„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“ Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor

După ani de promisiuni nerealizate, din partea a nenumărate autorităţi ce s-au bătut cu cărămida în piept că vor reface Cazinoul, ieri a fost o zi mare pentru măreţul edificiu de la malul Mării Negre.
 
Aproape ca niciodată, în ultimii ani, zeci de inimi au bătut în interiorul Cazinoului, de data aceasta pentru restaurarea sa. Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, urmat de reprezentanţii firmelor ce se vor ocupa efectiv de restaurarea edificiului, de reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii şi de ministrul Dezvoltării, Ştefan Ion, au intrat toţi, pe rând, în Cazino pentru a pronunţa cuvintele pe care constănţenii aşteaptă de ani de zile să le audă: „Cazinoul va renaşte!“.
 
Din păcate însă, după ani de aşteptare a miracolului restaurării, puţini sunt cei ce mai cred, chiar şi după semnarea contractului, în înfăptuirea lui. „Vă pot da asigurări că fondurile necesare reabilitării Cazinoului există, sunt la Compania Naţională de Investiţii“, a declarat ieri-dimineaţă primarul Decebal Făgădău.
 
La rândul său sosit la Cazino, Ştefan Ion, ministrul Dezvoltării, a dat şi el aceleaşi asigurări: „Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, este pregătit să susţină financiar complet această investiţie“.
 

Ce spun specialiştii legat de starea Cazinoului

 
Una dintre veştile cele mai îmbucurătoare însă a venit chiar din partea specialiştilor. Inginerul Petre Badea, directorul general al Aedificia Carpaţi, a declarat că, deşi clădirea este în mod vădit afectată, aceasta poate renaşte. „Ne-am ocupat de clădiri, de asemenea monumente istorice, aflate cu adevărat într-o avansată stare de deteriorare. Nu este cazul Cazinoului, vă asigur. Într-adevăr, nici aici lucrurile nu sunt bune, însă îl putem salva şi o vom face. Va fi strălucitor“, a declarat inginerul Petre Badea.
 
De asemenea, acesta a precizat că în ceea ce priveşte experienţa Aedificia Carpaţi şi a partenerilor săi legată de reabilitarea monumentelor istorice şi nu numai „vorbesc construcţiile pentru noi. Ele sunt singurii cronicari care nu mint“. „Aşa cum am spus, avem în palmares clădiri aflate într-o stare de degradare avansată, ceea ce nu este cazul Cazinoului. Noi am făcut investigaţii pe structura lui şi pe restauraţie, suntem pregătiţi să îl salvăm şi să îl punem în valoare, împreună cu doamna arhitect Carp, care realizează proiectul, dar şi cu întreaga echipă de specialişti dedicată acestui monument“, a mai precizat inginerul.
 
Potrivit datelor oficiale, Aedificia Carpaţi s-a ocupat de Teatrul Naţional Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, clădirea Guvernului, Palatul Patriarhiei Române, Muzeul Cesianu, Muzeul Țăranului Român, Casa memorială Theodor Aman, Ateneul Român, „Fundaţiunea Uniersitară Carol I“, Cazinoul Sinaia, Banca Naţională a României, Palatul Foişor din Sinaia, Palatul Cotroceni, dar şi altele.
 
În ce priveşte Constanţa, Aedificia Carpaţi s-a ocupat aici şi de reabilitarea Sucursalei Constanţa a Băncii Naţionale a României.
La rândul său, arhitecta Constanţa Carp, proiectantul Cazinoului, a precizat că, deşi este o muncă foarte migăloasă procedura de a face să renască toate elementele şi finisajele ce făceau Cazinoul să fie măreţ prin postura sa, există o întreagă echipă de specialişti de înaltă pregătire ce va lucra la asta.
 

Simbol Art Nouveau

 
„Este aproape imposibil să mai convingem pe cineva astăzi despre modul în care arăta şi cum se prezenta Cazinoul la momentul deschiderii sale, la începutul anilor 1900. Era un adevărat simbol al Art Nouveau, prin toate elementele decorative, prin finisajele sale, prin culorile îmbinate şi alte elemente de decor. Noi sperăm să îi putem reda grandoarea, să îi redăm valoarea arhitecturală, dar, în acelaşi timp, să îl facem şi o clădire funcţională, ocupându-ne de instalaţii, cabluri şi tot ce este necesar pentru aceasta. Este o muncă foarte migăloasă, într-adevăr, pentru că trebuie să avem în vedere şi poziţia unică a Cazinoului, faptul că se află într-o zonă în care este expus capriciilor vremii, ale valurilor. Trebuie să ne gândim la finisaje care să îl protejeze, să îl facă să reziste ani de zile, să îl conserve“, a declarat Constanţa Carp.
 

Declaraţiile autorităţilor

 
Ministrul Dezvoltării, Ștefan Ion, a declarat că este bucuros că în timpul mandatului său a putut fi începută reabilitarea măreţului edificiu. „Constănţenii, dar şi toţi românii vă vor mulţumi, cu siguranţă, când veţi termina lucrarea la termen. Noi suntem pregătiţi să susţinem financiar această investiţie şi avem încredere că împreună vom putea reuşi să redăm constănţenilor şi tuturor românilor această bijuterie“, a spus ministrul.
 
La rândul său, primarul Decebal Făgădău a precizat că doreşte să le mulţumească tuturor celor implicaţi în acest proiect şi celor ce şi-au dorit şi au făcut tot ce au putut ca ziua deschiderii lucrărilor să devină o realitate. „Azi (n.r. - ieri), Cazinoul va fi predat CNI şi constructorului. De azi, cel care a câştigat licitaţia are la dispoziţie trei luni pentru proiectare şi 27 de luni pentru execuţie. Banii pentru lucrări există şi vreau să le mulţumesc tuturor celor ce au pus acest simbol deasupra tuturor orgoliilor“.
 
Pe de altă parte, primarul Constanţei a declarat că modul în care avansează lucrările la Cazino va putea fi observat, în scurtă vreme, din interiorul unei roţi uriaşe, asemenea celebrului London Eye, ce va veghea faleza din zona Poarta 1. „Avem în plan să refacem întreaga zonă, să avem o nouă faleză în completarea celei existente, situată la un nivel mai jos“, a precizat Făgădău.
 
La rândul său, Daniel Suciu, fostul ministru al Dezvoltării, a precizat ieri într-o postare pe o reţea de socializare următoarele: „Pentru mine, aceasta este o mare împlinire şi mai mult decât un obiectiv ce trebuia salvat. De azi o parte a Constanţei, dar şi a istoriei noastre primeşte un destin nou. A fost prea mult, de neînţeles pentru mulţi cum de ani de zile acest monument a avut blestemul nefinalizării. Le doresc constănţenilor să se obişnuiască şi cu normalitatea lucrurilor finalizate şi noi toţi ceilalţi să ne bucurăm de priveliştea unui Cazino cu strălucirea de odinioară. Spor la treabă constructorilor şi mă bucur că am fost parte a acestui succes!“
 
Consorţiul care se va ocupa de renaşterea Cazinoului este format din firmele Aedificia Carpaţi (lider de asociere), SC Remon Proiect SRL, SC Profesional Construct Proiectare SRL şi Tehnoinstal SRL. Valoarea cu TVA a proiectului este de 56.627.697,09 lei. Termenul până la care Cazinoul să renască este de 30 de luni, începând de ieri.
 
Citeşte şi:
 
Ce se întâmplă azi la Cazino Începerea lucrărilor, de ziua lui Eminescu. Statuia poetului veghează de la câţiva paşi bătrânul edificiu
 
LIVE TEXT Ziua începerii oficiale a lucrărilor. Cazinoul va fi predat CNI (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Constanța Persoană căzută peste balustradă, pe faleză. A vrut să își salveze copilul (galerie foto și video)

06 Jun 2021 6371

Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită pe 5 iunie. Putem fi #GenerațiaReconstrucțieiEcologice

05 Jun 2021 759

Prima zi frumoasă din luna iunie. Muzică, dans și voie bună pe faleza Cazinoului din Constanța (galerie foto+video)

04 Jun 2021 761

ONG Mare Nostrum Eveniment pe faleza Cazinoului din Constanța. Plaje mai curate, în cadrul campaniei „Leul și Deșeul“

29 May 2021 970

Editorial Chiar este blestemat Cazinoul din Constanța?

29 May 2021 3477

Interviu exclusiv cu ing. Petre Badea, directorul general Aedificia Carpați! Cât de gravă este situația de la Cazinoul din Constanța

28 May 2021 5773

Săptămâna Verde Eveniment al ONG Mare Nostrum pe faleza Cazinoului din Constanța. Provocare inedită pentru igienizarea orașului

25 May 2021 746

Constanța Vântul puternic a smuls plasa montată pe schelă, de pe clădirea Cazinoului

18 May 2021 747

Maraton de vaccinare anti-Covid, pe promenada Cazinoului Constanța

13 May 2021 1044

Fărâme de istorie purtate spre viitor Cazinoul din Constanța și memoria deținuților politici ce au lucrat la monument. „Nu este exclus să existe noi mesaje“

11 May 2021 1345

Fotoreportaj Constănțenii au ieșit, cu mic cu mare, la plimbare pe faleza Cazinoului

25 Apr 2021 1713

„Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!“ Cazinoul din Constanța, un an de la învăluirea în schele

15 Apr 2021 1550

Fotoreportaj Spectacol de culoare pe faleza Cazinoului din Constanța

14 Apr 2021 2295

Pe pe o parte taie, pe alta plantează. Primăria cumpără plante decorative pentru amenajarea falezei Cazinoului din Constanța

12 Apr 2021 571

Opere din cufărul cu giuvaiere al regalității Hotelul Palace din Constanța, în centrul unui proces pe rolul instanțelor! Ce a scos la iveală expertiza efectuată

02 Apr 2021 1610