IGSU Aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, în week-end-ul de Sf Maria

Pompieri în misiune. Foto: Facebook/IGSUAcest sfârșit de săptămână se preconizează a fi unul dintre cele mai aglomerate din această vară, fiind așteptat un număr mare de persoane în special în zona de litoral, dar și în stațiunile montane și alte zone turistice, ceea ce poate avea drept consecință creșterea riscului de apariție a evenimentelor care pot genera situații de urgență.

Potrivit IGSU, în perioada următoare, aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este pus pe prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile turiștilor. Încă de la începutul sezonului estival au fost derulate controale de prevenire la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele la care se înregistrează un număr mare de turiști sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe privind securitatea la incendiu. De asemenea, se au în vedere și construcțiile sau amenajările destinate pentru organizări de concerte, festivaluri sau spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere școlare sau alte spații cu caracter sezonier.

„În plan operațional, pompierii pot interveni cu peste 3.700 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 130 de mașini de descarcerare, precum și peste 420 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și ambulanțe pentru transport neonatologic.

Totodată, având în vedere că, în contextul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, în mai multe zone din țară sunt organizate pelerinaje și slujbe religioase unde este așteptată participarea unui număr mare de credincioși, echipaje de pompieri vor fi dislocate în zonele respective pentru asigurarea prevenirii și gestionării eventualelor situații de urgență care pot apărea.

Întrucât, în acest weekend, mulți oameni aleg să își petreacă timpul în aer liber, reamintim câteva reguli simple pentru evitarea situațiilor care le pot pune viața în pericol“ - au precizat reprezentanţii IGSU.


O primă măsură foarte importantă: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi. Astfel, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă. Totodată, înainte de plecare, focul trebuie stins. De asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul.

„O altă măsură de care trebuie să țineți cont în următoare perioadă este referitoare la scăldat. Nu vă puneți viața în pericol, înotați doar în locuri special amenajate! În ultima perioadă s-au produs multe situații în care curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul au stat la baza unui scenariu tragic. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.

Totodată, având în vedere că au fost înregistrate cazuri de persoane care au fost surprinse de vremea rea pe diferite trasee montane, recomandăm celor care merg pe cărările de munte să se intereseze înainte de a pleca la drum dacă zona respectivă este vizată de avertizări meteorologice și să respecte sfaturile salvamontiștilor.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației de mobil DSU.

Țineți cont de sfaturile noastre și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate!

Pompierii vă doresc un sfârșit de săptămână liniștit, lipsit de evenimente nedorite!“ - au mai precizat reprezentanţii IGSU


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGSU 1.358 intervenții ale salvatorilor militari din întreaga țară. Unde au fost cele mai multe misiuni

07 Oct 2022 219

Peste 1.300 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore. Unde au intervenit

04 Oct 2022 356

4 mesaje RO-ALERT Evacuare de urgență a populației, la Roșia Montană. Barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat (GALERIE FOTO + VIDEO)

02 Oct 2022 1036

Pompierii salvatori au intervenit în peste 1.300 de situații de urgență. Zonele cu cele mai multe solicitări

30 Sep 2022 349

IGSU Peste 1.300 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore. Unde au fost cele mai multe intervenții

29 Sep 2022 480

IGSU 1.472 misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore. Unde au avut loc cele mai multe intervenții

27 Sep 2022 414

Weekend solicitant pentru salvatorii din întreaga țară. Unde au intervenit

26 Sep 2022 470

Fetiță de un an și opt luni, salvată de un pompier în timpul liber. În ce stare este micuța

25 Sep 2022 604

IGSU 1.063 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD în ultimele 24 de ore. Unde au fost cele mai multe intervenții

23 Sep 2022 388

În ultimele 24 de ore, salvatorii au gestionat peste 1.000 de situații de urgență. Unde au intervenit

22 Sep 2022 419

Zi solicitantă pentru salvatorii din întreaga țară! Unde au intervenit și de ce

21 Sep 2022 404

IGSU Peste 4.000 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend. Unde au fost cele mai multe solicitări

19 Sep 2022 422

Pompierii salvatori au intervenit în peste 1.400 de situații de urgență, ieri. Unde s-au înregistrat cele mai multe situații

16 Sep 2022 358

25 de persoane aflate în dificultate, salvate de echipajele IGSU în ultimele 24 de ore. Unde au avut loc cele mai multe intervenții

15 Sep 2022 518

Peste 1200 de misiuni desfășurate de salvatori, în ultimele 24 de ore. În ce județe au intervenit

14 Sep 2022 406