Eoliene în Marea Neagră Proiectul de lege privind măsurile pentru exploatarea energiei eoliene offshore, în avizare (DOCUMENTE)

foto: Ministerului Energiei Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat transmiterea în avizare interministerială a proiectului de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore. În perioada 17 iulie – 1 septembrie 2023, proiectul de lege a fost supus consultării publice, iar pe data de 28 august 2023 a fost organizată o dezbatere publică. Punctele de vedere și observațiile transmise Ministerului Energiei de către instituții publice, mediul privat și societatea civilă au fost luate în calcul pentru elaborarea formei consolidate.

Adoptarea unei legi care să reglementeze cadrul juridic necesar pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră face parte dintre angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind o măsură vitală pentru atingerea dezideratului decarbonării sectorului energetic românești. Conform unui raport al Băncii Mondiale, potențialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW, transmite un comunicat de presă din partea Ministerului Energiei. 


La finalul anului 2025 se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesați

În actuala variantă a proiectului de lege, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, Guvernul va aproba prin hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, ținând cont de restricțiile impuse de protejarea mediului înconjurător, pe baza unui studiu care va fi demarat de Ministerul Energiei. De asemenea, în același termen, Guvernul va aproba prin hotărâre: (i) aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor eoliene offshore; (ii) cuantumul redevențelor; (iii) schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite investițiile în energia eoliană offshore.

Astfel, cu respectarea acestui ritm, la finalul anului 2025 se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesați. Concesiunea perimetrelor eoliene offshore va fi realizată de către Ministerul Energiei, printr-o procedură de atribuire competitivă, conform prevederilor Codului administrativ, a mai punctat sursa citată. 


Iată ce spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei

„Marcăm astăzi o nouă promisiune îndeplinită. Crearea unui cadru legal pentru exploatarea energiei eoliene offshore este conformă cu viziunea pe care am anunțat-o încă de la preluarea mandatului: o energie sigură, la un preț corect și curată pentru toți românii. Până la finalul lunii decembrie, ne dorim ca legea energiei eoliene offshore să fie adoptată de Parlament, iar după 2030 să avem pentru prima dată energie eoliană produsă în Marea Neagră în Sistemul Energetic Național.

Ieșirea României la Marea Neagră ne oferă un avantaj pe care nu avem voie să îl ignorăm: prin energia eoliană offshore, România își va consolida securitatea energetică și poziția de lider regional. Proiectul lansat astăzi în avizare este perfectibil și suntem în continuare deschiși la punctele de vedere ale societății civile și mediului de afaceri”.


Care este obiectivul Strategiei Offshore a Comisiei Europene


Obiectivul Strategiei Offshore a Comisiei Europene este de a avea o capacitate instalată de cel puțin 60 GW de energie eoliană offshore până în 2030 și 300 GW până în 2050.



Proiectul de lege și expunerea motivelor pot fi consultate în secțiunea Documente a materialului. 



Citește și:

Licitații ConstanțaSAPE SA caută firme pentru mentenanța Centralei Electrice Eoliene Horia! Licitația anterioară, anulată (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

48 centrale eoliene, 4 stații de transformare, rețele electrice și căi de acces Parc eolian, înființat de South Wind SRL în comuna Cerchezu, județul Constanța

26 Apr 2024 469

EP Wind Project (ROM) Six SA deține o centrală eoliană în județul Constanța Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Ep Wind Project (Rom) Six de către Engie România

24 Apr 2024 364

Anchetă de proporții în Europa. România este vizată

10 Apr 2024 719

Proiect inițiat de Guvern privind energia eoliană offshore, adoptat de Senat

04 Mar 2024 606

În prim-plan, investițiile în centralele eoliene offshore și în hidrogen România a semnat, alături de Bulgaria și Grecia, o declarație comună pentru proiecte energetice regionale

19 Jan 2024 543

Sediu nou pentru MT Soup SRL din Constanța. Unul dintre asociați este implicat în mai multe afaceri cu eoliene

19 Jan 2024 626

Proiectul Legii privind energia eoliană offshore, aprobat în ședință de Guvern

21 Dec 2023 738

APM Constanța Green Energy Dynamic SRL, PUZ pentru un parc eolian la Deleni

28 Oct 2023 1270

Licitații Constanța SAPE SA caută firme pentru mentenanța Centralei Electrice Eoliene Horia! Licitația anterioară, anulată (DOCUMENT)

25 Sep 2023 972

Transporturi agabaritice cu pale eoliene pe traseul Agigea - Ruginoasa

16 Aug 2023 1165

Licitații Constanța SAPE SA, licitație deschisă de la 1,09 milioane de euro pentru mentenanța Centralei Electrice Eoliene Horia, din județul Constanța (Document)

28 Jul 2023 1375

Federaţia Coaliţia Natura 2000 România, scrisoare deschisă pentru a nu se construi un parc de turbine eoliene în Rezervația Biosferei Delta Dunării, pe Grindul Chituc

28 Jul 2023 970

IGPR Infotrafic Situația traficului la ora 07

28 Jul 2023 624

Bălcescu Wind Farm SA a intrat în insolvență! A vrut să producă energie electrică din surse regenerabile la Stupina. Termen nou în dosar

16 Jul 2023 1506

CNAIR Atenție, șoferi! Transporturi agabaritice pe ruta Agigea, județul Constanța - Ruginoasa, județul Iași

11 Jul 2023 888