoptat spune că "suspectul sau inculpatul beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, nefiind obligat să îşi dovedească nevinovăţia, şi are dreptul de a nu contribui la propria acuzare şi dreptul de a nu coopera în cadrul oricărei proceduri penale. Orice dubiu cu privire la vinovăţia suspectului sau inculpatului îi profită exclusiv acestuia".
 
Senatorii au stabilit, de asemenea, că probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în proces, fiind lovite de nulitate absolută, iar probele şi mijloacele de probă excluse se păstrează sigilate la sediul Parchetului, în ceea ce priveşte cauzele aflate în faza de urmărire penală, respectiv al instanţei, în cauzele aflate în curs de judecată.
 
Senatul a mai decis că în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice, precum şi furnizarea de alte informaţii, provenind de la autorităţi publice, referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri şi nu se pot face referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea au fost condamnate.
 
Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa: Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a zis cu evaziunea fiscală Case de marcat cu jurnal electronic pentru transportatorii de persoane! Senatorii au votat în unanimitate

12 Dec 2018 274

Proaspetele mămici vor putea beneficia de un trusou pentru nou născuţi. Propunerea legislativă, pe masa Senatului (document)

11 Dec 2018 486

Plenul Senatului a adoptat o hotărâre prin care s-a stabilit valoarea bugetului instituţiei pe anul 2019

10 Dec 2018 192

Comisia juridică din Senat votează astăzi cerea DNA privind cazul lui Călin Popescu Tăriceanu

04 Dec 2018 244

Plasarea copiilor sub 7 ani în centre de plasament, interzisă prin lege! A fost modificată Legea Adopţiei (document)

03 Dec 2018 1637

Modificări importante în Legea Adopţiei. Sume importante pentru copiii adoptaţi în condiţii speciale (document)

30 Nov 2018 591

Ştefan Mihu (PSD) - „100 de ani de România ar putea să ofere şi ar trebui să ofere oportunitatea unei reconcilieri naţionale!“

29 Nov 2018 371

Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu nu va merge la recepţia de la Palatul Cotroceni dedicată Zilei Naţionale

27 Nov 2018 228

Când vor da senatorii jurişti un vot cu privire la cererea de începere a urmării penale formulată în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu

27 Nov 2018 226

Proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, adoptat de Senat

26 Nov 2018 270

Ecaterina Andronescu doreşte modificarea programului elevilor

23 Nov 2018 536

Senatul a adoptat Legea tineretului

19 Nov 2018 186

Solicitarea DNA în cazul Tăriceanu se discută luni în Senat

11 Nov 2018 235

Solicitarea de efectuare a urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu a ajuns la Senat

08 Nov 2018 247

DNA Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi primit indirect foloase materiale de la o firmă austriacă

08 Nov 2018 278

Propunere legislativă prin care este eliminată obligativitatea aplicării ştampilei în instituţiile publice, adoptată de Senat

07 Nov 2018 331

Istoricul Adrian Rădulescu, omagiat printr-o declaraţie politică în Senatul României

06 Nov 2018 389

Senatorul (PSD) Ştefan Mihu, despre promisiunea civică adoptată la 24 octombrie 2018 între Consiliile Judeţene Constanţa şi Tulcea

01 Nov 2018 684

Moment de reculegere în memoria victimelor incendiului de la Colectiv, în Senat

31 Oct 2018 363

Senatul a respins propunerea legislativă privind parteneriatul civil. Ce prevede actul normativ

29 Oct 2018 336

Propunere legislativă inedită adoptată de senat. Sunt vizați donatorii de sânge. Ce prevede documentul

16 Oct 2018 326

Senat A fost modificată legea privind organizarea şi funcţionarea Avocatului Poporului

15 Oct 2018 311

Veste pentru români Cei care divorțează ar putea să beneficieze de concediu plătit

11 Oct 2018 1210

Senatul a aprobat. Filmele româneşti vor fi subtitrate pentru persoanele cu deficienţe de auz

08 Oct 2018 224

Raport nefavorabil pentru măsurile alternative de executare a pedepselor, în comisiile de specialitate

08 Oct 2018 341

Senatul a prelungit termenul de dezbatere pentru proiectul de lege privind parteneriatul civil

03 Oct 2018 418

Senatorul Mihu (PSD) îi cere ministrului Energiei să vină cu soluţii urgente pentru Electrocentrale Constanţa!

03 Oct 2018 517

Stelian Ion - „USR va folosi toate pârghiile constituţionale pentru a împiedica instalarea unui haos în sistemul judiciar din România!“

27 Sep 2018 776

Senatorul Liviu Brailoiu vrea sa reglementeze reţelele de socializare. Acesta susține că au existat 140.000 de conturi de Facebook fără identitate reală

25 Sep 2018 456

deieri-deazi.blogspot.ro Atentatul cu bombă de la Senat

24 Sep 2018 368

Prioritățile ALDE în actuala sesiune parlamentară

20 Sep 2018 392

Social-democratul Liviu Brăiloiu va fi preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat

19 Sep 2018 522

Comisia de apărare şi Comisia economică, preluate de PSD

17 Sep 2018 313

Iniţiativa cetăţenească privind redefinirea familiei, adoptată în plenul Senatului. Când va avea loc referendumul

11 Sep 2018 336

Carmen Dan şi Speranţa Clişeru, audiate marţi de Comisia de apărare din Senat

04 Sep 2018 332

Liberalii s-au reunit la Palatul Parlamentului. Vorbesc despre priorităţile sesiunii parlamentare de toamnă

02 Sep 2018 427

Este Ziua Naţională a Ambulanţei din România. Despre Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Conducere, dotare, personal

28 Jul 2018 1025

Vom avea referendum pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii familiei. Când ar putea avea loc

24 Jul 2018 791

Codul administrativ, aprobat. Funcţionarii publici vor susține evaluări scrise anuale

09 Jul 2018 986

LIVE. Protest în faţa Parlamentului României împotriva modificărilor aduse Codului de procedură penală

18 Jun 2018 539

Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, dezbătută astăzi

18 Jun 2018 457

Deputatul Bogdan Huţucă „Primăriile care au pe teritoriul lor concesiuni de exploatare a resurselor de suprafaţă vor primi 40 la sută din redevenţă“

14 Jun 2018 586

Senatul a adoptat Codul Administrativ. Pensii speciale pentru primari şi viceprimari

11 Jun 2018 1074

Suspecții de evaziune fiscală ar putea scăpa de închisoare. Propunerea legislativă, adoptată de Senat. Ce prevede aceasta

29 May 2018 1181

Propunerea legislativă privind statutul de autonomie în cazul ţinutului secuiesc, respinsă de Senat

29 May 2018 364

Ce spune senatorul Traian Băsescu,despre grupul parlamentar al PMP din Senat

29 May 2018 972

Traian Băsescu rămâne fără grup în Senat!

29 May 2018 647

Proiect. Etichetele înşelătoare de pe mezeluri şi brânzeturi, interzise

26 May 2018 941

Daea, Brănescu şi Pîrvu, interpelaţi de senatorul constănţean Ştefan Mihu pe tema alimentelor care pun în pericol sănătatea populaţiei

16 May 2018 1018

Cod Rutier 2018. Ce categorie de români ar putea plăti amenzi la jumătate. Modificări importante

09 May 2018 1366