DIICOT a făcut mai multe percheziții! Date oficiale din anchetă

  • 5  persoane urmează a fi aduse la sediul DIICOT –Structura Centrală pentru audieri,  în baza unor mandate de aducere, iar alte  persoane vor fi audiate la sediul BCCO-Timișoara.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate -  Biroul de Combatere a Traficului de Migranți și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră –Serviciul Teritorial al Poliției de Fontieră Timiș au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș și  Arad, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și  trafic de migranți.

Acțiunea s-a desfășurat ca urmare a extinderii cercetărilor în cauză și  punerii sub acuzare, la data de 07.06.2023, a unui număr de 10 inculpați și 8 suspecți ( unii dintre inculpați fiind sub măsuri preventive)

S-a reținut faptul că, în perioada 2022 - 2023, mai multe persoane de naționalitate română și turcă,  coordonate din exteriorul țării de cetățeni turci și sirieni, au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană), pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania.

Astfel, pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar pentru facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, (atât cu Bulgaria cât și cu Serbia) a grupurilor ilegale de migranți  și  recrutarea de lucrători străini aflați în legalitate pe teritoriul României (cu vize de muncă)  pe care i-au  găzduit temporar în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei  de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania.

Celulele infracționale au fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupului infracțional organizat fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia.

În realizarea activităților infracționale, acești lideri au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care în scopul dobândirii unor câștiguri materiale  importante într-un termen scurt, au aderat la grupul infracțional organizat  și au dezvoltat la nivel național propriile rețele de transportatori.

Pe palierul organizatoric, liderii grupului infracțional  au introdus ilegal migranți  în România, au recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României ( cu vize de muncă) , au procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații închiriate în municipiile Timișoara și Arad   sau în reședințe ale membrilor grupului , au identificat  și folosit mijloace optime de transport în Germania ( prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară)  folosind   conducători auto profesioniști  care au disimulat migranții  în mijloacele de transport sau organizând   trecerea migranților pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, suspecții au  utilizat autovehicule pe post de antemergător, șoferii implicați fiind instruiți și coordonați  ,în permanență,  de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor.


Activitățile au fost desfășurate în baza unui acord comun de anchetă încheiat  de către autoritățile  din Germania, Serbia și România.

În cursul acestei zile, 5  persoane urmează a fi aduse la sediul DIICOT –Structura Centrală pentru audieri,  în baza unor mandate de aducere, iar alte  persoane vor fi audiate la sediul BCCO-Timișoara.

Acțiunea este realizată cu sprijinul  jandarmilor din cadrul Inpectoratului General al Jandarneriei Române- Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei ” Vlad Țepeș”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Captură record de 3.000.000 de euro a polițiștilor din Constanța! Percheziții la Constanța și Năvodari! (FOTO)

11 Feb 2024 1127

Zeci de percheziții în Mangalia Începe procesul într-un mega dosar DIICOT Constanța! Zeci de persoane trimise în judecată

06 Feb 2024 1126

Percheziții în județul Argeș după ce un grup infracțional organizat a indus în eroare operatorii unor case de amanet din Constanța și din alte județe

31 Jan 2024 516

Percheziții la Constanța și București! Vizat, un suspect de trafic de droguri! Ce au găsit anchetatorii asupra bărbatului (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Jan 2024 764

Droguri comercializate consumatorilor minori din Bihor! Trei suspecți, reținuți de procurorii DIICOT

24 Jan 2024 566

Percheziții DIICOT într-un dosar de trafic de droguri (VIDEO)

24 Jan 2024 530

Suspecți de trafic de droguri reținuți la Constanța! Unul dintre aceștia a început activitatea infracțională în prima zi după ce a fost eliberat din închisoare (GALERIE FOTO)

23 Jan 2024 618

Cetăţean străin, arestat după ce a fost prins în flagrant când vindea droguri la Odorheiu Secuiesc (FOTO)

22 Jan 2024 513

Suspect de trafic de droguri de mare risc, reținut de procurorii DIICOT (GALERIE FOTO)

20 Jan 2024 649

Peste 3.000 de mandate de percheziție domiciliară puse în executare în 2023! Zeci de grupări infracționale destructurate

20 Jan 2024 502

Poliția Română Percheziții și investigații, pentru combaterea criminalității organizate

06 Jan 2024 692

Descinderi ale procurorilor DIICOT la persoane bănuite de proxenetism! Cum acționau suspecții

29 Dec 2023 834

Droguri expediate din Spania cu firme de curierat! Doi suspecți, reținuți de procurorii DIICOT (GALERIE FOTO)

12 Dec 2023 806

Percheziții în Satu Mare și Maramureș Razia a vizat traficul de droguri și o faptă de natură sexuală (FOTO)

10 Dec 2023 925

Droguri de mare risc introduse în penitenciar! Cu cât erau vândute drogurile în spatele gratiilor

06 Dec 2023 705