LIVE VIDEO Explozie urmată de incendiu violent la Petromidia Năvodari. Planul Roșu de intervenție, activat (GALERIE FOTO+VIDEO)

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța au fost solicitați în această după amiază la Rafinăria Petromidia Năvodari. 

Din primele informații un incendiu a izbucnit. 

De la rafinărie pe plaja din Mamaia se poate observa un fum foarte dens. 

Autoritățile din Năvodari au menționat că este posibil să fie activat planul roșu. 

UPDATE: 1

Din primele informații este vorba despre o explozie urmată de incendiu. 

A fost activat Planul Roșu de Intervenție. informația a fost confirmată pentru ZIUA de Constanța de prefectul Județului Constanța, Silviu Coșa. 

UPDATE: 2

„Intervenim cu 9 autospeciale de stingere,, cinci ambulanțe SMURD, trei ambulanțe SAJ două autoscări. Vin în sprijin altre cinci autospeciale de la Călărași, Ialomița și Tulcea. A fost activat Planul Roșu de Intervenție“ - a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica. 

UPDATE: 3 Oficial de la IGSU

Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la instalația de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Totodată, la nivelul județului Constanța a fost crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere. 


Pentru optimizarea misiunii de răspuns, din ordinul inspectorului general al IGSU, forțele  din teren vor fi suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din județul Călărași, 2 din județul Ialomița, 1 din județul Tulcea și 4 de la ISU BIF. 

UPDATE: 4 

Surse din cadrul Primăriei Năvodari au confirmat că este vorba despre un incendiu foarte grav. Se pare că este vorba de o pompă de la Mhc. 

Nu se știe momentan numărul victimelor. 

Un laborator al Gărzii de Mediu a fost trimis în zonă pentru analize. 

Momentan autoritățile au precizat că nu sunt victime. 

UPDATE: 5

Locuitorii din zonă au fost avertizați cu privire la incendiu prin mesaj Ro-Alert. 

„Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestare, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT“ - au transmis reprezentanții IGSU. 

UPDATE: 6

Potrivit IGSU, la fața locului, echipajele operative au efectuat măsurători, în urma cărora nu au fost identificate substanțe periculoase. 

De asemenea, IGSU confirmă că până la acest moment, nu au fost identificate victime.

UPDATE: 7 Oficial de la Rompetrol 

„În cursul acestei zile, un incendiu s-a produs în instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanță specifice.

 Imediat, angajații instalației au raportat incidentul către serviciul intern de situații de urgență și către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autoritățile, conform procedurilor in vigoare.

Nu există victime, toți angajații instalației, dar și din celelalte secții ale rafinăriei au fost evacuati.  

Până la sosirea autospecialelor ISU, primele intervenții au fost realizate de pompierii rafinăriei Petromidia, care au reușit să limiteze impactul.

In colaborare cu autoritățile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului și remedierea situației.” - au transmis reprezentanții Rompetrol. 

UPDATE: 8 Oficial de la ISU Dobrogea 

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, în jurul orei 15.00 pompierii au fost solicitați prin apel unic de urgență să intervină la Rafinăria Petromidia pentru lichidarea unui incendiu.

„Intervin peste 70 de pompieri din cadrul ISU Dobrogea. Din fericire nu au fost identificate victiume. Au fost trei angajați pe stația de hidrocracat care din fericire s-au autoevacuat. Intervenim cu 9 autospeciale de stingere, autospeciala pentru victime multiple, echipaj CBRN, 5 echipaje  SMURD, 8 SAJ și două autoscarări plus echipajele de pompieri din cadrul Rafinăriei.

Din ordinul inspectorului general de la nivelul IGSU s-a decis să vină în ajutor 9 autospeciale de la București-Ilfov, Ialomița, Călărași, Tulcea. De la ISU B-IF vin în ajutor 4 roboți de stingere. În jurul orei 15.44 a fost emis un mesaj RO-Alert pe raza localității Năvodari ca urmare a degajărilor mari de fum.
 
Totodată, echipajul CBRN a efectuat măsurători la fața locului și nu au fost identificate măsuri peste limita normală ce ar putea pune în pericol populația. Incendiul a izbucnit la instalația de hidrocracat. Intervenția este foarte dificilă. Colegii se focalizează pe localizarea și lichidarea incendiului după ce au fost făcute căutări de victime. Vom reveni cu cauza producerii incendiului“ - a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica. 

UPDATE: 9  

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a precizat că în jrul orei 15.10 a fost anunțat incendiul la stația de hidrocracare blândă a motorinei iar la 15.13 a fost declanșat planul roșu. 

„Nu au existat victime. AU fost trei persoane care s-au autoevacuate. Am discutat cu directorul medical al SCJU, erau pregătiți cu toate circuitele deschise pentru declanșarea planului alb. Din fericire nu a fost necesar. Am discutat cu șeful Gărzii de Mediu și cu cel al Agenției de Mediu. Atât stațiile fixe din zonă cât și cele mobile cu care au sosit în zonă nu au înregistrat modificări semnificative ale parametrilor. Din discuțiile avute cu Institutul de Meteorologie nu rezultă direcții ale vântului care să ne îngrijoreze în perioada următoare“  - a precizta prefectul județului Constanța, Silviu Coșa. 

UPDATE: 10

Un subofițer din cadrul ISU Dobrogea a fost rănit în timpul intervenției de la Rafinăria Petromidia Năvodari.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica pompierul prezintă traumatism la unul dintre membrele inferioare și a fost transportat la spital cu o ambulanță din cadrul SAJ Constanța.

De asemenea, un pompier din cadrul combinatului Petromidia a acuzat dureri la membrele inferioare, dar a refuzat transportul la spital. 

UPDATE: 11 Oficial de la Garda de Mediu Constanța

În data de 21.06.2023 orele 15:15, s-a produs o explozie urmata de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalația de prelucrare țiței hidrocracare blândă MHC. Comisarii Garzii de Mediu Constanta care s-au deplasat pe amplasament au constatat ca incendiul este localizat, arde în continuare cu flacără în instalația MHC. Produsul existent in instalatie este distilatul de vid, motorina grea. Instalația MHC este oprita. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri. Nu sunt victime umane sau raniti. Laboratorul Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta a efectuat analize pentru determinari de formaldehida si COV, la limita amplasamentului, urmand sa emita buletinele de analiza.

UPDATE: 12

Potrivit IGSU, la acest moment, incendiul nu se mai manifestă cu flacăra. 

„Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului acționează pentru golirea instalației, iar forțele de intervenție continuă acțiunile de răcire“ - au precizat reprezentanții IGSU. 

UPDATE: 13

Potrivit ISU Dobrogea, începând cu ora 18:30 se dezactiveaza planul rosu de intervenție



 



Amintim că la data de 02 iulie 2021, la ora 12:16 a izbucnit un incendiu la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța.
 
În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum.
 
Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.
 
Prioritatea echipajelor  de intervenție a reprezentat-o căutarea și salvarea persoanelor surprinse în acest incident.
 
Bilanțul final al victimelor este de 6 persoane, astfel:  2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, 2 persoane cu diverse  traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută  a fost găsită decedată. 

Despre Rompetrol Rafinare SA

 
Rompetrol Rafinare SA are sediul social în Năvodari, se ocupă de fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, iar pentru anul 2021, cu este 1000 de angajați, a declarat o cifră de afaceri de12.149.617.467 lei, cheltuieli de 13.357.454.792 de lei și o pierdere de 450.988.114 de lei.
 
Rompetrol Rafinare SA este controlată de KMG International N.V., din Olanda, cu 48,11 %, Statul Român reprezentat de Ministerul Energiei, cu 44,69 %, restul capitalului fiind deținut de o Listă Acționari.
 
Ca directori figurează Ramona Georgiana Gălățeanu, Crudu-Tesloveanu Felix, iar ca auditor apare Ernst & Young Assurance Services SRL. Administratori sunt, Crudu-Tesloveanu Felix, Stănescu Nicolae-Bogdan-Codruţ, Utekov Yedil, Steriopol Bogdan-Cătălin și Abilov Askar.
 
Compania Rompetrol Rafinare SA a încheiat un contract de achiziții publice in valoare totală de 319.258.314 lei.
 
Oilfield Exploration Business Solutions SA are sediul social în Bucureşti, se ocupă de activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale, iar pentru anul 2021, cu 11 angajați, a raportat o cifră de afaceri de 1.512.041 de lei, cheltuieli de 69.514.321 de lei și o pierdere de 52.338.416 de lei.
 
Ca asociat unic apare KMG International N.V., Olanda.
 
Vasile Gabriel Manole apare ca director, Alkeyev Kuan ca administrator, iar Ernst & Young Assurance Services SRL ca auditor.
Despre Rompetrol Downstream

Rompetrol Downstream SRL este o firmă înființată în anul 2000, are sediul pe strada Piața Presei Libere nr. 3-5, sectorul 1, București și are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule, în magazine specializate.

În anul 2022, potrivit Termene.ro., Rompetrol Downstream SRL a înregistrat: 16.572.205.378 lei – cifră de afaceri, 190.013.893  – profit, 438 de angajați.

Compania a încheiat 10.371 de contracte publice. Valoarea lor ajunge la 4.185.014.648,10 lei. Printre autoritățile contractante se numără: Academia de Studii Economice București, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța, Administrația Fluvială a Dunării de Jos RA Galați etc.

Asociații firmei sunt: Rompetrol Rafinare SA, KMG International N.V. și Oilfield Exploration Business Solutions SA. Potrivit Recom, Rompetrol Rafinare SA mai apare în compania Rom Oil SA.

Administratorii Rompetrol Downstream SRL sunt: Batyrzhan Tergeussizov , Bauyrzhan Nugumanov, Cătălin Dumitru, Claudiu-Mihai Contanu și Tohanean Adrian. 

Cătălin Dumitru mai figurează ca administrator și în Rompetrol Gas SRL și Fondul de investiții în energie Kazak-Român SA. 

Claudiu-Mihai Contanu mai este administrator pentru Midia Marine Terminal SRL, Rom Oil SRL și Rompetrol Gas SRL. 

Batyrzhan Tergeussizov este, de asemenea, administrator pentru Rompetrol Well Services SA, Rompetrol Rafinare SA, Rominserv SRL, Rompetrol Energy SA.

Tohanean Adrian este administrator și pentru Rompetrol Rafinare SA, Romnserv SRL, director Rom Oil SRL, Midia Marine Terminal SRL, Rompetrol Logistics SRL, Byron Shipping SRL.  
Rompetrol Energy SA


Potrivit Termene.ro, Rompetrol Energy SA se ocupă de producția de energie electrică și este controlată de Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român SA, societate pe acţiuni constituită conform legislaţiei din România, având sediul în Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 3-5, Clădirea City Gate - Turnul de Nord, sectorul 1, cu 78,2839%, de Midia Green Energy - SA (anterior denumită Uzina Termoelectrică Midia SA), având sediul în Năvodari, bulevardul Năvodari, judeţul Constanţa, cu 21,6784% din capital şi de Rominserv SRL, cu sediul în Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 3-5, City Gate Northern Tower, cu 0,0377% din capital.

Citește și: 

Tinerețe răpită cruntCronologia exploziei de la Rafinăria Petromidia. Un mort și cinci răniți

Fiica uneia dintre victimele din explozia de la Rafinăria Petromidia a dat în judecată compania! Când începe procesul

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Garda de Mediu Constanța a amendat firma care operează Rafinăria Petromidia, după explozia de vineri

03 Apr 2024 560

Oficial de la ISU Dobrogea despre explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1104

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1705

LIVE VIDEO+TEXT Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari! Planul Roșu de Intervenție, activat (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 20117

RETROSPECTIVĂ 2023! Incendii violente în județul Constanța! Elevi evacuați de la o școală din Constanța și Planul Roșu de Intervenție activat la Rafinăria Petromidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Dec 2023 1396

Doi ani de la explozia de la Rafinăria Petromidia! Cum s-a produs tragedia care a curmat vieți

02 Jul 2023 1479

Anchetă după explozia urmată de incendiu de la Petromidia! Specialiștii INSEMEX Petroșani cercetează cauza deflagrației

27 Jun 2023 1193

UPDATE. Intervenție de urgență pe strada Traian din Constanța!

26 Jun 2023 1709

Ce spune ISU Dobrogea despre incendiul de la Petromidia (VIDEO)

22 Jun 2023 1433

Marian Becheanu, de la ITM Constanța, despre incidentul de la Petromidia „E foarte probabil să facem o expertiză tehnică care să răspundă la întrebarea care a fost cauza evenimentului” (VIDEO)

22 Jun 2023 1650

Eroii zilei! Ei sunt pompierii care au intervenit la stingerea incendiului de la rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO)

21 Jun 2023 4493

UPDATE Garda de Mediu Constanța, despre explozia urmată de un incendiu de pe platforma Rompetrol Rafinare

21 Jun 2023 1749

Imagini impresionante surprinse la scurt timp după explozia urmată de incendiu de la Rafinăria Petromidia Năvodari (VIDEO)

21 Jun 2023 2299

Doi pompieri răniți în timpul incendiului de la Rafinăria Petromidia Năvodari. Unul dintre aceștia, transportat la spital (GALERIE FOTO)

21 Jun 2023 2934

Oficial de la ISU Dobrogea Mai multe echipaje de pompieri intervin la incendiul de la Petromidia (VIDEO)

21 Jun 2023 1417