Actualitate

Delegație din Kazahstan la rafinăria Petromidia Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare – „Această vizită este un bun prilej pentru toți factorii implicați “(galerie foto)

Specialiștii Rompetrol Rafinare au ținut prezentări în fața invitaților veniți din Kazahstan, iar accentul a căzut, în special, pe optimizările de producție care fac parte din programul Delfin (menit să eficientizeze producția și costurile la nivelul rafinăriei. Până în prezent, a generat beneficii de aproximativ 55 de milioane USD). Inginerii și managerii de la Petromidia-Năvodari au răspuns punctual întrebărilor celor care au străbătut peste 2000 de kilometri pentru a participa la vizita de lucru.

Schimbul de experiență este unul dintre conceptele intens promovate la nivelul Grupului KMG International. De altfel, principala menire a întâlnirii de ieri a fost interconectarea rafinăriilor membre KazMunayGas. Prin schimburi de idei și proiecte de optimizare și fluxuri, entitățile se pot alinia pentru rezultate operaționale cât mai bune.

Prin vocea directorului general al Rompetrol Rafinare, membrii delegației au aflat despre proiectele importante care se vor implementa în rafinăriile Petromidia și Vega, proiecte menite să vină cu valoare adăugată pentru producția celei mai mari platforme de profil din țară (Petromidia), respectiv rafinăriei cu cea mai mare tradiție din România (Vega, în exploatare încă din 1905).

Printre planurile amintite se numără o nouă stație de bitum, care ar dubla producția anuală, o stație de alchilare, care poate dezvolta capacitatea de obținere a benzinei sau o instalație de deparafinare, care va permite producția de carburant diesel optim și pentru temperaturi de -35 grade Celsius.

„Rompetrol Rafinare este un model de succes, iar dovadă stau recordurile impresionante pe care le depășim an de an. Rezultatele de excepție, alături de mediul de muncă proactiv creat în interiorul rafinăriilor Petromidia și Vega au suscitat interesul colegilor noștri din Kazahstan. Această vizită este un bun prilej pentru toți factorii implicați, pentru că învățăm unii de la alții. Rafinăriile Petromidia, Pavlodar și Atyrau sunt asemănătoare din foarte multe puncte de vedere, iar acest lucru ne sprijină să venim cu o strategie comună, care ne va ajuta foarte mult pe viitor, pentru obținerea constantă de rezultate foarte bune”, a declarat Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare.
La rândul lor, reprezentanții companiei de stat kazahe KazMunayGas s-au declarat încântați de evoluția Rompetrol Rafinare, iar întâlnirea de la Năvodari este văzută ca un eveniment benefic, din care se pot naște multe câștiguri.

„Am venit pentru schimbul de know-how, de abilități și de idei proactive care pot aduce beneficii tuturor entităților. Am încheiat recent modernizarea celor trei rafinării din Kazahstan și acum privim înainte spre procesele de evoluție. Credem cu tărie în schimbul de expertiză și de experiență, mai ales pentru că facem parte cu toții din aceeași familie”, a declarat Muratzhan Mussaibekov, Director Executiv al Diviziei de Rafinare din cadrul companiei naționale KazMunayGas.Rafinăria Petromidia Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaționale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obținute (5,78 milioane tone), producția de benzine (1,36 milioane tone) sau motorine (2,75 milioane tone).  La rândul său, rafinăria Vega Ploiești a consemnat pentru 2018 un număr de 8 recorduri istorice, la capitole precum materie primă procesată, produse obținute (bitum, solvent, hexan), sau indice de eficiență energetică. 

Vega funcționează în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia - Năvodari, cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploiești materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

Despre rafinăriile din Kazahstan

Rafinăria Pavlodar, situată în nord-estul Kazahstanului, a fost proiectată în 1978. La ora actuală este una dintre cele mai importante rafinărie din țară și cea mai modernă din regiunea Asiei Centrale, iar capacitatea anuală de procesare este de 5,1 milioane de tone de țiței.
Rafinăria Atyrau este una dintre cele mai importante platforme de prelucrare a petrolului din Kazahstan. Este aproape de cele mai bogate câmpuri petroliere din țară (Tengiz, Zhanazhol, Uzen). Capacitatea anuală de procesare este de 5,5 milioane de tone de țiței. PetroKazakhstan Oil Products (PKOP) a fost modernizată în 2018, iar în acest moment are o capacitate de producție de aproximativ 6 milioane de tone/an. Totodată, datorită lucrărilor la care au luat parte și specialiștii Rominserv (membru al Grupului KMGI), rafinăria este capabilă să producă în prezent carburanți de calitate superioară, care întâlnesc cu success standardele Euro4 și Euro5. JSC NC KazMunayGas desfășoară activități de explorare, producție, rafinare și transport de hidrocarburi și este una dintre cele mai importante companii de profil din Asia Centrală. De 12 ani, KazMunayGas, prin compania KMG International, deține Rompetrol Rafinare, una dintre cele mai importante companii din țară și unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat al României.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Petromidia, la 40 de ani! Interviu cu directorul general Yedil Utekov - „Suntem convinşi că Rompetrol Rafinare va creşte în continuare cu sprijinul investitorului şi cu cel al oamenilor“

18 Oct 2019 1798

Rompetrol Rafinare, pe locul 5 într-un top al companiilor din Europa de Sud-Est

10 Oct 2019 531

Maşinile Gărzii Naţionale de Mediu vor circula cu carburant produs la Petromidia

05 Oct 2019 537

Trei angajaţi ai Rompetrol, declaraţi cetăţeni de onoare ai oraşului Năvodari. Alexandru Nicolcioiu, printre ei (galerie foto)

09 Sep 2019 968

40 de ani de la pornirea instalațiilor Rafinăria Petromidia, la ceas aniversar. Cum a fost celebrat evenimentul (galerie foto)

06 Sep 2019 960

Creşterea producţiei de ţiţei în Kazahstan, cu efect pozitiv pentru Petromidia

31 Aug 2019 610

40 de ani de activitate Alexandru Nicolcioiu şi pensionara Gica Micu, despre pornirea instalaţiilor Rompetrol Rafinare

26 Aug 2019 1722

Rompetrol Rafinare, volum record de țiței procesat în primul semestru al lui 2019

14 Aug 2019 620

Investiţie de trei milioane de dolari Instalaţii modernizate şi procese digitalizate, la Rompetrol Rafinare

10 Aug 2019 552

Peste 80 de tineri, la cea de-a XIX-a ediţie a Programului de internship „Pregătit pentru carieră“ 2019, lansat de KMG International (galerie foto)

02 Aug 2019 1275

KMG International susţine primul cabinet stomatologic mobil din România. Tratament gratuit pentru 150 de copii

26 Jul 2019 698

Autobuzele RATC Constanţa, alimentate cu motorină produsă la Rafinăria Petromidia

29 Jun 2019 1377

Rezultate operaţionale de excepţie Rompetrol Rafinare, contribuţie importantă la creşterea brandului Rompetrol

21 Jun 2019 1195

Calitatea și-a spus cuvântul Timp de patru luni, motorina produsă la Petromidia alimentează trenurile românești

20 Jun 2019 1390

Accident rutier pe drumul pe care și-a pierdut viața Răzvan Ciobanu. O mașină, făcută praf. Un TIR, implicat

31 May 2019 2105