Cazinoul din Constanța, atracția turistică pentru vizitatorii de pe coasta românească

Cazinoul Constanța. Sursa foto: pixabay.com
 
O plimbare pe faleza din Constanța, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta, îți scoate în cale Cazinoul din Constanța. Imaginea grandioasă a cazinoului este hipnotizantă, vizibilă din depărtare. Nu poți sta departe de o asemenea bijuterie arhitecturală în stil Art Nouveau. Descoperă alături de noi una din principalele atracții turistice ale României.

Cazinoul din Constanța: o veche atracție turistică, își îmbracă hainele noi, de gală

Restaurarea Cazinoului din Constanța se va finaliza la sfârșitul anului 2024. După finalizare nu va mai îndeplini funcția de cazinou cu jocuri de noroc, cu toate că titulatura va fi păstrată. Pentru cei care doresc să parieze, o pot face în cele mai bune cazinouri online, enumerate  pe cazinouri.info. Însă, și aici a funcționat un cazinou în perioada interbelică. 

Lucrările de restaurare, aflate acum în plină desfășurare, dezvăluie adevărate comori sub tencuielile și varul aplicate ultima dată în 1987, anul când au avut loc ultimele reabilitări. Costumul comunist în care a fost îmbrăcat edificiul este îndepărtat cu grijă, iar podoabele arhitecturale de la începutul secolului trecut sunt puse din nou în evidență.

La ora actuală sunt finalizate doar fațada și turnurile, cu toate acestea numărul turiștilor care trec să vadă cazinoul este impresionant. Trecătorii sunt curioși și fascinați totodată de lucrările deja finalizate. În trecut, turiștii străini care acostau la Constanța erau captivați, în același timp dezamăgiți, de starea Cazinoului din Constanța, pentru că ar fi fost locul ideal pentru o fotografie de album.  

Cazinoul nu este doar un reper instagramabil pentru orice turist străin, este și un loc în care, pe viitor, se va promova imaginea României. Exteriorul atrage prin grandoare, iar interiorul va cucerii cu stilul elegant și sofisticat. Cazinoul va putea fi vizitat la interior, din 2025. În interior va funcționa un muzeu, vor fi săli de spectacole, recepții, iar camerele vor putea fi vizitate de orice turist. 

Ce ascunde la interior Cazinoul din Constanța?

La exterior, clădirea te cucerește deja cu o parte din frumusețile ei, cu piesele ornamentale aplicate, ce au fost restaurate și replicate. Replicile ornamentelor au fost reconstituite din elementele care au rezistat în timp. O echipă de restauratori a reconstruit piesele originale, a creat matrice și a turnat noi elemente. La un element decorativ reconstruit se lucrează până la două săptămâni.  

Ultima restaurare a avut loc în 1987, în stil comunist, cu buget redus, în timp limitat. O lucrare de restaurare, care implica profesionalism și finețe, a fost transformată într-o lucrare brută de consolidare și reabilitare. Au fost acoperite elementele arhitecturale decorative. Pereți interiori placați cu stucomarmură, o imitație de marmură naturală, au fost scoși la lumină.

Procedeul creării stucomarmurei este deosebit de greu de realizat, implică multă muncă, dar aspectul final este deosebit. Stucomarmura se fabrică stingând ipsosul cu o soluție de clei de tâmplărie, în care s-a încorporat un colorant, și se aplică în straturi fine pe perete, apoi se lustruiește. Muncitorii comuniști, mulți dintre ei deținuți politici, nu au putut reface aspectul original, și au acoperit totul cu var. 

Pentru a ajunge la elementul originar, fiecare centimetru din tavane, pereți și decorațiuni sunt curățate, centimetru cu centimetru. Restauratorii îndepărtează ultimele straturi de vopsea până ajung la stratul original. La o cameră se poate lucra luni de zile, până a ajunge la rezultatul dorit. La finalul procesului de restaurare, cazinoul va depăși orice așteptare.

Elemente fascinante pentru turiști

Vizita la cazinou, după finalizarea restaurării, va fi o reală lecție de istorie și arhitectură. La interior, echipa de constructori a descoperit o fereastră tip scoică, pe toată înălțimea peretelui. Este plasată în oglindă cu cea de vizavi și fusese acoperită cu zid. Fereastra mare a fost descoperită de echipa de restaurare. Ea va fi decorată cu vitralii, la fel ca geamăna ei, și iluminată artificial. 


Fereastra a fost scoasă la lumină datorită faptului că echipa constructorilor lucrează raportat la  fotografiile originale ale cazinoului, pentru a putea respecta arhitectura originală. Astfel, au fost restaurate și cele 4 turnuri, deja finalizate, vizibile din stradă, decorate cu capete de berbec, împodobite cu ghirlande, care se continuă cu o ancoră și valuri stilizate. Turnurile au  platforme de cornișă, care sunt susținute cu sfere decorate cu ghirlande și jerbe.

Bani mai mulți, pentru a creea o structură rezistenă

După ce inginerii au început să inspecteze structura de rezistență a Cazinoului din Constanța, și-au dat seama că este foarte afectată de infiltrațiile de apă și rugină. Planșeul, plafonul, structurile metalice, vor fi înlocuite. Guvernul, prin Ministerul Dezvoltării, suplimentat fondurile pentru restaurare cu 236 milioane lei. Planșeul a fost tot refăcut în varianta metalică. Pilonii metalici care au ruginit au fost înlocuiți. 

O structură care a impresionat prin structură și rezistență este una din camerele subsolului, susținută de grinzi amplasate de inginerul Anghel Saligny. Rezistă și acum, fără probleme, iar cu noile lucrări de consolidare a subsolului, inginerii spun că structura va rezista cel puțin 100 de ani. Pentru fiecare dintre constructori, faptul că reconstruiesc cazinoul, este un privilegiu. Știu că munca lor se va vedea și după ce ei vor fi plecat de pe acest pământ.

Cazinoul, un reper monden în trecut

 

În viitorul apropiat, după inaugurarea oficială, Cazinoul din Constanța va fi un obiectiv turistic deschis pentru toată lumea, dar în trecut era doar o locație mondenă. Cazinoul găzduia mese de jocuri de noroc, la care elita societății și-a jucat banii. Mița Biciclista, amanta regelui Ferdinand I, în prezența căruia s-a inaugurat cazinoul, juca deseori aici. Arhivele de presă au păstrat însă și povești tragice, în urma pierderilor înregistrare la cazinou.

Sursa foto: pixabay.com


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpări directe Tehnoconsult Proiect SRL semnează un nou contract cu municipalitatea. Este vizat Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

26 Apr 2024 399

Firme Constanța Jump Vibe SRL are un punct de lucru nou

22 Apr 2024 537

Licitații publice Paza bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța vor fi asigurate și anul acesta de firmele fostului polițist și detectiv particular, Brotac (DOCUMENT)

20 Apr 2024 929

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 436

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3708

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 544

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1786

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 704

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 625

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 884

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2187

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 798

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 632

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 985

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1056