Actualitate

Cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale NATO în sistem video-conferință. Răspunsul aliat la criza generată de COVID-19


• Dezbaterile au evidențiat rolul important jucat de NATO pentru contracararea pandemiei.

Cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale NATO a fost concentrată pe răspunsul aliat la criza generată de COVID-19, cu abordarea pregătirilor pentru un eventual val doi al pandemiei.

La activitate au participat Înaltul Reprezentat pentru afaceri externe și politica de securitate și Vice-președinte al Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles, precum și miniștrii apărării din Finlanda, Suedia și Australia, având în vedere valoarea adăugată a contribuțiilor acestora în sprijinul efortului NATO de combatere a pandemiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, dezbaterile ministeriale au evidențiat rolul important jucat de NATO în sprijinul aliaților și partenerilor pentru contracararea pandemiei, prin acțiuni specifice cum sunt: zborurile pentru transportul echipamentelor esențiale, operaționalizarea spitalelor de campanie și sprijinirea eforturilor autorităților civile.

În context, miniștrii apărării au aprobat  planul de operații care definește modul de răspuns al Alianței în cazul unui potențial nou val de COVID-19, inclusiv prin crearea unor capacități de depozitare a echipamentelor medicale și operaționalizarea unui Fond pentru finanțarea eforturilor aliate în domeniu. Astfel, ministrul apărării naționale, Nicolae - Ionel Ciucă (foto), a prezentat disponibilitatea țării noastre de a pune la  dispoziția Alianței o facilitate de depozitare a materialelor sanitare din rezerva NATO, ca o contribuție concretă la Planul aliat de răspuns la pandemia curentă.

De asemenea, oficialul român a evidențiat eforturile Ministerului Apărării Naționale întreprinse la nivel național, în sprijinul limitării răspândirii virusului și a protejării populației și forțelor armate.

Totodată, s-a agreat consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienței și pregătirii civile și utilizarea mecanismelor și capabilităților NATO pentru gestionarea efectelor pandemiei, cu accent pe sectoare cum sunt energie, transport, infrastructura critică, telecomunicații și sisteme de sănătate. Au fost subliniate nevoia de intensificare a coordonării inter-aliate în procesul de eliminare a efectelor pandemiei și importanța contracarării campaniilor de dezinformare și de propagandă lansate de unii actori împotriva NATO. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul Ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă Fost senator al României și fost secretar de stat, răpus de Covid-19!

03 Aug 2020 624

Misiune NATO îndeplinită de Forțele Navale Române

30 Jul 2020 338

Ministrul apărării naționale și șeful Statului Major al Apărării, întâlnire cu comandantul Comandamentului NATO pentru Operații Speciale

29 Jul 2020 1163

Decebal Făgădău “Autostrada naturală Dunărea poate fi o oportunitate pentru Europa. Portul Constanța poate fi un bun atât pentru UE cât și pentru NATO”

29 Jul 2020 1012

Forțele Navale Misiuni militare pe mare, îndeplinite cu succes

28 Jul 2020 353

Dialog româno-francez la Ministerul Apărării Naționale ​

24 Jul 2020 347

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, față în față cu un înalt oficial NATO. Ce a vizat dialogul dintre cei doi

22 Jul 2020 447

Ministrul Apărării a participat la ceremonia de predare-primire a comenzii Comandamentului NATO

17 Jul 2020 456

Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” execută misiuni NATO în Marea Neagră (galerie foto)

09 Jul 2020 515

Șeful Statului Major al Apărării, la Reuniunea Comitetului Militar al UE

09 Jul 2020 373

Echipajul navei militare „Alexandru Cătuneanu” a revenit în Portul Constanța

30 Jun 2020 474

Soldați americani și români, premiați pe faleza Cazinoului din Constanța

26 Jun 2020 718

Prin vocea lui Mircea Geoană, NATO liniștește România, după amenințările Rusiei - 'Articolul 5 este sacrosanct şi activ'

22 Jun 2020 625

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, la Reuniunea ministerială NATO, în sistem videoconferinţă

18 Jun 2020 408

Coronavirus NATO se pregăteşte pentru un posibil al doilea val al pandemiei

16 Jun 2020 415