Afecţiunile de prostată, o problemă medicală des întâlnită în rândul bărbaţilor Simptome, diagnostic şi sfatul medicului specialist

Problemele medicale ale prostatei au devenit tot mai comune şi pot afecta viaţa bărbaţilor în mod semnificativ, putând să producă disconfort local, probleme reproductive şi chiar cancer de prostată. Fiecare bărbat suferă de o hiperplazie a prostatei, însă afecţiunea se manifestă mai mult sau mai puţin, în funcţie de anumiţi factori, în primul rând prevenţia.
 
Prostata este o glandă a sistemului reproductiv masculin şi se află sub vezica urinară, având un rol esenţial în reproducerea masculină. Fiecare bărbat poate fi expus afecţiunilor de prostată din motive anatomice, deoarece are glanda prostatică în construcţia corporală. Există o serie de factori ce pot influenţa apariţia problemelor medicale ale prostatei, precum vârsta, factorii genetici, stilul de viaţă sau afecţiunile hormonale. De asemenea, printre factorii de risc amintim inflamaţiile şi infecţiile cronice ale prostatei, care prezintă un risc de boală neoplazică, de malignizare.
 
Pentru prevenirea şi tratarea la timp a afecţiunilor de prostată, este important ca pacientul să solicite un consult la medicul specialist urolog, care are expertiza de a determina cauzele apariţiei bolii şi de a indica un tratament corect şi eficient pentru recuperarea pacientului.
 
În cadrul Departamentului de Urologie al Ovidius Clinical Hospital, asist. univ. dr. Azis Olgun, medic specialist în urologie, lucrează cu succes într-o echipă specializată în tratamentul afecţiunilor de prostată, oferind soluţii medicale şi chirurgicale pentru bărbaţii ce suferă de bolile prostatei.
 
„În cazul prostatei, sunt trei patologii importante: prostatitele acute sau cronice bacteriene, care sunt eminamente patologii ce se tratează medicamentos, iar în rare cazuri se ajunge la chirurgie. Aici, hiperplazia benignă de prostată este cel mai frecvent întâlnită afecţiune. Aceasta, în etapele incipiente şi fără complicaţii, se tratează medicamentos, iar în etapele ulterioare, când apar complicaţiile, se tratează endoscopic, de principiu. Când discutăm însă despre inflamaţiile bacteriene, fungice, trebuie să ştim că apar din cauza bacteriilor şi, eventual, a ciupercilor, deci a fungilor, aşa cum le e şi numele. De vină sunt, cel mai des, anumite bacterii care se găsesc de obicei în culturile din secreţia prostatică.
Tratamentul acestora este în special antibiotic. O bună igienă medicală este foarte importantă în prevenţia acestei patologii prostatice şi implică un aport zilnic de lichide, înţelegerea funcţiilor prostatei şi evitarea bolilor cu transmitere sexuală“, explică dr. Azis Olgun despre patologiile principale ale prostatei.
 
Patologia cea mai gravă a prostatei este patologia neoplazică, mai exact, cancerul de prostată. În cadrul OCH, în exclusivitate pentru zona Dobrogea, pacienţii pot beneficia de un serviciu medical de diagnostic al cancerului de prostată din fază incipientă cu puncţie biopsie prostatică transrectală echoghidată.
 
Pacienţii diagnosticaţi în stadiu incipient de cancer de prostată se pot recupera prin intervenţia de prostatectomie radicală. Ovidius Clinical Hospital este singurul spital din regiunea de sud-est a ţării care este pregătit pentru intervenţia de prostatecomie radicală, o procedură chirurgicală complexă, ce presupune extirparea prostatei cu grăsimea din jurul ei, cu veziculele seminale, colul vezicii şi ganglionii limfatici ce deservesc prostata.
 
În cadrul spitalului OCH, acest tip de intervenţie este realizată în mod frecvent de către echipa de urologie, ce tratează astfel chirurgical un număr semnificativ de pacienţi în fază incipientă cu neoplasm al prostatei, care prezintă o evoluţie favorabilă postoperatorie. Prevenţia este esenţială în depistarea timpurie a cancerului de prostată, deoarece acest tip de cancer reprezintă a treia cea mai frecventă cauză de deces la bărbaţi. Hiperplazia benignă a prostatei se poate preveni prin evaluarea periodică la medicul urolog şi prin urmarea unui tratament prescris de către medicul specialist încă din fazele incipiente, precum şi prin intervenţii chirurgicale atunci când stadiul bolii este avansat.

 
Factorul cel mai important în apariţia bolilor de prostată este chiar vârsta, mai exact, bărbaţi de peste 50 de ani, care trebuie să realizeze anual un consult urologic, o ecografie şi un PSA (marker tumoral prostatic). Simptomele pe care bărbaţii le resimt sunt:
- urinatul des ziua şi în special în timpul nopţii

- diminuarea jetului micţional
- durerea locală (care apare atunci când există complicaţii şi litiaze în fazele avansate).
 
Atunci când apar complicaţiile la nivelul prostatei, tratamentul chirurgical este o opţiune pentru tratarea afecţiunii, în funcţie de simptomatologia pacientului şi de modul în care îi afectează viaţa. Spre exemplu, pentru un pacient care nu prezintă infecţii locale, nu are pierderi care se pot contoriza, dar urinează foarte des, de 4-5 ori pe noapte, de 10 ori pe zi, iar jetul de urină este eliminat foarte greu, medicul urolog poate determina un scor ridicat al simptomelor şi poate stabili dacă este necesară intervenţia chirurgicală.
 
Tratamentul chirurgical este o opţiune medicală rezervată complicaţiilor patologiei benigne a prostatei, ce se poate realiza prin tehnici endoscopice, transuretrale, minim invazive, cu care perspectivele de recuperare sunt excelente, pacienţii având o evoluţie favorabilă după intervenţiile chirurgicale. Metodele chirurgicale moderne pentru tratamentul prostatei sunt realizate endoscopic, datorită pierderilor minime de sânge, recuperării foarte rapide şi riscurilor diminuate de complicaţii (fistule sau infecţii).
 
„Tratamentul în siguranţă este o prioritate pentru noi. Datorită echipamentelor de ultimă generaţie din cadrul Ovidius Clinical Hospital şi soluţiilor pe care le folosim în operaţii, întotdeauna sterile şi de la producători de tradiţie, reuşim cu succes să oferim un tratament de înaltă calitate a actului medical pacienţilor ce au nevoie de cele mai bune condiţii medicale de tratament al afecţiunilor prostatei“, menţionează dr. Azis Olgun, medic specialist urolog în cadrul OCH.
  
Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale şi medicale multiple, printre acestea numărându-se şi afecţiuni urologice.
 
Ovidius Clinical Hospital - cel mai mare şi mai modern spital privat din regiune
Adresă: DN 2A, KM 202, Ovidiu, Constanţa
Telefon: 0241.480.400
Pentru mai multe detalii, vizitaţi: www.Ovidius-CH.ro

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Performanța adusă acasă Ovidius Clinical Hospital inaugurează un spital nou dedicat bolilor oncologice și cardiovasculare (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Apr 2023 3315

Imagini de la eveniment LIVE VIDEO-TEXT. Se inaugurează noul spital OCH dedicat oncologiei și bolilor cardiovasculare (FOTO)

05 Apr 2023 4436

Ovidius Clinical Hospital, primul Centru de referință și training Siemens Healthineers din România (GALERIE FOTO)

17 Mar 2023 1888

Ce spun reprezentanții Spitalului OCH despre incendiul la reclama luminoasă de pe exteriorul clădirii

21 Jan 2023 1774

Să ne mobilizăm într-o cauză nobilă Un constănțean cu o poveste impresionantă are nevoie de sânge. "Suntem cu toții noduri la aceeași împletitură prin care curge viața"

14 Jan 2023 1829

Acționarii Ovidius Clinical Hospital au introdus un nou cod CAEN în activitatea societății

14 Apr 2022 4263

Ovidius Clinical Hospital lansează serviciul Alprevia online- Prevenția în 10 pași

31 Aug 2021 4139

Veste bună pentru femeile din Constanța A fost inaugurat OCH - Centrul de excelență dedicat cancerului de sân, cu cea mai nouă tehnologie din domeniu (galerie foto + video)

13 Feb 2020 11134

Peste 500 de elevi, cadre didactice şi părinţi, la Târgul de educaţie şi prevenţie în sănătate, organizat de Ovidius Clinical Hospital (galerie foto)

31 May 2019 2585

La noua Policlinică OCH Inedită formă de educație pentru sănătate, în aer liber (galerie foto)

18 May 2019 4853

Surprize la inaugurarea noii policlinici Ovidius Clinical Hospital (fotoreportaj)

17 May 2019 6635

Premieră națională în medicina constănțeană Primul instrument de asistență computerizată a diagnosticului pentru prevenție în medicina primară, la noua policlinică Ovidius Clinical Hospital (galerie foto+video)

17 May 2019 4783

LIVE TEXT. Premieră națională în domeniul sănătății, la Constanța Inaugurarea unui nou centru medical Ovidius Clinical Hospital și lansarea Cardului cu algoritm de prevenție personalizată

16 May 2019 7418

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul Ovidius Clinical Hospital

25 Nov 2017 3512

Noutăți la Ovidius Clinical Hospital Servicii medicale complete dedicate bolnavilor de cancer

08 May 2017 12971