Ce este permis, ce este interzis Azi începe Postul Paştelui

Postul Paştelui durează 40 de zile şi este perioada de pregătire pentru Învierea Domnului.
 

Începând de azi, 3 martie, şi până pe 19 aprilie, credincioşii ortodocşi intră în perioada Postului Mare. Postul Paştelui este cel mai lung dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe – Postul Învierii Domnului, Postul Naşterii Domnului, Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domnului. El a fost orânduit de Biserică pentru pregătirea celor care, odinioară, urmau să primească botezul la Paşte şi ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a comemorării anuale a Patimilor şi a Învierii Domnului. Totodată, perioada postului ne aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesiatice, de unde i s-a dat şi denumirea de Patruzecime. În primele trei secole, durata şi felul postirii nu erau uniforme peste tot. Începând de la sfârşitul secolului al III-lea, Postul Mare a fost împărţit în două, cu denumiri diferite: Postul Patruzecimii (postul prepascal), care ţinea până la Duminica Floriilor, având o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămînă, adică din Duminca Floriilor până în cea a Învierii, care era şi cel mai mai aspru. Uniformizarea datei Paştelui a fost hotărâtă la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325. Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi. Mântuitorul a recomandat postul ca pe un mijloc de luptă împotriva ispitelor, stăruind că nu trebuie practicat numai cu forme extreme, după obiceiul iudeilor, ci cu bunăvoie şi cu conştiinţa că, postind, se săvârşeşte o faptă plăcută lui Dumnezeu. Pastele din acest an este prăznuit pe 20 aprilie. Pastele este sărbătoarea Învierii Domnului. Modul de calculare a datei Sfintelor Paşti s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ţinut în anul 325 la Niceea. Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim „omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem „fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.
 
Ce putem mânca în timpul postului
 
Dacă vrei să respecţi Postul Paştelui şi să profiţi de ocazie şi pentru a scăpa de kilogramele în plus, este important să-ţi stabileşti un regim de viaţă cât mai echilibrat, ca să nu-ţi pierzi energia când renunţi temporar la proteinele de origine animală. Gama bogată de produse din comerţ face tot mai uşor de suportat lipsa din meniu a cărnii, a lactatelor şi a ouălor, pe perioada postului Paştelui. Totuşi, medicii atrag atenţia asupra riscurilor de a transformă ceea ce ar trebui să fie o perioada de purificare într-o sursă de toxine şi chiar de kilograme. Trebuie evitate pe cât posibil produsele cu grad înalt de procesare, cu adaosuri de E-uri, precum pateurile vegetale şi toate preparatele vegetale gustoase, dar bogate în aditivi. Pentru a compensa lipsa produselor de origine animală, suntem tentaţi să consumăm alimente bogate în grăsimi vegetale, adică ulei sau margarină, şi în carbohidraţi. Tocană de legume, cartofii prăjiţi şi zacuscă sunt bogate în ulei şi pot pune probleme persoanelor care suferă de boli gastrointestinale, precum ulcerul gastroduodenal şi afecţiunile colecistului. În plus, prin metabolizarea uleiului rezultă cea mai mare cantitate de calorii dintre toate produsele alimentare, un motiv pentru care unele persoane se îngraşă în zilele de post.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Miruna

23 Mar, 2014 23:08

Pentru cei care aleg sa tina postul pastelui strict o notiune de alegere, nicidecum de religie si asta pentru ca mai mare este teama de necunoscut.

Articole asemanatoare

Zeci de familii din Pecineaga, Valu lui Traian și Ciocarlia de Jos au primit daruri Arimex Comexim 2000 SRL și Asociația „Suflete deschise“ lansează un nou apel „Oricui îţi cere, dă-i, porunceşte Domnul“ (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 709

Muzeul de Artă Populară Constanța Semnificația „Miezului Păresimilor”. Iată ce înseamnă

10 Apr 2024 477

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 786

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1831

Episcopul Hușilor „Nu postim pentru a primi o anumită recompensă din partea lui Dumnezeu“

15 Apr 2023 966

Arimex Comexim 2000 SRL și Asociația Suflete Deschise lansează un nou apel către creștinii din Constanța

09 Apr 2023 3490

Asociația Suflete Deschise și echipa Arimex Comexim 2000 SRL, vestitorul primăverii pentru pacientele din spitalele constănțene

01 Mar 2023 2453

Iertarea este una din condițiile pentru un început bun al postului. Ce spune Preafericitul Părinte Daniel

26 Feb 2023 1767

Creştinii ortodocşi intră, de astăzi, în Postul Paştelui

07 Mar 2022 2424

Patriarhul Daniel, cu o zi înainte să înceapă postul Paștelui „Cine postește și nu se roagă, nu se bucură, nu se înduhovnicește”

06 Mar 2022 1926

Asociația „Suflete Deschise” și Arimex Comexim 2000 SRL, un nou îndemn pentru creștini

19 Apr 2021 2787

#DobrogeaDigitală Comemorarea „Vartanienilor”, o sărbătoare a armenilor din Constanța

28 Jan 2021 3664

A început Postul Paștelui 48 de zile de gânduri curate, fapte bune, fără patimi, și două dezlegări la pește

02 Mar 2020 4651

Calendar ortodox Când începe postul Sfintei Mării în 2019. Lăsata secului

28 Jul 2019 3331

Editorial Raioanele de peşte din magazine şi pieţe, luate cu asalt de Buna Vestire. Ce recomandă ANPC

25 Mar 2019 2364