26 May, 2023 13:31
460
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „România are acum printre cele mai bune sisteme de localizare pe apelul 112 din Europa și cel mai bun dintre statele UE cu relief complex. Acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu de îmbunătățire a localizării pe 112, de aceea am depus în Parlament un amendament la Codul urbanismului prin care vom obliga ca toate clădirile de blocuri nou construite să fie cartografiate 3D pentru a facilita accesul agențiilor de intervenție de urgență la locul precis identificat prin 112.”
„În prezent, pe timpul unui apel la 112, localizarea se realizează atât pe baza caracteristicilor de acoperire a celulei GSM la care este conectat telefonul, cât și pe baza GPS-ului, funcțiilor și senzorilor încorporați în telefoanele inteligente. În primul caz, localizarea este furnizată în 99,9% din apeluri, dar oferă arii de localizare mai mari de 12,5 km2 pentru 58% dintre situații, respectiv mai mari de 50 km2 pentru 25% dintre acestea. Complementar cu acest prim tip de localizare, al doilea caz se bazează pe localizarea AML care este furnizată pentru aproximativ jumătate din apelurile efectuate la numărul de urgență 112, ca urmare a dependenței de terminalul mobil și a limitărilor asociate acestei tehnologii. Astfel, noua configurație va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât și din rețea.
O astfel de capabilitate a Serviciului de urgență 112 permite intervenția mai rapidă la caz a echipajelor specializate de Ambulanță, Poliție, Pompieri, SMURD, Jandarmerie și Salvamont. Totodată, va ajuta la o localizare mai exactă a victimelor în cazul unor calamități naturale (cutremure, inundații, avalanșe etc.) sau în cazul persoanelor dispărute sau rătăcite.
Prevederile legislative adoptate astăzi vor asigura cadrul legal pentru realizarea unor configurații la nivelul rețelelor de comunicații ale operatorilor publici de telefonie mobilă astfel încât să poată determina cu acuratețe crescută coordonatele geografice ale locului de unde se sună la 112. De asemenea, la nivelul Serviciului de urgență 112 vor fi realizate modificări în arhitectura de sistem pentru a permite primirea, procesarea și punerea la dispoziția operatorilor și dispecerilor a acestor informații de localizare cu acuratețe crescută“ - au mai precizat reprezentanții STS.
Ti-a placut articolul?
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: