„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“ Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor

După ani de promisiuni nerealizate, din partea a nenumărate autorităţi ce s-au bătut cu cărămida în piept că vor reface Cazinoul, ieri a fost o zi mare pentru măreţul edificiu de la malul Mării Negre.
 
Aproape ca niciodată, în ultimii ani, zeci de inimi au bătut în interiorul Cazinoului, de data aceasta pentru restaurarea sa. Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, urmat de reprezentanţii firmelor ce se vor ocupa efectiv de restaurarea edificiului, de reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii şi de ministrul Dezvoltării, Ştefan Ion, au intrat toţi, pe rând, în Cazino pentru a pronunţa cuvintele pe care constănţenii aşteaptă de ani de zile să le audă: „Cazinoul va renaşte!“.
 
Din păcate însă, după ani de aşteptare a miracolului restaurării, puţini sunt cei ce mai cred, chiar şi după semnarea contractului, în înfăptuirea lui. „Vă pot da asigurări că fondurile necesare reabilitării Cazinoului există, sunt la Compania Naţională de Investiţii“, a declarat ieri-dimineaţă primarul Decebal Făgădău.
 
La rândul său sosit la Cazino, Ştefan Ion, ministrul Dezvoltării, a dat şi el aceleaşi asigurări: „Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, este pregătit să susţină financiar complet această investiţie“.
 

Ce spun specialiştii legat de starea Cazinoului

 
Una dintre veştile cele mai îmbucurătoare însă a venit chiar din partea specialiştilor. Inginerul Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpaţi, a declarat că, deşi clădirea este în mod vădit afectată, aceasta poate renaşte. „Ne-am ocupat de clădiri, de asemenea monumente istorice, aflate cu adevărat într-o avansată stare de deteriorare. Nu este cazul Cazinoului, vă asigur. Într-adevăr, nici aici lucrurile nu sunt bune, însă îl putem salva şi o vom face. Va fi strălucitor“, a declarat inginerul Petre Badea.
 
De asemenea, acesta a precizat că în ceea ce priveşte experienţa Aedificia Carpaţi şi a partenerilor săi legată de reabilitarea monumentelor istorice şi nu numai „vorbesc construcţiile pentru noi. Ele sunt singurii cronicari care nu mint“. „Aşa cum am spus, avem în palmares clădiri aflate într-o stare de degradare avansată, ceea ce nu este cazul Cazinoului. Noi am făcut investigaţii pe structura lui şi pe restauraţie, suntem pregătiţi să îl salvăm şi să îl punem în valoare, împreună cu doamna arhitect Carp, care realizează proiectul, dar şi cu întreaga echipă de specialişti dedicată acestui monument“, a mai precizat inginerul.
 
Potrivit datelor oficiale, Aedificia Carpaţi s-a ocupat de Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, clădirea Guvernului, Palatul Patriarhiei Române, Muzeul Cesianu, Muzeul Țăranului Român, Casa memorială Theodor Aman, Ateneul Român, „Fundaţiunea Uniersitară Carol I“, Cazinoul Sinaia, Banca Naţională a României, Palatul Foişor din Sinaia, Palatul Cotroceni, dar şi altele.
 
În ce priveşte Constanţa, Aedificia Carpaţi s-a ocupat aici şi de reabilitarea Sucursalei Constanţa a Băncii Naţionale a României.
La rândul său, arhitecta Constanţa Carp, proiectantul Cazinoului, a precizat că, deşi este o muncă foarte migăloasă procedura de a face să renască toate elementele şi finisajele ce făceau Cazinoul să fie măreţ prin postura sa, există o întreagă echipă de specialişti de înaltă pregătire ce va lucra la asta.
 

Simbol Art Nouveau

 
„Este aproape imposibil să mai convingem pe cineva astăzi despre modul în care arăta şi cum se prezenta Cazinoul la momentul deschiderii sale, la începutul anilor 1900. Era un adevărat simbol al Art Nouveau, prin toate elementele decorative, prin finisajele sale, prin culorile îmbinate şi alte elemente de decor. Noi sperăm să îi putem reda grandoarea, să îi redăm valoarea arhitecturală, dar, în acelaşi timp, să îl facem şi o clădire funcţională, ocupându-ne de instalaţii, cabluri şi tot ce este necesar pentru aceasta. Este o muncă foarte migăloasă, într-adevăr, pentru că trebuie să avem în vedere şi poziţia unică a Cazinoului, faptul că se află într-o zonă în care este expus capriciilor vremii, ale valurilor. Trebuie să ne gândim la finisaje care să îl protejeze, să îl facă să reziste ani de zile, să îl conserve“, a declarat Constanţa Carp.
 

Declaraţiile autorităţilor

 
Ministrul Dezvoltării, Ștefan Ion, a declarat că este bucuros că în timpul mandatului său a putut fi începută reabilitarea măreţului edificiu. „Constănţenii, dar şi toţi românii vă vor mulţumi, cu siguranţă, când veţi termina lucrarea la termen. Noi suntem pregătiţi să susţinem financiar această investiţie şi avem încredere că împreună vom putea reuşi să redăm constănţenilor şi tuturor românilor această bijuterie“, a spus ministrul.
 
La rândul său, primarul Decebal Făgădău a precizat că doreşte să le mulţumească tuturor celor implicaţi în acest proiect şi celor ce şi-au dorit şi au făcut tot ce au putut ca ziua deschiderii lucrărilor să devină o realitate. „Azi (n.r. - ieri), Cazinoul va fi predat CNI şi constructorului. De azi, cel care a câştigat licitaţia are la dispoziţie trei luni pentru proiectare şi 27 de luni pentru execuţie. Banii pentru lucrări există şi vreau să le mulţumesc tuturor celor ce au pus acest simbol deasupra tuturor orgoliilor“.
 
Pe de altă parte, primarul Constanţei a declarat că modul în care avansează lucrările la Cazino va putea fi observat, în scurtă vreme, din interiorul unei roţi uriaşe, asemenea celebrului London Eye, ce va veghea faleza din zona Poarta 1. „Avem în plan să refacem întreaga zonă, să avem o nouă faleză în completarea celei existente, situată la un nivel mai jos“, a precizat Făgădău.
 
La rândul său, Daniel Suciu, fostul ministru al Dezvoltării, a precizat ieri într-o postare pe o reţea de socializare următoarele: „Pentru mine, aceasta este o mare împlinire şi mai mult decât un obiectiv ce trebuia salvat. De azi o parte a Constanţei, dar şi a istoriei noastre primeşte un destin nou. A fost prea mult, de neînţeles pentru mulţi cum de ani de zile acest monument a avut blestemul nefinalizării. Le doresc constănţenilor să se obişnuiască şi cu normalitatea lucrurilor finalizate şi noi toţi ceilalţi să ne bucurăm de priveliştea unui Cazino cu strălucirea de odinioară. Spor la treabă constructorilor şi mă bucur că am fost parte a acestui succes!“
 
Consorţiul care se va ocupa de renaşterea Cazinoului este format din firmele Aedificia Carpaţi (lider de asociere), SC Remon Proiect SRL, SC Profesional Construct Proiectare SRL şi Tehnoinstal SRL. Valoarea cu TVA a proiectului este de 56.627.697,09 lei. Termenul până la care Cazinoul să renască este de 30 de luni, începând de ieri.
 
Citeşte şi:
 
Ce se întâmplă azi la Cazino Începerea lucrărilor, de ziua lui Eminescu. Statuia poetului veghează de la câţiva paşi bătrânul edificiu
 
LIVE TEXT Ziua începerii oficiale a lucrărilor. Cazinoul va fi predat CNI (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce s-a întâmplat în procesul în care ABADL a câștigat 500 mp de plajă, de la municipalitatea constănțeană

24 Nov 2020 309

”Stunning”, ”Magical” Cazinoul din Constanța, apreciat de ”peste șapte mări și șapte țări”. Ce spun străinii despre falnicul monument

18 Nov 2020 1442

#Dobrogea Digitală Portofoliul Aedificia Carpați, compania ce readuce Cazinoul la viață, disponibil de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

14 Nov 2020 1861

Constanța veche și agonia pentru Cazino. Suntem datori să nu uităm!

31 Oct 2020 3059

„Simpla inventariere“ a plajelor în domeniul privat al Constanței nu justifică apartenența. Litigiul pentru plaja din zona Cazino Mamaia continuă

30 Oct 2020 1115

Fotoreportaj Plimbare de duminică, în sunete de harpă, pe faleza Cazinoului din Constanța

25 Oct 2020 2307

Firma House 3000 Real Investment pe cale să renunțe la unul dintre procesele deschise primarului Constanței

28 Sep 2020 683

Plimbare pe faleza Cazinoului. O imagine din 1940

19 Sep 2020 1080

Continuă procesul firmei Impex Romcatel Cercetare Proiectare, la Vaslui

17 Sep 2020 454

Lucrările avansează vizibil la Cazinoul din Constanța

15 Sep 2020 957

Mânca exclusiv fructe și legume crude Un maratonist a traversat Europa desculț, fără rucsac, fără bani. De ce surpriză a avut parte la malul mării (galerie foto+video)

06 Sep 2020 1323

Arhitect Radu Cornescu, despre lucrările de până acum de la Cazino – „Se crede că vor rezista și 200 de ani!“

02 Sep 2020 735

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Prima clădire din beton armat a României, readusă la viață prin coordonarea inginerului care acum se ocupă de Cazinoul Constanța (galerie foto)

31 Aug 2020 2597

Ziua Marinei, în vreme de pandemie Lipsesc băile de mulțime de pe faleza Cazinoului din Constanța, dar este totuși aglomerat (galerie foto+video)

15 Aug 2020 1010

Consultarea publică s-a încheiat. PUD-ul inițiat de Danadi SRL pentru restaurantul “Casa Românească”, din staţiunea Mamaia, ajunge în Consiliul Local Municipal (documente)

13 Aug 2020 624