Iohannis, Dîncu și Petrescu vor participa la Summit-ul NATO de la Madrid

  • Programul celor două zile ale reuniunii cuprinde sesiuni de lucru la nivelul liderilor și, separat, la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, atât în format aliat, cât și cu participarea partenerilor.

Pe 29 și 30 iunie va avea loc, la Madrid, summit-ul NATO. Delegația României, condusă de președintele Klaus Iohannis, este formată din ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Evenimentul va reprezenta un reper important în procesul de adaptare a NATO la mediul strategic complex de securitate, marcat de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, precum și la creșterea competiției geopolitice și sistemice la nivel continental şi global. Tabloul securitar este completat de amenințările reprezentate de instabilitatea regională, terorism, atacuri cibernetice și schimbări climatice, care au un impact considerabil asupra securității euroatlantice și a stabilității pe continentul european.

Programul celor două zile ale reuniunii cuprinde sesiuni de lucru la nivelul liderilor și, separat, la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, atât în format aliat, cât și cu participarea partenerilor.

„Summit-ul constituie prilejul pentru luarea unor decizii fundamentale pentru profilul şi postura Alianţei la nivel regional şi global, sarcinile fundamentale ale NATO şi aliaţilor şi, subsumat, pentru direcţionările strategice ale următoarei decade. Pe această linie, deciziile adoptate cu acest prilej vor asigura consolidarea eforturilor de adaptare pe termen lung a profilului şi posturii colective de descurajare și apărare a Alianței, pentru a face față provocărilor actuale, emergente şi viitoare de securitate. Pe acest fond, se evidențiază adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianței, care va asigura cadrul conceptual de orientare a întregii activități viitoare a NATO.

Ministrul apărării naționale are prevăzută în program participarea la o cină informală în formatul miniștrilor apărării, găzduită de omologul spaniol Margarita Robles Fernández, cu participarea ministrului de resort din Bosnia și Herțegovina, în cadrul căreia oficialii aliaţi vor aborda problematica aspectelor securitare relaţionate Balcanilor de Vest, inclusiv din perspectiva provocărilor şi acţiunilor de natură hibridă.           

Formatul va constitui o oportunitate pentru a discuta situația dintr-o regiune de importanță strategică pentru Alianță, care se confruntă cu provocări diverse, cauzate atât de situația de securitate internă, cât și de influențele externe ale actorilor maligni precum Rusia. Astfel, se vor discuta formulele de sprijin ale NATO în susţinerea consolidării rezilienței și a eforturilor Bosniei-Herţegovina de gestionare a provocărilor şi acţiunilor hibride destabilizatoare“, spun reprezentanții MApN.

 
De asemenea, se va discuta despre contribuția KFOR la promovarea stabilității în regiune în contextul geopolitic actual, precum și pentru sprijinirea eforturilor politice actuale, inclusiv prin folosirea dialogului prin intermediul UE Belgrad – Priștina.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ofițer de marină, avansat în grad și felicitat în Marea Mediterană (GALERIE FOTO)

09 Aug 2022 834

Ceremonie NATO în Turcia. A participat și generalul Daniel Petrescu

05 Aug 2022 523

Șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu „În prezent, suntem în măsură să răspundem oricărei provocări de securitate și să contribuim la stabilitatea regională“ (GALERIE FOTO)

31 Jul 2022 660

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța

28 Jul 2022 599

Un militar, un salariat civil al unei baze NATO și un bucătar, acuzați că au bătut un bărbat în fața Gării Constanța. Final de proces

26 Jul 2022 911

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană în vizită la sediul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii”, din Târgu Mureș

25 Jul 2022 504

În ce perioadă România va exercita responsabilitățile de Punct de Contact NATO în Georgia și în Iordania

23 Jul 2022 537

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 494

Senatul a fost convocat astăzi pentru a adopta proiectul de lege pentru ratificarea protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO

20 Jul 2022 345

Un detașament de onoare din Brigada 30 Gardă ,,Mihai Viteazul", la parada militară organizată la Paris cu prilejul Zilei Naționale a Franței (GALERIE FOTO)

14 Jul 2022 414

Ședință la Guvernul României Se va aproba un proiect de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare la NATO a Finlandei şi a Suediei

13 Jul 2022 473

Forțele Navale Române vor participa la un exercițiu multinațional „pentru a întări capacitatea de apărare a graniței estice a NATO“

12 Jul 2022 436

SUA Protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO a ajuns în Senat

12 Jul 2022 461

SUA „Schimbări semnificative“ în relațiile NATO și Asia

12 Jul 2022 438

Întrevedere a ministrului apărării naționale cu ambasadorul SUA la NATO Discuții în jurul adoptării unui nou Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice

11 Jul 2022 460