Doi ani de la explozia de la Rafinăria Petromidia! Cum s-a produs tragedia care a curmat vieți


Au trecut doi ani de la incendiul la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța! Două persoane au decedat după această tragedie.
 
Potrivit datelor oficiale, la data de 02 iulie 2021, la ora 12:16 a izbucnit un incendiu la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța.
 
În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum. Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.
 
Prioritatea echipajelor  de intervenție a reprezentat-o căutarea și salvarea persoanelor surprinse în acest incident.
 
Bilanțul final al victimelor este de 6 persoane, astfel:  2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, 2 persoane cu diverse  traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută  a fost găsită decedată.
 
Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar în urmă cu puțin timp acesta a fost lichidat. La acest moment nu mai există flacără, iar echipajele de intervenție acționează pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilității de reaprindere. Pentru gestionarea acestei situații de urgență, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene au acționat  cu următoarele mijloace de intervenție :
 
14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă;
3 Autocamioane de intervenție;
4 motopompe de mică și mare capacitate;

1 autospecială CBRN;
1 autospecială transport victime multiple;
1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă;

6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor;
6 ambulanțe ale SAJ Constanța ( 1 echipaj C2 și 5 echipaje B2);
2 elicoptere SMURD.
Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forțe suplimentare din cadrul ISU Călărași, ISU Galați, ISU Vrancea, ISU Ialomița, ISU Tulcea, ISU Brăila.
 
Planul Roșu de Intervenție a fost  dezactivat la ora 16:20.
 
Totodată, în scop preventiv,  pentru informarea promptă a cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție a fost trimisă o avertizare prin sistemul RO-ALERT.
 
Dată fiind manifestarea incendiului cu degajări mari de fum,  în urma  consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reiterăm faptul că în toată această perioadă, siguranța cetățenilor nu a fost pusă nicio clipă în pericol., a transmis ISU Dobrogea.
 
Pe 13 iulie 2021, un al doilea bărbat, rănit în explozia de la Petromidia a decedat. Anunțul a fost făcut de societate, printr-un comunicat de presă. Bărbatul se afla în Germania, după ce a fost transferat alături de un alt coleg de la Spitalul de Arși din Capitală.

Amimtim că, în data de 21.06.2023 orele 15:15, s-a produs o explozie urmata de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalația de prelucrare țiței hidrocracare blândă MHC.

În urma incidentului survenit la instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), Rompetrol Rafinare a demarat o analiză internă, pentru evaluarea situației operaționale. Din primele estimări, impactul asupra activităților de producție ale rafinariei este unul redus. Rafinăria Petromidia continuă să funcționeze, restul instalațiilor aflate în fluxul tehnologic fiind securizate.

Instalația MHC este scoasă din fluxul de producție, rolul acesteia fiind preluat de alte unități. În funcție de evaluările interne, compania va adapta rețetele specifice de rafinare, pentru funcționarea la capacitatea optimă a unităților de producție.

Rompetrol Rafinare va continua să asigure produsele necesare pe piața din România.

După ce incendiul a fost stins în siguranță, conform planurilor de intervenție în astfel de situații, echipele locale și autoritățile publice au realizat, în mod activ, măsuri de precauție pentru a preveni orice reaprindere, inclusiv manevre de răcire a instalației.


Citește și
 
LIVE
Raed Arafat, Lucian Bode și șeful ISU Dobrogea, despre explozia de la Rompetrol Midia NăvodariLIVE VIDEOExplozie urmată de incendiu violent la Petromidia Năvodari. Planul Roșu de intervenție, activat (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Constanța O centrală electrică a explodat, în Corbu

18 Nov 2023 2008

UPDATE Explozie urmată de incendiu la Năvodari. Intervin pompierii

31 Aug 2023 7246

Explozie la Constanța Oficial de la Rompetrol! Unde s-a produs incendiul?

21 Jun 2023 1771

Explozie la Rafinăria Midia Năvodari. Firma Rompetrol Rafinare SA este cea pe care funcționează

21 Jun 2023 3007

RO ALERT Alertă emisă de autorități, în urma incendiului de la Rafinăria Midia Năvodari

21 Jun 2023 3042

Oficial de la Autoritatea Navală Română despre explozia din Șantierul Naval Midia (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2023 1246

UPDATE. Județul Constanța Trei persoane rănite în urma unei explozii în Șantierul Naval Midia. Intervin salvatorii (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2023 3338

Imaginile cu pompierii istoviți după intervenția de la Rafinăria Petromidia, devenite virale (galerie foto)

02 Jul 2021 2575

Rompetrol Rafinare își oferă tot sprijinul pentru familia colegului decedat în urma exploziei

02 Jul 2021 1844

Garda de Mediu Constanța, despre explozia de la Rompetrol Midia Năvodari

02 Jul 2021 2169

Raport final al autorităților după explozia de la Rompetrol Midia Năvodari. Cinci persoane rănite și una decedată

02 Jul 2021 3863

Explozie la Rompetrol Midia Năvodari Se dezactiveaza Planul Roșu de intervenție de la nivelul județului Constanța

02 Jul 2021 2137

Florin Cîțu, despre explozia de la Rompetrol Midia Năvodari „I-am cerut șefului DSU să analizeze, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță“

02 Jul 2021 1749

Exclusiv Calitatea aerului în Năvodari, după explozia de la Midia! S-au modificat indicii!

02 Jul 2021 2498

LIVE ISU Constanța, declarații de ultim moment despre explozia de la Petromidia

02 Jul 2021 6278