Șeful Statului Major al Apărării, în vizită oficială în Republica Macedonia de Nord

  • Șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul-locotenent Daniel Petrescu, a efectuat marți, 20 aprilie, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, la invitația omologului său, șeful Statului Major General al Forțelor Armate, general-locotenent Vasko Gjurchinovski.

Programul șefului român  al Apărării a inclus întâlniri cu președintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski, și cu ministrul apărării naționale, Radmila Ŝekerinska-Jankovska, precum și vizitarea unității de Forțe Speciale și a Centrului de antrenament pentru piloți din Skopje.

Discuțiile cu oficialii nord-macedoneni au vizat intensificarea cooperării militare în format bilateral și aliat, menținerea unei dinamici constante a dialogului, precum și aspecte de interes privind securitatea din regiunea Balcanilor de Vest și susținerea demersurilor NATO și UE  în regiune pentru cooperare eficientă cu aliații regionali și pentru susținerea statelor din Balcanii de Vest.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a apreciat contribuția Armatei Republicii Macedonia de Nord la efortul conjugat al NATO și UE de asigurare a unui mediu stabil în Balcanii de Vest, subliniind aprofundarea cooperării NATO-UE în baza principiilor complementarității, transparenței și evitării duplicării eforturilor.

Având în vedere legătura intrinsecă dintre regiunea Mării Negre și spațiul balcanic, România este direct interesată în asigurarea securității în această zonă de importanță strategică, susținând și promovând valorile și misiunile UE și NATO.

„Amplificarea participării celor două armate la activități de instrucție și la exerciții multinaționale în comun va asigura un parteneriat ferm, solid și durabil între țări, precum și o creștere a interoperabilității dintre structurile de forțe ale armatelor noastre,” a declarat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Totodată, șeful Apărării din România a reiterat sprijinul pentru autoritățile militare din Republica Macedonia de Nord în procesul găzduirii, pentru o perioadă de 6 ani, în localitatea Kumanovo, a Comandamentului Brigăzii Multinaționale din Europa de Sud-Est (SEEBRIG).

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApNVideoconferință cu militarii din teatrele de operații și misiuni externe

30 Apr 2024 235

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 352

MApNReuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

20 Mar 2024 406

MApNVizita în România a șefului Statului Major al Apărării din Macedonia de Nord

28 Feb 2024 370

MApNParticiparea conducerii MApN la MSC 2024

16 Feb 2024 404

Angel Tîlvăr Capabilităţi militare produse în România înseamnă locuri de muncă pentru români

25 Jan 2024 766

MApNÎntâlnirea șefului Apărării cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa și Comandant al Comandamentului Armatei SUA în Europa

24 Jan 2024 460

MApNVizita în România a șefului Statului Major al Forțelor Armate Portugheze

12 Jan 2024 438

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Componenta de apărare cibernetică a cooperării militare dintre România si Luxemburg trebuie aprofundată!”

08 Jan 2024 834

Conducerea MApN în videoconferință cu echipele de comandă ale detașamentelor aflate în misiuni externe

21 Dec 2023 704

MApNCrăciunul se sărbătorește în marea familie a Armatei României

20 Dec 2023 606

Ministrul Apărării din Regatul Belgiei, în vizită oficială la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.

18 Dec 2023 788

Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Turce aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită

05 Dec 2023 808

Armata are un nou șef de stat major. Despre cine este vorba

30 Nov 2023 947

MApNVizita conducerii MApN în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina

21 Nov 2023 485