„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Sediul STS - peste 20.000 de metri pătrați reuniți într-un vast ansamblu dedicat activităților specifice de telecomunicații speciale

  • Istoria telecomunicațiilor speciale în România începe la finele secolului al XIX-lea, în slujba Parlamentului și a Casei Regale.
  • La mai bine de o sută de ani distanță, Serviciul de Telecomunicații Speciale este adăpostit într-un ansamblu cu o suprafață desfășurată de peste 23.000 de metri pătrați, ridicat în urma unor ample lucrări desfășurate de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest edificiu, proiectantul lucrărilor fiind compania Romproiect SA.
Tehnologie de ultimă oră,  instrumentată de profesioniști specializați după cele mai înalte standarde într-un sediu de ultimă generație, adaptat și răspunzând activ fiecărei nevoi și premise de securitate a transmisiilor.
 
Acesta este Serviciul de Telecomunicații Speciale, a cărui istorie începe încă de la finalul secolului al XIX-lea, în slujba Parlamentului și a Casei Regale din România.
 
Arc peste timp și în urma mai multor transformări, STS – serviciu esențial pentru siguranța națională, își desfășoară activitatea într-un ansamblu cu o suprafață desfășurată de peste 23.000 de metri pătrați, ridicat cu multă atenție, migală și profesionalism de către compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest proiect.


 
Amplul ansamblu dedicat STS a creat probleme de finețe în punerea în operă a unei game foarte variate de materiale, atât la finisarea fațadelor, cât și la rezolvarea decorațiilor interioare.
 
Cu toate acestea, lucrarea odată terminată a răspuns tuturor standardelor de calitate impuse de natura activității STS, aspecte care se regăsesc în operativitatea serviciului.
 
Din istoricul Serviciului de Telecomunicații Speciale
 
Potrivit datelor oficiale explicate de reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale pe site-ul propriu, telecomunicațiile speciale reprezintă transmisii, emisii sau recepții de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informații de orice natură prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatorii prevăzuți de lege.
 

Așa cum am precizat anterior, istoricul telecomunicațiilor speciale în România începe la finele secolului  al XIX-lea, mai precis în 1889, de când datează primele atestări istorice ale telecomunicațiilor de stat în țară: centrala telefonică manuală cu cinci abonați pentru Parlament și ministere, insalată la București și centrala telefonică automată a Casei Regale.
 
Ulterior, în anii 1918 – 1920, Direcția Poștelor, Telefoanelor și Telegrafului trece în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice și Comunicațiilor.


În cadrul Ministerului de Interne și Ministerului Apărării au început în aceeași perioadă să se creeze organe speciale de transmisiuni, potrivit istoricului prezentat pe site-ul oficial al STS.
 
Spre finele anilor 1940, odată cu schimbarea regimului politic în România – care devine, pe 30 decembrie 1947, din monarhie republică populară – au loc schimbări și în domeniul telecomunicațiilor.
 
Astfel, în 1948, Oficiul Central care asigura legăturile de comunicații ale Casei Regale și Parlamentului devine Direcția a VIII-a Tehnică de pe lângă Direcția Generală a Securității Poporului.
 
După circa 20 de ani, în 1969, se înființează Unitatea de Transmisiuni „R“, încadrată în Ministerul Afacerilor Interne, care are principale atribuții asigurarea legăturilor telefonice, radiotelefonice, telegrafice, radiotelegrafice pentru aparatul central și teritorial al statului român.
 
În urma Revoluției din Decembrie 1989, prin Decretul Consiliului Frontului Salvării Naționale din 26 decembrie 1989, Unitatea Specială de Transmisiuni „R“ este preluată de Ministerul Apării Naționale.
 
După 1990, Unitatea Specială „R“ a fost reorganizată, iar pe 18 decembrie 1992, instituția primește printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării denumirea actuală – Serviciul de Telecomunicații Speciale, potrivit reprezentanților STS, în relatarea oficială de pe site.
 
În 1993, are loc desprinderea totală din MApN, prin HG 229/27.05.1993 privind unele măsuri de organizare și funcționare a Serviciului de Telecomunicații Speciale fiind stabilit statutul STS de organ central de specialitate în domeniul telecomunicațiilor speciale.
 
Organizarea și funcționarea STS au fost reglementate prin Legea 92/1996.
 
Execuții de finețe în edificarea sediului
 
În prezent, alături de alte aspecte, STS asigură infrastructura necesară bunului mers al procesului de exercitare a dreptului de vot al cetățenilor, dar și funcționalitatea și operaționalitatea Numărului Unic de Urgență 112.
 
Toate acestea însă nu ar putea fi implementate la standarde maxime de eficiență și operaționalitate dacă serviciul nu ar fi beneficiat de un sediu special, adaptat nevoilor și specificului activității sale.
 


Sediul STS se datorează lucrărilor ample desfășurate de compania bucureșteană Aedificia Carpați și partenerii săi pentru acest edificiu, proiectantul lucrărilor fiind compania Romproiect SA, iar șeful proiectului fiind arhitect Tania Adam.
 
Sediul se compune din trei corpuri de clădire și anexe, pe o suprafață desfășurată de 23.200 de metri pătrați, cu un regim de înălțime 2S+P+4E, parțial 2S+P+6E și incluzând drumuri, parcaje și platforme.


 
Proiectul a presupus execuții de finețe în punerea în operă a unei game foarte variate de materiale, atât la finisarea fațadelor, cât și a decorațiilor interioare, se arată pe site-ul oficial al companiei Aedificia Carpați.


 
Totodată, lucrările la pereții cortină au fost deosebite și au presupus un adaos de iscusință, prin care au fost asigurate atât izolarea de intemperii, cât și acuratețea cerută de sobrietatea spațiilor închise.
 
Toate facilitățile existente în sediul STS și proiectul întocmit conform specificului de activitate al serviciului contribuie la operativitatea și buna funcționare a acestuia.
 
Citește și
„Restaurăm istoria și construim viitorul“
Catedrala din Voluntari, o adevărată poartă către cer!

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Teatrul Național București, locul ce poartă sufletul spre noi dimensiuni! Imobilul, readus la imaginea artistică prin lucrările Aedificia Carpați și ale partenerii săi (FOTO)

29 Sep 2023 664

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Școala Americană București, ansamblul ridicat de Aedificia Carpați ce încorporează un adevărat sistem de învățământ occidental

22 Aug 2023 879

Constanța Carp, arhitecta care a proiectat lucrările de salvare a Cazinoului din Constanța – „Cazinoul cunoaște o restaurare care îi va reda demnitatea“ (FOTO)

12 Aug 2023 4558

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Muzeul Țăranului Român, leagăn al sufletului românesc. Despre impresionantele lucrăril ce îl fac să respire, din nou, viață (FOTO)

30 Jul 2023 2105

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Fundațiunea Universitară Carol I, „aşezământul spre binele tinerimii universitare“ readus la viață de compania care acum restaurează Cazinoul din Constanța

30 Jun 2023 1037

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ „Aspirație către spiritualitate, într-un București frământat“ - Schitul Darvari și lucrările ce l-au purtat din veacul lui Ghica-Voievod în prezent

31 May 2023 1087

Editorial Cazinoul din Constanța – „Reparăm o mare rușine și o nedreptate istorică“

08 May 2023 1516

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Mii de arii minunate și voci dumnezeiești, reunite cu emoțiile vii ale miilor de spectatori, sub acoperișul Operei Naționale București, monument istoric refăcut cu atenție și migală

10 Apr 2023 1478

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Hanul Gabroveni, șters din lista monumentelor istorice de comuniști, acum bijuteria din inima Bucureștiului vechi și nou

31 Mar 2023 1927

Vestea renașterii Cazinoului din Constanța a ajuns și peste hotare! „Dacă pereții aceia ar putea vorbi, aș sta treaz toată noaptea să-i ascult“

23 Mar 2023 3031

Editorial Cazinoul din Constanța, cu toată viteza înainte spre renaștere!

21 Jan 2023 2458

Imagini ce intră în istorie Spectaculoasă transformare a Cazinoului din Constanța! Migăloasa muncă a constructorilor, comprimată în cinci minute de vizionare (VIDEO+FOTO)

19 Jan 2023 7661

Trei ani de când Cazinoul din Constanța a reînceput să respire viață (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2023 2472

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Catedrala din Voluntari, o adevărată poartă către cer!

14 Jan 2023 1655

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Athénée Palace Hilton, locul ce păstrează parfumul Bucureștilor de odinioară, când timpul avea mai multă răbdare (FOTO)

30 Dec 2022 1267