Nucile scad riscul de deces cardiovascular

Nucile incluse în alimentaţie de cel puţin două ori pe săptămână sunt asociate cu scăderea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Acest lucru a fost observat în cadrul unui studiu prezentat în Paris la congresul Societăţii Europene de Cardiologie (SEC) şi Congresul Mondial de Cardiologie, relatează Press Association, informează agerpres.ro

Consumul regulat de nuci scade cu 17% riscul de deces cardiovascular, comparativ cu o dietă în care nucile sunt prezente doar o dată la două săptămâni, potrivit unei cercetări prezentate la congres.

"Nucile sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate şi conţin o cantitate mică de grăsimi saturate. De asemenea, ele includ proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli şi polifenoli, benefici pentru sănătatea inimii", a declarat autorul studiului, doctor Noushin Mohammadifard, de la Institutul Isfahan pentru Cercetări Cardiovasculare din Iran.

"Studiile europene şi americane au asociat nucile cu protejarea sănătăţii cardiovasculare, însă există dovezi limitate din regiunea din estul Mediteranei", a precizat specialistul.

Cercetarea a examinat asocierea dintre consumul de nuci şi riscul de boli cardiovasculare şi deces la populaţia iraniană. La studiu au participat 5.432 de adulţi de 35 de ani sau peste această vârstă, fără un istoric de boli cardiovasculare, aleşi la întâmplare din zone urbane şi rurale din Isfahan, Arak şi Najafabad.

Cercetătorii au evaluat consumul de seminţe şi nuci - inclusiv migdale, fistic, alune şi nuci obişnuite - în 2001, cu ajutorul unui chestionar recunoscut.

Participanţii sau membrii familiilor lor au fost intervievaţi la fiecare doi ani până în 2013 pentru a se observa apariţia unor evenimente cardiovasculare sau a decesului.

Oamenii de ştiinţă au analizat prezenţa bolilor coronariene, a accidentului vascular cerebral, a bolilor cardiovasculare, a deceselor din orice cauză şi a deceselor în urma bolilor cardiovasculare.


Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 12 ani, au fost înregistrate 594 de cazuri de boli coronariene, 157 de accidente vasculare cerebrale, 179 de decese asociate bolilor cardiovasculare şi 458 de decese din orice cauză.

Consumul nucilor de două sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de deces cardiovascular comparativ cu un consum de nuci o dată la două săptămâni.

Potrivit SEC, se recomandă consumul a 30 de grame de nuci nesărate pe zi, în cadrul unei alimentaţii sănătoase, cu precizarea că densitatea calorică a acestora este ridicată.

"Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase", a subliniat doctor Mohammadifard.

"Nucile trebuie să fie proaspete deoarece grăsimile nesaturate pot oxida în cazul nucilor vechi, acestea devenind astfel dăunătoare", a adăugat specialistul.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Călin Hanțiu, balerin consacrat la Constanța

19 Dec 2023 1331

Stela Cocârlea, la a 65-a aniversare. Constanța, locul desăvârșirii profesionale a balerinei

01 Nov 2023 1311

Beneficiile pentru sănătate a nucilor de macadamia

13 Mar 2023 1910

#ConstanțaEsteBine Ziua 351 – 17.12.2022 Astăzi sărbătoresc avocado

17 Dec 2022 1276

GastroArt Ruladă de nuci cu marmeladă (rețetă interbelică)

15 Jul 2022 1365

GastroArt Pesmeți cu nuci (rețetă interbelică)

25 May 2022 1664

GastroArt Pesmeți cu nuci (rețetă interbelică)

24 May 2022 1508

GastroArt Pâine de albuș (rețetă interbelică)

11 May 2022 1387

GastroArt Pesmeți cu unt (rețetă interbelică)

10 May 2022 1336

Untul din nuci de Macadamia. Ce conține și ce beneficii are

05 Apr 2022 1718

GastroArt Cremă cu foi de napolitană (rețetă interbelică)

21 Mar 2022 1681

GastroArt Tort de nuci (rețetă interbelică)

18 Mar 2022 1865

GastroArt Cremă de nuci (rețetă interbelică)

14 Mar 2022 1775

GastroArt Macaroane (rețetă interbelică)

10 Feb 2022 1713

Centrulnatura.ro Rețetă de salată de iarnă (salată „boeuf” de post)

03 Dec 2021 2487