Inspecții inopinate efectuate la cele 10 bănci de Consiliul Concurenței. Ce nereguli au fost constatate

Consiliul ConcurențeiConsiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate efectuate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID).

„Astfel, investigația vizează activitatea băncilor pe piața monetară interbancară desfășurată în cadrul procedurii de fixing, precum și cea desfășurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea și plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referință ROBOR/ROBID la nivel național.

Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României, indicele ROBOR stabilit de cele 10 bănci fiind o componentă a preţului (rata dobânzii) pentru creditele în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice înaintea datei de 2 mai 2019 şi a creditelor în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.

ROBOR este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele 10 instituții de credit relevante din punctul de vedere al activității pe piața monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanță stabilite de Banca Națională a României (BNR)“ - au precizat reprezentanții Consiliului Concurenței.


ROBID este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele atrase de către bănci de la alte bănci participante la tranzacțiile de pe această piață. ROBID se determină în cadrul aceleiași proceduri de fixing, împreună cu ROBOR.

„Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Legea concurenței interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare“ - au mai precizat reprezentanții Consiliului Concurenței.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri de milioane! Iată cine controlează firmele investigate de Consiliul Concurenței în dosarul posibilelor licitații trucate

27 May 2023 1299

Contracte de drumuri la Constanța Lucrări de peste 100 de milioane de euro la firmele investigate pentru posibilele licitații trucate la CNAIR!

26 May 2023 1080

Asfalt Dobrogea și Autoprima Serv din Constanța, investigate de Consiliul Concurenței. Posibile trucări ale licitațiilor organizate de CNAIR

24 May 2023 1932

Consiliul Concurenței Prețul laptelui înregistrează reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor

09 May 2023 653

Consiliul Concurenței discută cu companiile care intenționează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui

21 Apr 2023 577

Consiliul Concurenței din România a semnat Memorandumul pentru Acordarea de Asistență Republicii Moldova și Ucrainei

19 Apr 2023 667

Investigaţii ale Consiliului Concurenţei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr

30 Mar 2023 733

Preşedintele Consiliului Concurenţei „Legislaţia de RCA are probleme pe care le ştim de ani de zile, nu sunt niciun fel de mister“

21 Mar 2023 690

Consiliul Concurenței Înţelegere pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor din România. Zeci de companii, sancționate

28 Dec 2022 999

Opt societăți sancționate de Consiliul Concurenței. Printre acestea și o firmă din Constanța

19 Dec 2022 1219

Consiliul Concurenţei analizează sectorul drepturilor de autor din România

06 Dec 2022 768

Regulamentul ce vizează practicile comerciale neloiale dintre companii în cadrul lanţului de aprovizionare, finalizat de Consiliul Concurenței

15 Nov 2022 719

Uber și Bolt, interdicție pentru tarifele diferențiate la orele de vârf. Ce spune Consiliul Concurenței

13 Oct 2022 1075

Consiliul Concurenţei analizează preluarea Dacia Plant de către Ceres Pharma

05 Oct 2022 759

Decizie luată de Consiliul Concurenței! Vizată o societate care dezvoltă proiecte imobiliare rezidențiale

29 Sep 2022 935