ANSVSA demarează controale ample la nivel național care vizează utlizarea sau comercializarea ilegală de substanțe psihoactive

  • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor implicată în  lupta împotriva drogurilor - controale tematice pentru depistarea utilizării ilegale a substanțelor psihoactive, psihotrope si stupefiante in produsele alimentare de origine non-animală

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor demarează controale ample la nivel național care vizează utlizarea sau comercializarea ilegală de substanțe psihoactive, phihotrope și stupefiante în produse de origine non-animală.
Verificările vizează importatorii și depozitarii de semințe de cânepă utilizate pentru industria alimentară, procesatori și comercianți de semințe de cânepă și de mac, produse derivate din acestea sau care conțin semințe de cânepă și de mac, dar și procesatori și comercianți care ar putea utiliza sau comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope si stupefiante în produse alimentare de origine non-animală.
 
De asemenea, vor fi controlate depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, unități de fabricare și obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie și patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope si stupefiante in produsele alimentare de origine non-animală.

Precizăm că, la aceasta dată legislația specifică, în domeniul produselor alimentare, permite comercializarea semințelor de cânepă care provin de la planta Cannabis sativa L, a semințelor de mac și a produselor fabricate din aceste semințe, cum ar fi uleiul din semințe, făina din semințe și semințele degresate, produse de panificație sau produse derivate din acestea. Prezența tetrahidrocanabinol (THC) și a alcaloizilor de mac este permisă în anumite limite, așa cum acestea sunt reglementate la nivelul UE, în cadrul legislației privind contaminanții.
 
În funcție de specificul unității controlate și de produsele disponibile la data controlului, inspectorii ANSVSA vor preleva probe din semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, în vederea determinărilor de laborator de contaminanți, cum sunt THC și alcaloizii de opium, așa cum acestea sunt prevăzute in Programul ANSVSA de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor.

Dacă există suspiciunea că în anumite produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, biscuiți, batoane din cereale, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante, bere, ar conține substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, substanțe psihotrope sau stupefiante, contrar legislației in vigoare, se vor preleva probe din aceste produse.

Probele prelevate vor fi transmise spre analiză la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), institut național de referință în domeniul siguranței alimentelor.

În situațiile în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformități privind depășirea nivelului maxim admis de contaminanți în produsele alimentare, se vor lua măsuri pentru ca produsele să nu fie puse pe piață și/sau vor fi retrase de la comercializare, după caz, iar aceste depășiri se notifică prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.

Dacă se constată că la nivelul obiectivelor verificate, nu sunt respectate prevederile legislației în vigoare, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene vor aplica sancțiuni contravenționale și, după caz, vor reține oficial produsele neconforme, vor suspenda sau interzice activitate unităților respective și vor fi informa celelalte autorități competente.

În conformitate cu prevederile Legii nr 194/2011, orice operator care desfăşoară sau intenţionează să desfăşoare operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive prin consum, chiar dacă scopul pentru care a fost produs nu este consumul, altele decât cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative în vigoare, are obligaţia de a solicita la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV), o autorizaţie, care va fi acordată după avizul unei comisii alcătuite din reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Afacerilor Interne.


După autorizare, A.N.S.V.S.A. ţine şi actualizează un registru special în care se înscriu operaţiunile şi produsele pentru care se emite autorizaţie, precum şi operatorii autorizaţi; datele din registru se fac publice prin afişare pe pagina de internet a instituţiei.


Precizăm faptul că, până în prezent, ICPBMV nu a primit nicio solicitare de autorizare în temeiul Legii nr. 194/2011.

„ANSVSA participă, împreună cu alte autorităţi şi instituţii publice abilitate, la elaborarea normelor specifice din domeniu, precum şi la acţiuni de combatere a operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în limita atribuţiilor stabilite prin legislaţia specifică.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este determinată să își aducă contribuția în lupta împotriva drogurilor.

Prin intensificarea acțiunilor noastre specifice de control, ne angajăm alături de celelalte instituții ale statului să protejăm sănătatea publică și să contribuim la combaterea acestui flagel, cu consecințe dezastruoase pentru întreaga societate”, a afirmat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
 

Citește și:

Pensiuni, tabere, creșe și grădinițe, verificate de ANSVSA. Amenzi de peste 700.000 lei, aplicate

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANSVSA 3.200 de unităţi din industria alimentară în zonele turistice, luate la control de inspectorii sanitari

30 Apr 2024 460

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 716

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2563

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 651

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 794

Unul dintre cele mai cumpărate sosuri de usturoi, retras de pe rafturile din magazinele LIDL! Iată motivul

09 Feb 2024 1368

ANSVSA Produs de la LIDL, retras de la raft! Risc de intoxicație cu histamină

07 Feb 2024 1381

ANSVSA Retragere produs de la comercializare. Goji, contaminat cu salmonela

02 Jan 2024 823

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 714

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 783

Anunț important al ANSVSA! Cum pot fi protejate animalele în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

04 Dec 2023 710

Mega Image retrage un produs important de la raft! Este vorba de o cunoscută ciocolată

07 Nov 2023 2279

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31 Oct 2023 893

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1328

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, în vizită de lucru în Regatul Maroc - noi oportunități pentru export

25 Oct 2023 928