ARBDD O zi frumoasă de aprilie lângă Enisala

  • A venit mult așteptata primăvara.
  • Și orice plimbare în natură este binevenită în această perioadă.
  • Și, de ce nu, am putea alege ca locație Cetatea Medievală Enisala.
Începând din data de 23 mai 2020, s-a deschis spre vizitare Cetatea Medievală Enisala. Ruinele fortăreţei medievale Yeni-Sale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag.

Cetatea a fost construită în a doua jumătate a sec. XIV, cu scop militar, de supraveghere a drumurilor de pe apă şi de pe uscat, de către o autoritate interesată de zona de la Gurile Dunării, foarte probabil negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani câştigate din comerţ şi care erau deţinătorii monopolului navigaţiei în Marea Neagră.

Cetatea are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozităţile masivului de calcar jurasic pe care este amplasată. Zidurile şi bastioanele se păstrează în unele puncte pe o înălţime de 5-10 m. Între 1397 şi 1418, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Ţării Româneşti.
 
Datorită înaintării stăpânirii turceşti la nord de Gurile Dunării, până la Cetatea Albă şi Chilia (1484), şi ca urmare a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră, cetatea a fost abandonată.

Incinta cetății este compusă din patru turnuri de colț și doi contraforți, între aceștia desfășurându-se curtinele cu înălțimi variate, între 5 și 10 m. Cel mai impresionant element îl constituie turnul cel mare, de plan trapezoidal, cu poarta de intrare monumentală prevăzută cu o fantă în zidărie ce permitea apărarea verticală a accesului. Turnul 2, pe plan pentagonal la exterior și patrulater în interior. La mijlocul distanței dintre turnul 2 și turnul 3 se află un contrafort patrulater.

Turnul 3, pentagonal, prezintă din punct de vedere constructiv aceleași caracteristici ca și turnul 2. Între turnul 3 și turnul 4, se află un contrafort masiv de zidărie plină, trapezoidal, având zidul de incintă drept bază. Turnul 4, de colț, plan patrulater, este cel în care se închide incinta cetății. În apropierea turnului 4, o poternă. Curtina de V-S-V, între turnurile 1 și 4, lungă de peste 100 de m, era construită pe marginea abruptă a dealului.

Ea a fost distrusă aproape total, probabil prin surparea zidurilor sale în râpă, aceeași soartă având-o și contrafortul, de mai mici dimensiuni, situat la circa 35 m de turnul 4. Singura clădire de piatră păstrată în interiorul incintei, alipită zidului sud-estic, avea rolul de cisternă (rezervă) de apă a cetății, după tencuiala interioară îngrijită, cu multe straturi de mortar hidrofug suprapuse și bazinetul circular, din cărămizi, cu două inele concentrice, situat în centrul podelei.

Sursa foto: Facebook/ ARBDD

Citește și: Se redeschide Cetatea Medievală Enisala

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un șofer din Constanța și unul din Năvodari, accidentați lângă Cetatea Enisala

04 Oct 2020 1124

Se redeschide Cetatea Medievală Enisala

21 May 2020 2469

Pe urmele genovezilor în Dobrogea (II). Enisala, Licostomo şi Tratatul de la Pera

26 Jun 2018 4331

Raguzanii, misterioşii negustori ai Dobrogei medievale (I)

04 Jun 2018 3344

Adrian şi Alina Trandafir, poze de nuntă, la Cetatea Enisala, purtând tricoul BC Athletic Constanţa (galerie foto)

08 Jan 2018 5999

Pro Istoria Fest

31 Aug 2015 817

Pro Istoria Fest, la Enisala

23 Jul 2015 1515

Frumuseţea cetăţilor vechi păleşte în faţa şoselelor bombardate Drumul către cetatea Enisala, chinul iubitorilor de istorie

07 Apr 2014 2086

Povestea zidurilor de la Enisala, ultima cetate genoveză

05 Apr 2014 3709

Legenda peşterii Zmeului şi paşii Maicii Domnului

05 Oct 2013 2586

Primul festival organizat la cetatea Enisala Se dă startul Pro Istoria Fest

21 Jul 2012 2018