IPJ BuzăuPolițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice

Nr. 54 din 23 februarie 2024
 
 
BULETIN INFORMATIV
privind evenimente şi activităţi din ziua 22 februarie 2024
 
Polițiștii au acționat pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice
 
În perioada 21-22 februarie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au efectuat verificări cu privire la modul de respectare al prevederilor HG 497/2020 referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund și Ordinul 1540 privind termenele, modalitățile și perioadele de colectare, scoatere și transport al materialului lemnos de către societățile comerciale de profil.
În cadrul acțiunilor polițiștii au depistat nereguli în cazul unei societăți comerciale din Lopătari.
În urma verificărilor s-a stabilit faptul că există neconcordanțe între cantitatea scriptică și cea faptică de material lemnos pe care agentul economic o deține.
Polițiștii au aplicat 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor  silvice.
De asmenea a fost dispusă măsura complementară a confiscării valorice diferenței de lemn diverse sortimente,  54 de metri cubi.
Tot ieri, polițiștii din cadrul Postului de poliție rurală Brăești au depistat doi bărbați de 20 și 34 de ani, din Brăești, la scurt timp după ce ar fi tăiat și sustras mai mulți arbori din fondul forestier.
Din cercetări a reieşit că bănuiții ar fi tăiat mai mulți arbori din extravilanul localității Brăești, pe care ulterior i-au în cărcat în atelajul hipo urmând să-i comercializeze.
Materialul lemnos a fost confiscat de polițiști și predat reprezentanților silvici.
Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 46/2008 Codul silvic, pentru stabilirea întregii activității infracționale a bănuiților.   
 
  •  
 

 
Percheziții domiciliare la o persoană bănuită de nerespectarea regimului armelor și munițiilor
 

În data de 22 februarie a.c, polițiștii Secției poliție rurală Cislău au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară la două imobile utilizate de către o persoană bănuită de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Bănuitul este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Pănătău.
În urma desfăşurării percheziţiilor, poliţiştii au descoperit și au ridicat în vederea continuării cercetărilor o pușcă cu aer comprimat din categoria armelor neletale, trei cutii de muniție, 12 cartușe deteriorate, o grenadă dezamorsată și un pistol de tip airsoft, deținute ilegal.
În cauză se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, sub coordonarea parchetului.
 
 
  •  
 
Bănuită de furt depistată de polițiști
 
În ziua de 22 februarie a.c., polițiștii din cadrul Secției de poliție rurală Ziduri au depistat principala bănuită în cazul unui furt din autovehicul.
Fapta a fost sesizată în data de 2 februarie 2023, de către un bărbat de 63 de ani, din Valea Râmnicului.
Din cercetări s-a stabilit faptul că bănuita, o femeie de 28 de ani, din Brăila, în timp ce se afla în mașină cu proprietarul, ar fi profitat de neatenția bărbatului și i-ar fi sustras din suma de 2.500 de lei.
În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt pentru stabilirea întregii activități infracționale a bănuitei.
 
 
  •  
 
Acțiuni ale polițiștilor rutieri pentru siguranța participanților la trafic
 
În data de 22 februarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de prevenire şi combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, au aplicat 252 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 24 de permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.
Poliţiştii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea evenimentelor rutiere în care ar putea fi implicați pietonii și bicicliștii, cât și pentru conştientizarea riscurilor la care se expun atunci cand nu respectă regulile de circulație. 43 de  participanți la trafic din aceste categorii au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea legislației rutiere.
De asemenea, poliţiştii au acționat și pentru constatarea și sancționarea abaterilor referitoare la neacordarea priorității de trecere a pietonilor angajați regulamentar în traversarea drumului. 12 șoferi au rămas fără permise de conducere care urmare a abaterilor constatate.
Poliţiştii rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni ce au avut ca scop depistarea conducătorilor auto care depăşesc limita legală de viteză, atât în localităţi cât şi în afara acestora.
În cadrul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 64 de şoferi care au depăşit limitele legale de viteză, iar dintre aceştia 8 au predat permisele de conducere pentru următoarele 90, respectiv 120 de zile.
Cu cea mai mare viteză153 km/h – a fost înregistrat de aparatele radar, autoturimsul unui bărbat de 57 de ani, din Buzău, ce rula pe DN2E85, în afara localității Racovițeni.
Alte 4 permise de conducere au fost reţinute pentru conducerea unor vehicule sub influenţa alcoolului și pentru neacordarea priorității de trecere a autoturismelor ce aveau acest drept.
Sancţiuni contravenţionale au mai fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (34), pentru prezența defecțiunilor tehnice a autovehiculelor (11) şi 57 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 87.000 de lei.
Polițiștii au întocmit 6 dosare penale pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere, conducerea unui vehicul având exercitarea dreptului de a conduce suspendată și punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.
Într-unul din cazuri este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Brăila care a fost depistat de către polițiștii Secției de poliție rurală Ziduri, conducând autoturismul pe DJ203K, în Robeasca.
În urma verificărilor în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că bărbatul nu deține permis de conducere. De asemenea, bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o valoare de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost transportat la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârșirii infracțiunilor de conducere unui vehicul fără a deține permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ BuzăuVerificări privind paza obiectivelor

22 Mar 2024 338

IPJ BuzăuPoliţiştii buzoieni au acţionat pe principalele artere rutiere din judeţ

19 Dec 2023 425

IPJ Buzău Acțiuni ale polițiștilor pentru prevenirea delictelor silvice

04 Oct 2023 614

IPJ Buzău Polițiștii rutieri prezenți în trafic pentru prevenirea accidentelor rutiere

08 Sep 2023 534

IPJ Buzău Acțiuni ale polițiștilor rutieri pentru prevenirea accidentelor rutiere/peste 140 de sancțiuni aplicate de polițiști

05 Sep 2023 548

IPJ BuzăuMaterial lemnos estimat la 125.000 de lei confiscat

16 Aug 2023 661

IPJ BuzăuAcţiuni organizate de poliţiştii de la Secţia de poliţie rurală Beceni pentru prevenirea delictelor silvice

31 Jul 2023 502

IPJ BuzăuFiţi responsabili întotdeauna când traversaţi strada!

30 May 2023 780