Retetele zilei

Bucătăria rațională Ouă gătite într-un mod tradițional românesc



Omleta se prepară din ouă puţin bătute şi care se toarnă într-o cratiţă cu unt sau untdelemn fierbinte şi se prăjeşte la foc pe ambele părţi, ca şi clătita. Omleta preparată, se umple cu un aliment după dorinţă şi apoi se rulează. Umpluturile pentru omletă pot fi preparate, din: ficat de pasăre prăjit în unt şi tocat, sau şuncă tocată şi amestecată cu caşcaval ras, sau ciuperci înăbuşite în unt pe foc şi tocate, sau cartofi prăjiţi sau piure de spanac, mazăre verde sote ş.a.
  • Omleta românească

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 2 linguri (50 g) smântână
  • 200 g brânză de oi
  • sare
  • pătrunjel şi mărar verde tăiat mic
  • 50 g unt
Mod de preparare
Se bat ouăle, dar nu prea tare, se adaugă sare, verdeaţă şi smântână. Se pune într-o tigaie unt să se înfierbinte bine şi apoi se toarnă compoziţia de ouă. Se lasă să se prăjească bine ouăle şi apoi se întoarce ca să se prăjească şi pe partea cealaltă. După ce s-a rumenit frumos se răstoarnă pe o farfurie şi se aşază pe omletă un strat de brânză de oi. Se presară peste, brânză verdeaţă tocată, se rulează omleta, se presară deasupra puţină brânză şi puţină verdeaţă tocată şi se serveşte caldă.
  • Ochiuri moldoveneşti

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 30 g unt
  • sare
  • oţet
  • piper
Mod de preparare
Într-o cratiţă se pune apă cu puţină sare şi câteva picături de oţet. Când  apa clocoteşte, se trage cratiţa pe marginea aragazului şi se sparg ouăle, dându-le drumul încet în apă. Se lasă să se întărească albuşul, iar gălbenuşul să rămână mai moale. Se scot uşor, cu o lingură cu găuri şi se aşază pe o farfurie care a stat la cald pe un vas cu apă fierbinte. Se toarnă peste ochiuri unt fierbinte. Se servesc calde cu mămăliguţă.
  • Ochiuri la capac

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 25 g unt
  • sare
Mod de preparare
Se ia o tigaie de ochiuri (cu alveole) sau în lipsă şi o tigaie simplă şi se pune unt în ea. Se pune la foc mic şi când s-a înfierbântat bine untul, se sparg ouăle câte unul şi se pune câte un ou în fiecare alveolă sau la distanţă unul de altul. Se presară sare pe albuş şi se lasă să se închege, gălbenuşul rămânând mai moale.
  • Ochiuri cu spanac

Ingrediente
  • 1 kg spanac
  • 40 g sau 2 linguri făină
  • 50 g unt
  • 200 g lapte
  • 6 ouă
Piureu de spanac
  • 1 kg spanac
  • 1 lingură făină (20 g)
  • 1 lingură unt (20 g) sau 2 linguri untdelemn (40 g )
  • o ceaşcă lapte, sare
Mod de preparare
Se spală spanacul foarte bine în multe ape. Se pune la fiert cu apă care clocoteşte. Când este fiert se scurge, se toacă pe un fund de lemn sau se dă prin sită. Se pune într-o cratiţă, se amestecă cu unt sau untdelemn, o lingură rasă cu făină şi puţin lapte. Se pune cratiţa pe plită, la foc mic şi se fierbe, amestecând să nu se prindă, până se obţine un piureu destul de gros. Se fierbe apa cu puţină sare şi se fac ochiuri în apă. Se aşază piureul de spanac cald pe o farfurie şi se fac adâncituri cu lingura în care se aşază câte un ochi.
  • Ochiuri pe crutoane

Ingrediente
  • 4—5 ouă
  • 4—5 felii de franzelă
  • 2 linguri caşcaval ras
  • sare
  • unt
Mod de preparare
Se unge o tigaie cu unt, se aşază feliile de franzelă prăjite în unt şi se sparge câte un ou pe fiecare felie. Se presară caşcaval ras. Se dă la cuptor cald până se încheagă albuşul.

Din aceeași categorie

Ilustrație realizată de Luana Profor

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tartă cu gem de afine Rețetă de post fără ouă, unt și lapte

02 Dec 2017 554

Spaghete Carbonara cu sparanghel, reteta italiana de paste

03 Oct 2017 1023

Waffe sarate cu sunca si cascaval

25 Sep 2017 762

Shakshouka cu rosii si ardei

08 Sep 2017 1166

Spaghete Carbonara cu sparanghel

04 Sep 2017 704

Prajitura cu nuca si crema de lamaie

30 Aug 2017 1710

Ruladă diplomat

24 Aug 2017 1451

Atenție la ouăle de pe piață! În România au ajuns ouăle contaminate cu Fipronil

10 Aug 2017 617

Spaghetti carbonara cu ton şi dovlecei

06 Aug 2017 2337

Rulouri umplute cu cremă de vanilie

25 Jul 2017 2795

Mud cake…simply chocolate

16 Jul 2017 1532

Crispy strips (la cuptor) și cartofi wedges

30 Jun 2017 2702

Ouă în sos de roșii (rețetă video)

27 Jun 2017 1521

Cupcakes cu ciocolată

20 Jun 2017 2461

Prăjitură turnată cu caise

14 Jun 2017 2362

Papanași cu smântână și dulceață

07 Jun 2017 1422

Prăjitura Boema

04 Jun 2017 2146

Prajitură cu cremă de nuci

01 Jun 2017 1936

Savarine

26 May 2017 1104

„Hristos s-a înălțat!“ De Înălţarea Domului, se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să se alunge relele

25 May 2017 2785

Bruschette cu pesto de fasole verde şi macrou

21 May 2017 1429

Tartă sărată cu legume (video)

18 May 2017 1071

Prăjitura Boema

13 May 2017 1095

Ouă în sos de roşii (reţetă video)

27 Apr 2017 3528

Paştele blajinilor cu cozonaci, ouă roşii, fripturi şi grătare sfârâind în Cimitirul eroilor români şi francezi din Constanţa (fotoreportaj)

24 Apr 2017 5203

Continuă să se desprindă din suporţi ouă din sensurile giratorii din Constanţa (galerie foto+video)

21 Apr 2017 1492

Alte două ouă dintr-un sens giratoriu din Constanţa au „plecat la plimbare“

21 Apr 2017 1933

Editorial Sfintele Paşti, cu ouăle plimbându-se prin intersecţie în Constanţa, şi controversa banilor publici irosiţi

19 Apr 2017 1965

UPDATE. Atenţie, şoferi! Trei ouă dintr-un sens giratoriu din Constanţa, pericol pentru circulaţia rutieră (video)

17 Apr 2017 35193

Medicii şi inspectorii sanitari recomandă moderație la masa de Paște

16 Apr 2017 1369

Handmade by Carmen Petrişor Iepuraşul vine cu ouă frumoase!

13 Apr 2017 1438

În Joia Mare se vopsesc ouăle. Ce reprezintă culoarea roşie

13 Apr 2017 1298

Tort cu crema caramel si crema de ciocolata cu cafea

12 Apr 2017 1208

Atenţie ce puneţi pe masa de Paşte. Cozonacul, vopseaua de ouă şi drobul din magazine conţin substanţe periculoase

10 Apr 2017 1266

Omleta japoneza Tamagoyaki

06 Apr 2017 1500

Pregătiri pentru sărbătorile pascale Penitenciarul Poarta Albă cumpără cozonaci, ouă şi vopsea pentru ouă

01 Apr 2017 836

Biscuiți de post cu portocale

31 Mar 2017 3830

Prăjitură Linzer cu nucă

29 Mar 2017 3300

Cozonac de post

20 Mar 2017 1069

Tarta de post cu crema caramel

06 Mar 2017 2003

Biscuiti de post cu masline si rozmarin

05 Mar 2017 1463

Întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Zi de vineri, cu dezlegare la ouă, lapte şi peşte

24 Feb 2017 1163

Prajitura Kinder Joy

23 Feb 2017 2153

Ecler cu crema de cafea si glazura fondant

21 Feb 2017 1422

Chec marmorat umed

06 Feb 2017 3868

Placinta cu iaurt si portocale (portokalopita) - video

24 Jan 2017 2313

The Sun Copiii români sunt plătiţi cu 22 penny pe oră pentru a asambla jucăriile din ouăle Kinder (galerie foto)

22 Nov 2016 691

Reţetă video Prajitura cu pere si ciocolata

06 Nov 2016 1985

Ouă infestate cu Salmonela Consumatorii români trebuie să fie foarte atenți!

25 Oct 2016 1092

Peste 10.000 de ouă cu salmonella importate din Polonia, retrase de pe piaţă

23 Oct 2016 954