ISU HarghitaPompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu, în comuna Corund

BULETIN  INFORMATIV

Bilanțul misiunilor din ultimele 48 de ore
 
În ultimele 2 zile, salvatorii harghiteni au gestionat 17 situații de urgență, peste 80% dintre acestea fiind cazuri SMURD.
În afara misiunilor pentru acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele de intervenție au acționat pentru stingerea unui incendiu, în comuna Corund, precum și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, în localitatea Joseni.
Astfel, noaptea trecută, în jurul orei 02:00, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Corund, au acționat, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui  incendiu izbucnit la  o anexă gospodărească, din localitatea Atia, comuna Corund. În momentul sosirii forțelor de intervenție la locul solicitat, incendiul se manifesta generalizat la anexa gospodărească, pe o suprafață de circa 50 mp. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite după aproximativ trei ore, înregistrându-se doar pagube materiale evaluate la aproximativ 20.000 lei. În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a fost stabilită ca fiind scurtcircuit electric, au ars acoperișul anexei gospodărești cu învelitoare de țiglă, materialul lemnos depozitat în interior ( cca. 5 mc) și aproximativ 1 tonă de fân.
  Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, vă reamintim principalele reguli și măsuri ce trebuie respectate:
Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
  • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;
  • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
  • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
  • Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
INSTALAŢI SENZORI DE FUM!
  • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
  • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.
De asemenea, în perioada de referință au fost transmise 4 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT,  privind prezența animalelor periculoase (urși), în localitățile Lăzarea (2) și Borsec (2).
Salvatorii harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Derularea activităților de informare și de educare a populației asupra măsurilor și a modului de comportare specifice tipurilor de risc reprezintă un deziderat important, pentru creșterea gradului de reziliență a comunităților.
 Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

17 Apr 2024 274

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor din ultimele 24 de ore

11 Apr 2024 283

ISU HarghitaMisiunile gestionate de pompierii harghiteni

02 Apr 2024 350

ISU Harghita4 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT în localitățile Sândominic și Cristuru Secuiesc

27 Mar 2024 341

ISU HarghitaTrei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni, în ultimele 24 de ore

05 Mar 2024 346

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor harghiteni din ultimele 24 de ore

27 Feb 2024 425

ISU HarghitaBilanțul misiunilor din ultimele 48 de ore

23 Feb 2024 429

ISU Harghita12 persoane asistate medical în ultimele 48 de ore

16 Feb 2024 428

ISU Harghita Mare atenție la coșurile de fum!

31 Jan 2024 460

ISU Harghita15 persoane asistate medical în ultimele 48 de ore

19 Jan 2024 406

ISU HarghitaMare atenție la coșurile de fum! Incendii provocate de coșuri de fum

27 Nov 2023 609

ISU HarghitaTânăr găsit decedat în amenajarea hidrotehnică de la baza lacului Zetea

21 Nov 2023 419

ISU HarghitaNu uitați prevenția poate salva vieți!

20 Oct 2023 460

ISU HarghitaAtenție la instalațiile electrice!

13 Oct 2023 541

ISU Harghita Buletin informativ

05 Oct 2023 448