UPDATE! Edilul a lipsit de la ședință CLM Constanța a votat pentru constituire ca parte civilă în dosarul în care primarul Chițac este inculpat (DOCUMENT)




UPDATE:
Așa cum anunțam, primarul Vergil Chițac nu a participat la ședința de CLM, însă schimb a făcut ulterior o postare pe rețelele sociale cu privire la votul Consiliului Local Municipal.

„Consiliul Local s-a constituit parte civilă în dosarul care vizează finanțarea de către Primăria Constanța, prin votul Consiliului Local, a unei etape din competiția de Formula Unu pe apă care a avut loc vara trecută pe lacul Siutghiol.

Vorbim despre o etapă a unei competiții mondiale și despre o ocazie excelentă de a promova stațiunea Mamaia în plan internațional.

Iată că, prin împrejurări pe care nu le pot comenta în acest moment, am ajuns într-un dosar penal!

Înțeleg votul de azi. Susțin în totalitate și sunt de acord cu poziția consilierilor locali, indiferent de culoarea politică.

Consilierii au votat cum era firesc.

Opinia mea o știți și o reiterez răspicat: prejudiciul nu există, pentru că evenimentul a avut loc și s-a desfășurat cu respectarea strictă a legii!

Îmi permit un singur comentariu de amator în ale justiției pe care îl pot face pe marginea acestei situații: Legea prevede ca punctul de vedere al Consiliului Local să fie cerut la momentul în care dosarul trece de Camera preliminară, până la primul termen de judecată.


Probabil pentru a prezenta mult mai clar situația celor cărora li se cere exprimarea unei opinii, prin vot. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat. Mă întreb de unde vine această grabă?

Cu aceasta consider subiectul închis! Avem lucruri importante de făcut, lucrări cruciale de derulat și finalizat, toate pentru Constanța și pentru constănțeni", a scris Chițac pe Facebook.



ȘTIREA INIȚIALĂ:


Consiliul Local Municipal Constanța s-a reunit în ședință extraordinară, în data de 12 ianuarie, începând ora 12.00. Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.  Sunt prezenți 26 de consilieri locali municipali.

Primarul Vergil Chițac nu este prezent la ședință.

Liderul de grup USR, Florin Cocargeanu a cerut secretarului general, Fulvia Dinescu să precizeze de ce a durat 25 de zile să le fie la cunoștință aleșilor locali adresa DNA.

Dinescu spune că primarul a dorit să se consulte cu avocați înainte de a formula un punct de vedere către Consiliul Local Municipal.
 
„Deși primarul a îngreunat acest demers prin faptul că timp de 25 de zile a ținut în sertar adresa prin care Consiliul Local era înștiințat că se poate constitui ca parte civilă, am speranța că toți consilierii locali vor face abstracție de culoarea politică și vor înțelege importanța votului dumnealor.
 
Maniera necinstită în care Vergil Chițac a ales să gestioneze aceasta situație a lezat încrederea cetățenilor și a atins onoarea și reputația administrației locale", a mai spus Cocargeanu.

La rândul său, liderul de grup PSD, Costin Răsăuțeanu spune că acest proiect este unul de bun simț și solicită tuturor consilierilor locali să-l aprobe pentru apărarea patrimoniului municipiului Constanța.


La secretrariatul CLM a fost depus un amendament tehnic, de completare al proiectului inițial, amendament depus de consilierii PNL, potrivit căruia, suma cu care se constituie CLM parte civilă va fi cea constantă la finalul procesului de instanța de judecată.  Amendamentul a fost adoptat cu 26 de voturi PENTRU.



Ordinea de zi este:
 
Proiect de hotărâre nr. 2/2024 privind aprobarea constituirii ca parte civilă a UAT Municipiul Constanţa cu suma de 1.728.000 lei, în dosarul penal 94/P/2023, conform adresei nr. 4472/04.12.2023 transmisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. - 25 voturi PENTRU
 
Iniţiatori: grup consilieri PSD
-avize Comisiile de specialitate nr. 1 şi nr. 5 


Consilierii locali PNL, la ședința extraordinară

Consilierii locali PNL vor participa vineri la ședința extraordinară în care CLM se constituie parte civilă în care primarul Vergil Chițac este inculpat pentru fapte de corupții.

În secțiunea Documente a materialului, puteți consulta convocatorul inițiat de grupul consilierilor locali PSD Constanța. 

Reamintim, PSD Constanța a inițiat convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal Constanța, la data de 12.01.2024, ora 12.00.

PSD Constanța propune ca pe ordinea de zi a ședinței extraordinare să se afle două puncte, ambele importante în derularea normală a chestiunilor care țin de procedura constituirii ca parte civilă.


UPDATE 

La inițiativa PSD, astăzi a vut loc ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanța. Ședință în cadrul căreia a fost votat proiectul de hotărâre înaintat de consilerii social-democrați privind constituirea ca parte civilă a Municipiului Constanța în procesul legat de concursul cu bărci de mare viteză de pe lacul Siutghiol din vara anului 2023.

În urma votului exprimat astăzi, UAT Constanța se constituie ca parte civilă cu suma stabilită de instanță în dosarul penal 94/P/2023, conform adresei 4472/ 4.12.3023 trimise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.

Astfel, s-a intrat în normalitate și, mai important decât orice, Municipiul Constanța va putea să recupereze prejudiciul, în cazul în care instanța va stabili că acesta există.

Demersul nostru a fost o acțiune firească din punct de vedere administrativ, cu atât mai mult cu cât în acest dosar este inculpat primarul Vegil Chițac, acest lucru neînsemnând că ne pronunțăm, într-un fel sau altul, în privința stabilirii vinovățiilor.

PSD a cerut respectarea legii încă din vara anului 2023, atunci când a fost aprobată organizarea evenimentului de pe lacul Siutghiol. Nimeni nu este deasupra legii, oricum s-ar numi și orice funcție ar deține!- transmit reprezentanții PSD Constanța. 



Iată despre ce este vorba: Solicitarea a fost ținută 25 de zile în sertar!!Stelian Ion (USR)- „DNA a înștiințat CL Constanța că se poate constitui ca parte civilă într-un dosar penal în care este cercetat Chițac“ 

DNA a înștiințat Consiliul Local Constanța încă din data de 4 Decembrie că se poate constitui ca parte civilă într-un dosar penal în care este cercetat, printre alții, în calitate de inculpat, și primarul Constanței, Vergil Chițac.

Anunțul a fost făcut de Stelian Ion (USR) prin intermediul unei postări pe pagina de socializare.

Dosarul la care se face referire este dosarul cu bărcile. 

Stelian Ion mai punctează că este absolut inacceptabil din partea primarului Chitac este că a ținut această adresă departe de ochii consilierilor locali timp de 25 de zile, suficient cât să mai tragă de timp și să nu fie votat un astfel proiect de hotărâre de consiliu local în acest an.


Iată postarea integrală de pe pagina de socializare a lui Stelian Ion:

DNA a înștiințat Consiliul Local Constanța încă din data de 4 Decembrie că se poate constitui ca parte civilă într-un dosar penal în care este cercetat, printre alții, în calitate de inculpat, și primarul Constanței, Vergil Chițac.

Dacă acesta se face sau nu vinovat de săvârșirea vreunei infracțiuni rămâne să stabilească organele judiciare.

Ceea ce este absolut inacceptabil din partea primarului Chitac este că a ținut această adresă departe de ochii consilierilor locali timp de 25 de zile, suficient cât să mai tragă de timp și să nu fie votat un astfel proiect de hotărâre de consiliu local în acest an. Constituirea de parte civilă poate fi făcută, teoretic, până la începerea cercetării judecătorești. Însă primarul Chițac a tras de timp aproape o lună cu scopul vădit a îngreuna recuperarea eventualului prejudiciu.

Aflându-se în vădit conflict de interese în această speță, Vergil Chitac le precizează în scris consilierilor locali nu că se abține de la orice demers, cum ar fi fost normal, ci că, în opinia sa, nu există prejudiciu.

Însă nu vorbim acum despre o vinovăție și nici despre un prejudiciu cert, ci despre presupuse fapte și un posibil prejudiciu, precum și despre niște demersuri legale pe care Consiliul Local trebuie să le facă pentru recuperarea ulterioară mai lesnicioasă a prejudiciului, în caz de condamnare. Și mai vorbim despre atitudinea edilului care ar trebui să aibă decența și abilitatea de a nu încerca să blocheze în vreun fel constituirea de parte civlilă.

În primele zile ale anului viitor, consilierii USR vor depune un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Constanța să se constituie, în numele Municipiului Constanța, ca parte civilă în dosar.

Vom avea, cu această ocazie, o imagine și mai clară a felului în care aparatul primarului blochează unele proiecte la ordinul acestuia, sau în care PSD-ul în complicitate cu PNL-ul fac scut, prin vot, într-un dosar de corupție în care este cercetat primarul lor, exact ca pe vremea primarului Radu Mazăre. Alte măști, aceeași piesă.- se arată în conținutul postării. 


Amintim că, pe data de 4 decembrie, DNA a trimis o adresă prin care înștiințează Consiliul Local că se poate constitui ca parte civilă în dosarul penal în care primarul Chițac este cercetat penal pentru abuz în serviciu în cazul organizării concursului cu bărci de mare viteză de pe lacul Siutghiol din vara anului 2023. Prejudiciul estimat este în valoare de 1.720.000 lei.

După 25 de zile de la formularea adresei DNA către Consiliul Local, primarul Chițac a ținut să le transmită și el consilierilor un punct de vedere în care precizează că, din punctul său de vedere, suma cheltuită pentru evenimentul respectiv nu reprezintă un prejudiciu.

„Precizez că acuzațiile aduse subsemnatului sunt nefondate și nu a fost creat vreun prejudiciu bugetului local. Finanțarea a fost legală și evenimentul s-a realizat cu succes. Pentru aprobarea finanțării s-a emis hotarare a autorității deliberative a administrației publice locale, respectiv HCL nr. 162/2023 din 27.04.2023 a Consiliului Local al Municipiului Constanța...Hotărârea a fost votată cu o majoritate de 17 voturi, contrasemnată pentru legalitate, iar proiectul a fost avizat favorabil de cele 3 comisii de specialitate...Reiterez faptul că evenimentul s-a desfășurat cu succes în perioada 16-18 iunie 2023, suma finanțată a fost cheltuită pentru îndeplinirea obiectivului, motiv pentru care apreciez că nu există vreun prejudiciu adus bugetului local, lipsind astfel premisa pentru o constituire de parte civilă”, a transmis senin edilul.

Precizăm că atât consilierii locali USR cât și cei de la PSD au solicitat convocarea de urgență a Consiliului Local Municipal Constanța pe acest subiect.


 




Citește și:

 Primăria Constanța a publicat titlul proiectului de hotărâre Procurorii DNA cer CLM Constanța să se constituie parte civilă în dosarul penal format după concursul cu bărci de mare viteză de pe lacul Siutghiol

Solicitarea a fost ținută 25 de zile în sertar!! Stelian Ion (USR)- „DNA a înștiințat CL Constanța că se poate constitui ca parte civilă într-un dosar penal în care este cercetat Chițac“ (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Local Municipal Medgidia, în ședință ordinară. Iată ce se va discuta

25 Apr 2024 370

Beneficiar, afaceristul Viorel Farcaș Deputatul Stelian Ion (USR) - „O nouă bucată din faleza orașului, un alt tun imobiliar pus la cale de primarul Chițac" (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1022

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 479

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 525

Ședință CL Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Crinului (DOCUMENT)

22 Apr 2024 462

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție și a principalilor indicatori tehnico-economici​ (DOCUMENT)

22 Apr 2024 437

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 518

Ședință CLM Constanța Aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

21 Apr 2024 413

Proiectul de hotărâre privind administrarea Creșei nr. 2, pe agenda ședinței CL Constanța (DOCUMENT)

21 Apr 2024 509

Ședință CL Constanța Consilierii locali discută despre acordarea de stimulente financiare pentru personalul medical al Spitalului de Boli Infectioase Constanţa (DOCUMENT)

21 Apr 2024 445

Ședința CLM Constanța Aprobarea situaţiilor financiare încheiate la finele anului 2023 ale Termocentrale Constanţa SRL, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 428

Aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, pe masa consilierilor locali (DOCUMENT)

21 Apr 2024 442

Ședință CL Constanța Proiect privind probarea scutirii de la plată chiriei pentru spațiile locative cu destinația de locuință în administrarea societății Administrația Fondului Imobiliar SRL (DOCUMENT)

21 Apr 2024 406

Ședință Consiliu Local Constanța Se stabilește nivelul chiriei pentru locuințele sociale situate pe strada Zmeurei (DOCUMENT)

21 Apr 2024 1160

Ședință a Consiliului Local Municipal Constanța. Ordinea de zi completă (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 775