Investigaţii ale Consiliului Concurenţei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr


Consiliul Concurenței a declanșat trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr.

”Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.


Astfel, în cadrul celor trei investigații s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA, dar și de pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate fiind Albalact, Covalact şi Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL și Fabrica de Lapte Braşov (Olympus).

În ceea ce privește piața fabricării şi comercializării de zahăr s-au derulat inspecții la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL și Lucsor Impex SRL.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Averea și interesele lui George Șișcu, deputat de Tulcea (DOCUMENT)

22 Sep 2023 408

Știri Constanța azi Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la Enel România SA. Printre operatorii de distribuție electrice se află și E-Distribuție Dobrogea

20 Sep 2023 561

Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate în sectorul bancar!

11 Sep 2023 412

Consiliul Concurenței Gratuitatea racordării clienţilor casnici la reţelele de distribuţie a energiei electrice a generat beneficii

05 Sep 2023 411

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania Mini-Farm S.R.L. intenționează să preia nouă farmacii

29 Aug 2023 910

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea UNTOLD Universe de către Ioan-Bogdan Buta și Mozaik Investment

21 Aug 2023 477

Prețurile alimentelor de bază aproape că s-au redus la 50%! Detalii despre fiecare produs

16 Aug 2023 751

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Japan Industrial Partners, Inc. a preluat Toshiba Corporation

10 Aug 2023 390

Consiliul Concurenței anunță Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut

07 Aug 2023 451

Consiliul Concurenței Trei firme care emit tichete de masă, investigate pentru fraudă

06 Jul 2023 732

UPDATE Trei societăți, sancționate de Consiliul Concurenței pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de MAI

03 Jul 2023 740

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Centrul Medical Unirea a preluat Clinicile Dr. Leahu.

27 Jun 2023 660

Consiliul Concurenței. Cu cât s-a ieftinit laptele românesc în luna iunie

26 Jun 2023 566

Afaceri Constanța Firma Industria Mundum, parte a Grupului GSP, preia Argenta SRL. Ce spune Consiliul Concurenței

25 Jun 2023 1503

Portul Constanța Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Decirom de către TTS SA

20 Jun 2023 1102