Retetele zilei

Bucătăria rațională Ouă gătite într-un mod tradițional românesc



Omleta se prepară din ouă puţin bătute şi care se toarnă într-o cratiţă cu unt sau untdelemn fierbinte şi se prăjeşte la foc pe ambele părţi, ca şi clătita. Omleta preparată, se umple cu un aliment după dorinţă şi apoi se rulează. Umpluturile pentru omletă pot fi preparate, din: ficat de pasăre prăjit în unt şi tocat, sau şuncă tocată şi amestecată cu caşcaval ras, sau ciuperci înăbuşite în unt pe foc şi tocate, sau cartofi prăjiţi sau piure de spanac, mazăre verde sote ş.a.
  • Omleta românească

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 2 linguri (50 g) smântână
  • 200 g brânză de oi
  • sare
  • pătrunjel şi mărar verde tăiat mic
  • 50 g unt
Mod de preparare
Se bat ouăle, dar nu prea tare, se adaugă sare, verdeaţă şi smântână. Se pune într-o tigaie unt să se înfierbinte bine şi apoi se toarnă compoziţia de ouă. Se lasă să se prăjească bine ouăle şi apoi se întoarce ca să se prăjească şi pe partea cealaltă. După ce s-a rumenit frumos se răstoarnă pe o farfurie şi se aşază pe omletă un strat de brânză de oi. Se presară peste, brânză verdeaţă tocată, se rulează omleta, se presară deasupra puţină brânză şi puţină verdeaţă tocată şi se serveşte caldă.
  • Ochiuri moldoveneşti

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 30 g unt
  • sare
  • oţet
  • piper
Mod de preparare
Într-o cratiţă se pune apă cu puţină sare şi câteva picături de oţet. Când  apa clocoteşte, se trage cratiţa pe marginea aragazului şi se sparg ouăle, dându-le drumul încet în apă. Se lasă să se întărească albuşul, iar gălbenuşul să rămână mai moale. Se scot uşor, cu o lingură cu găuri şi se aşază pe o farfurie care a stat la cald pe un vas cu apă fierbinte. Se toarnă peste ochiuri unt fierbinte. Se servesc calde cu mămăliguţă.
  • Ochiuri la capac

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 25 g unt
  • sare
Mod de preparare
Se ia o tigaie de ochiuri (cu alveole) sau în lipsă şi o tigaie simplă şi se pune unt în ea. Se pune la foc mic şi când s-a înfierbântat bine untul, se sparg ouăle câte unul şi se pune câte un ou în fiecare alveolă sau la distanţă unul de altul. Se presară sare pe albuş şi se lasă să se închege, gălbenuşul rămânând mai moale.
  • Ochiuri cu spanac

Ingrediente
  • 1 kg spanac
  • 40 g sau 2 linguri făină
  • 50 g unt
  • 200 g lapte
  • 6 ouă
Piureu de spanac
  • 1 kg spanac
  • 1 lingură făină (20 g)
  • 1 lingură unt (20 g) sau 2 linguri untdelemn (40 g )
  • o ceaşcă lapte, sare
Mod de preparare
Se spală spanacul foarte bine în multe ape. Se pune la fiert cu apă care clocoteşte. Când este fiert se scurge, se toacă pe un fund de lemn sau se dă prin sită. Se pune într-o cratiţă, se amestecă cu unt sau untdelemn, o lingură rasă cu făină şi puţin lapte. Se pune cratiţa pe plită, la foc mic şi se fierbe, amestecând să nu se prindă, până se obţine un piureu destul de gros. Se fierbe apa cu puţină sare şi se fac ochiuri în apă. Se aşază piureul de spanac cald pe o farfurie şi se fac adâncituri cu lingura în care se aşază câte un ochi.
  • Ochiuri pe crutoane

Ingrediente
  • 4—5 ouă
  • 4—5 felii de franzelă
  • 2 linguri caşcaval ras
  • sare
  • unt
Mod de preparare
Se unge o tigaie cu unt, se aşază feliile de franzelă prăjite în unt şi se sparge câte un ou pe fiecare felie. Se presară caşcaval ras. Se dă la cuptor cald până se încheagă albuşul.

Din aceeași categorie

Ilustrație realizată de Luana Profor

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

lauraadamache.ro Salam de biscuiti cu nuci si mascarpone

10 Jun 2018 522

Paşte la malul mării fără ornamente stradale. Să fie de vină bugetul de austeritate sau eşecul ouălor colorate îmbrăcate în beteală de anul trecut?!

07 Apr 2018 1432

Iepuraşul de Paşte a ajuns la copiii din comuna Grădina. Pachete cu dulciuri, oferite de Primărie (galerie foto)

05 Apr 2018 953

Handmade by Carmen Petrișor Oua inedite !

03 Apr 2018 573

Tartă cu gem de afine Rețetă de post fără ouă, unt și lapte

02 Dec 2017 766

Spaghete Carbonara cu sparanghel, reteta italiana de paste

03 Oct 2017 1459

Waffe sarate cu sunca si cascaval

25 Sep 2017 974

Shakshouka cu rosii si ardei

08 Sep 2017 1387

Spaghete Carbonara cu sparanghel

04 Sep 2017 819

Prajitura cu nuca si crema de lamaie

30 Aug 2017 2105

Ruladă diplomat

24 Aug 2017 1863

Atenție la ouăle de pe piață! În România au ajuns ouăle contaminate cu Fipronil

10 Aug 2017 772

Spaghetti carbonara cu ton şi dovlecei

06 Aug 2017 2529

Rulouri umplute cu cremă de vanilie

25 Jul 2017 3697

Mud cake…simply chocolate

16 Jul 2017 1654

Crispy strips (la cuptor) și cartofi wedges

30 Jun 2017 5047

Ouă în sos de roșii (rețetă video)

27 Jun 2017 1855

Cupcakes cu ciocolată

20 Jun 2017 2600

Prăjitură turnată cu caise

14 Jun 2017 3891

Papanași cu smântână și dulceață

07 Jun 2017 1592

Prăjitura Boema

04 Jun 2017 2376

Prajitură cu cremă de nuci

01 Jun 2017 2304

Savarine

26 May 2017 1293

„Hristos s-a înălțat!“ De Înălţarea Domului, se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să se alunge relele

25 May 2017 3163

Bruschette cu pesto de fasole verde şi macrou

21 May 2017 1604

Tartă sărată cu legume (video)

18 May 2017 1289

Prăjitura Boema

13 May 2017 1197

Ouă în sos de roşii (reţetă video)

27 Apr 2017 3823

Paştele blajinilor cu cozonaci, ouă roşii, fripturi şi grătare sfârâind în Cimitirul eroilor români şi francezi din Constanţa (fotoreportaj)

24 Apr 2017 5529

Continuă să se desprindă din suporţi ouă din sensurile giratorii din Constanţa (galerie foto+video)

21 Apr 2017 1619

Alte două ouă dintr-un sens giratoriu din Constanţa au „plecat la plimbare“

21 Apr 2017 2091

Editorial Sfintele Paşti, cu ouăle plimbându-se prin intersecţie în Constanţa, şi controversa banilor publici irosiţi

19 Apr 2017 2051

UPDATE. Atenţie, şoferi! Trei ouă dintr-un sens giratoriu din Constanţa, pericol pentru circulaţia rutieră (video)

17 Apr 2017 35372

Medicii şi inspectorii sanitari recomandă moderație la masa de Paște

16 Apr 2017 1510

Handmade by Carmen Petrişor Iepuraşul vine cu ouă frumoase!

13 Apr 2017 1626

În Joia Mare se vopsesc ouăle. Ce reprezintă culoarea roşie

13 Apr 2017 1615

Tort cu crema caramel si crema de ciocolata cu cafea

12 Apr 2017 1554

Atenţie ce puneţi pe masa de Paşte. Cozonacul, vopseaua de ouă şi drobul din magazine conţin substanţe periculoase

10 Apr 2017 1613

Omleta japoneza Tamagoyaki

06 Apr 2017 1777

Pregătiri pentru sărbătorile pascale Penitenciarul Poarta Albă cumpără cozonaci, ouă şi vopsea pentru ouă

01 Apr 2017 1049

Biscuiți de post cu portocale

31 Mar 2017 4297

Prăjitură Linzer cu nucă

29 Mar 2017 4371

Cozonac de post

20 Mar 2017 1347

Tarta de post cu crema caramel

06 Mar 2017 2376

Biscuiti de post cu masline si rozmarin

05 Mar 2017 1698

Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Zi de vineri, cu dezlegare la ouă, lapte şi peşte

24 Feb 2017 1390

Prajitura Kinder Joy

23 Feb 2017 2422

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant

21 Feb 2017 1870

Chec marmorat umed

06 Feb 2017 5144

Placinta cu iaurt si portocale (portokalopita) - video

24 Jan 2017 2724