Forțele Navale Române Exercițiul „Sea Shield 21” a avut loc în zona Vadu-Corbu-Capu Midia

  • Militarii Forțelor Navale Române s-au familiarizat cu rachetele NSM în cadrul „Sea Shield 21”.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 21”, cel mai complex exercițiu multinațional NATO, organizat de Forțele Navale Române la finalul lunii martie, a cuprins şi secvențe de acțiuni terestre, unde, în zona litoralului, trei detașamente mobile de lansare rachete de la Divizionul 508 Rachete de Coastă din Mangalia și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze au desfășurat activități de instruire comune.

Pentru marinarii militari români, instrucția au fost un prilej foarte bun de familiarizare cu tacticile şi procedurile de operare specifice ale sistemului de rachete antinavă NSM (Naval Strike Missile) utilizat de către marinarii militari polonezi, similar celui care va intra și în dotarea Forțelor Navale Române prin derularea programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

Obiectivele de instruire româno-poloneze, planificate în cadrul secvenței terestre a Exercițiului „Sea Shield 21” care a avut loc în zona Vadu-Corbu-Capu Midia, au urmărit evaluarea militarilor Divizionului 508 Rachete de Coastă cu privire la capacitatea de a organiza și de a executa o dislocare a lansatoarelor de rachete în raioane terestre, aflate la distanțe mari de locul de dislocare permanentă, precum și optimizarea procedurilor operaționale specifice ducerii luptei împotriva navelor de suprafață prin atacul cu racheta.

Activitatea de instruire a contribuit la dezvoltarea deprinderilor comandanților şi a echipajelor care deservesc tehnica auto și instalațiile mobile de lansare rachete pentru conducerea și executarea marșului pe timp de zi și de noapte, pentru identificarea și ocuparea pozițiilor de lansare pe timp de zi și pe timp de noapte în raioane neamenajate, precum și pentru executarea misiunilor specifice în cadrul unei grupări de forțe multinaționale.

Secvența de instruire româno-poloneză, care s-a desfășurat în zona Capu Midia, în timpul Exercițiului „Sea Shield 21”, contribuie la dezvoltarea Programului NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european. Aceasta a contribuit la dezvoltarea coeziunii aliate și a avut efecte pozitive, atât pentru militarii din Forțele Navale Române, care au putut observa modul de exploatare și de folosire în luptă a mijloacelor tehnice ce deservesc rachetele tip NSM, cât și pentru marinarii militari polonezi, care au dislocat pentru prima dată, în România, pe cale aeriană și terestră, un sistem mobil de rachete sol-navă de acest tip.

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Prin realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață, Forţele Navale Române vor dispune de sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă noi, moderne, testate, operaționale și interoperabile în cadrul NATO, adaptate misiunilor actuale.

Rachetele NSM care vor echipa aceste sisteme sunt rachete antinavă de generația a cincea, cea mai modernă existentă la acest moment, și au caracteristici de lovire a țintelor navale de înaltă precizie.


Sursă foto: Cosmin Costea

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce se construiește Nordis Mamaia a primit răspuns de la APM Constanța cu privire la blocul de opt etaje

12 May 2021 448

Angelique Kerber, adversara Simonei Halep în turul al doilea la Roma

12 May 2021 364

Violenţe israeliano-palestiniene Hamas anunţă o ripostă cu peste 200 de rachete

12 May 2021 405

Direcția Silvică Constanța a depus documentația pentru amenajarea Ocolului Silvic Băneasa

12 May 2021 410

Sensul giratoriu de la Lazu, construit de un investitor privat, a prins contur

12 May 2021 1037

Marian Butnaru își ridică bloc la Medgidia. Documentația, depusă la Agenția pentru Protecția Mediului

12 May 2021 750

Condițiile de călătorie în țările UE și Marea Britanie, în pandemie

12 May 2021 988

Ce se construiește Familia Enache dorește construirea unui ansamblu de construcții turistice, în Mihail Kogălniceanu. Cum au obținut terenul

12 May 2021 1168

Ce se construiește Mama lui Cristi Borcea ridică un bloc în stațiunea Mamaia

11 May 2021 1595

Avarie RAJA. Unde este și cât va dura remedierea. Ce consumatori sunt afectați

11 May 2021 591

Câți elevi constănțeni și-au dat acordul pentru vaccinarea anti-COVID-19 în școli

11 May 2021 878

Corpul de Control al Primului Ministru, verificări la CFR. Întârziere de patru ani... la o achiziție

11 May 2021 576

Spitalul Județean Constanța a încheiat un acord cadru cu Arimex Comexim 2000 SRL pentru furnizarea hranei pacienților

11 May 2021 799

Stăpânii terenurilor Tomis Tower și turnul de pe Traian

11 May 2021 2767

ANI Angajată de la Protecția Consumatorilor Constanța, locul I pe listele de candidați la Consiliul Local Constanța, în incompatibilitate

10 May 2021 701