101 ani de la înființarea Institutului Cantacuzino. Mesajul premierului Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, foto: facebook/ Nicolae Ionel Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a transmis vineri, 1 aprilie, cu prijelul împlinirii a 101 de la înființarea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, că promovarea sănătății publice prin cercetare, ținând pasul cu descoperirile din medicină, reprezintă o misiune nobilă. 
 

„Înființarea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’, moment de la care se împlinesc astăzi 101 ani, a reprezentat începutul unei activități de pionierat la acea vreme în România și în lume, cercetarea în domeniul microbiologiei și producția de seruri și vaccinuri împotriva bolilor contagioase, Institutul Cantacuzino devenind treptat un reper de elită în domeniul său de activitate.

Nobila misiune - de a promova sănătatea publică prin cercetare de înaltă calitate și interdisciplinară-  , după cum o descria chiar fondatorul institutului, profesorul Ion Cantacuzino, a devenit din ce în ce mai complexă, în pas cu descoperirile din medicină și cercetarea microbiologică. Schimbarea de generații în rândul specialiștilor institutului s-a făcut menținând la aceleași cote ridicate nivelul de performanță științifică, chiar și în perioadele mai dificile care au afectat condițiile de finanțare, logistică și funcționare ale institutului.

Am încredere în relansarea Institutului Cantacuzino și în expertiza specialiștilor săi și consider că împreună merită șansa de a-și recâștiga prestigiul, în beneficiul sănătății publice. Este o temă care mă preocupă, ca prim-ministru, și m-a preocupat și în mandatul de ministru al Apărării Naționale.

Apreciez în această privință eforturile care se fac pentru valorificarea expertizei profesionale de excelență și a echipamentelor de ultimă generație din dotarea institutului, iar faptul că laboratorul specializat pe infecții nosocomiale și rezistente la antibiotice asigură din partea României rolul de laborator de referință în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană confirmă potențialul Institutului Cantacuzino”, se arată în mesajul premierului.


Prim-ministrul a menționat că pandemia de COVID-19 a demonstrat importanța deosebită de avea acces la tratamente eficiente, adapate la variantele noi de agenți patogeni, afirmând că susține dezvoltarea de produse noi farmaceutice. 
 

„Pandemia a demonstrat cât de important este accesul rapid la tratamente eficiente și adaptate la variantele noi de agenți patogeni care apar. Este absolut necesară continuarea activităților de cercetare în domeniul microbiologiei și a tradiției didactice din cadrul acestui institut, complementare misiunii sale de supraveghere epidemiologică și îmi exprim toată deschiderea să sprijin inițiativele de investiții și colaborare.

Susțin dezvoltarea de noi produse farmaceutice în cadrul institutului și relansarea celor care l-au consacrat în deceniile trecute, folosite cu succes pentru imunizarea mai multor generații.

Le mulțumesc specialiștilor Institutului Cantacuzino pentru tot ceea ce fac pentru sănătatea publică și pentru a menține în top microbiologia românească” 



Le urez succes în misiunea de a proteja sănătatea publică și de a duce mai departe tradiția institutului!”, a conchis acesta. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 384

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 433

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 914

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 708

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1301

PNL Constanța își lansează candidații pentru alegerile locale! Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la eveniment

10 Apr 2024 775

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 365

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 594

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 977

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 615

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1210

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 592

Nicolae Ciucă, despre organizarea alegerilor „Am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri”

13 Feb 2024 705

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 785

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 782