Liderul PNL, Nicolae Ciucă „Din punctul meu de vedere, pe teritoriul României, oamenii sunt în siguranţă“

Foto: facebook/GuvernLiderul PNL Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului, a declarat vineri, la Eforie Nord, întrebat de presă despre cazul glonţului găsit în anexa unei gospodării din Chilia Veche şi dacă reprezintă un atac la securitatea României tot ceea ce se petrece în zona de graniţă cu Ucraina, că specialiştii din structurile de apărare şi siguranţă naţională trebuie să le elucideze, conform Agerpres.ro

Prezent la Şcoala de vară a Organizaţiei Femeilor Liberale desfăşurată la Eforie Nord, Ciucă a fost întrebat de ziarişti dacă el consideră că este un atac la securitatea României tot ceea ce se întâmplă, în condiţiile în care un alt eveniment a fost semnalat în Deltă - un glonţ a trecut prin bucătăria unei locuinţe din Chilia Veche.

"Sunt aspecte care, pur şi simplu, se produc în proximitatea României, la limita de graniţă dintre România şi Ucraina. Sunt evenimente care, din păcate, într-o astfel de situaţie se pot întâmpla. Partea de analiză sau de a expune un punct de vedere pe un astfel de subiect, fără să ştiu care sunt datele tehnice, nu o să o fac, pentru că este un aspect care ţine de specialiştii care trebuie să elucideze ceea ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat", a spus Ciucă.


El a menţionat că, în astfel de situaţii, autorităţile trebuie să stabilească dacă a fost ceva intenţionat sau o greşeală.

"Este foarte clar, de aceea am spus că nu vreau să comentez sau să-mi dau cu părerea. În astfel de situaţii, atât la nivelul Ministerului Apărării, cât şi a Ministerului de Externe şi a celorlalte structuri din sistemul de apărare şi siguranţă naţională se fac aceste analize, pentru că trebuie demonstrat dacă s-a petrecut acest eveniment cu intenţie sau a fost o greşeală. Şi, atunci, într-un fel sunt măsurile când este dovedită intenţia şi altele sunt măsurile atunci când a fost pur şi simplu o scăpare", a afirmat acesta.


A mai fost întrebat care sunt măsurile de siguranţă care se pot lua şi ce le transmite oamenilor din zona respectivă.

"Este datoria Ministerului Apărării Naţionale şi a tuturor instituţiilor din sistem care îşi desfăşoară activitatea pe frontiera României la graniţa cu Ucraina să evalueze situaţia şi să realizeze acel dispozitiv de supraveghere, monitorizare şi avertizare, astfel încât populaţia din zona respectivă să poată să fie atenţionată din timp despre eventualitatea oricărui pericol", a răspuns Nicolae Ciucă.


Întrebat cum este posibil ca Armata să nu găsească fragmentele din drona căzută pe teritoriul ţării noastre, acestea fiind găsite de un civil - primarul localităţii Ceatalchioi, Nicolae Ciucă a răspuns că nu vrea să speculeze cu privire la acest subiect, deoarece nu are informaţiile necesare.

"Neavând date tehnice şi fiind vorba despre un eveniment atât de relevant, cel puţin în plan al emoţiei care se poate transmite, în ceea ce priveşte mesajul faţă de siguranţa cetăţenilor care locuiesc acolo, daţi-mi voie să nu-mi dau cu părerea, pentru că nu ştiu ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Absolut este o chestiune pe care nu vreau să o speculez", a menţionat preşedintele Senatului.


Ciucă a fost întrebat de jurnalişti şi dacă este normală "bâlbâiala" de la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, în condiţiile în care s-a negat timp de două zile existenţa resturilor de dronă.

"Este clar că nu trebuie să se întâmple lucrurile de asemenea manieră. Este nevoie, totuşi, să conştientizăm că ne aflăm într-o situaţie deosebit de complexă din punct de vedere al securităţii şi este, de asemenea, există posibilitatea, ca din greşeală astfel de echipamente, acesta nu a fost un echipament exploziv, am înţeles din tot ceea ce s-a întâmplat acolo, că nu există urme ale unei explozii. A fost un aparat de supraveghere asupra căruia s-a pierdut controlul şi s-a prăbuşit pe teritoriul României. Da, astfel de chestiuni se pot întâmpla. Faptul că, până când nu avem o certitudine faţă de ceea ce se poate afla la faţa locului şi, iată, de multe ori tehnica şi tehnologia nu ne ajută să vedem totul şi este nevoie ca omul să meargă şi să verifice la faţa locului şi să confirme sau să infirme o astfel de informaţie", a declarat fostul premier şi fost ministru al Apărării.


El a mai subliniat că pe teritoriul României oamenii sunt în siguranţă şi că instituţiile statului trebuie să ia măsurile pentru a întări această încredere a oamenilor că au această siguranţă.

"Din punctul meu de vedere, pe teritoriul României, oamenii sunt în siguranţă şi trebuie să dăm încredere oamenilor că sunt în siguranţă şi trebuie să avem instituţiile statului care să ia măsuri în consecinţă şi să întărească această încredere a oamenilor că sunt în siguranţă", a mai afirmat preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

Citește și: 

Alertă în localitatea Chilia Veche, județul Tulcea! Un glonț, găsit într-o gospodărie

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ciucă Nu se va umbla la voucherele pentru bugetari

08 Dec 2023 545

Nicolae Ciucă „Să nu uităm nicio clipă că deciziile noastre de azi vor deveni istoria de mâine a României“ (VIDEO)

04 Dec 2023 413

Nicolae Ciucă, de Ziua Națională „Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări”

01 Dec 2023 418

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, la șantierul noului pod de pe DN 73 Un proiect „care începe și se termină la timp”

18 Nov 2023 533

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, despre candidatura sa la alegerile prezidențiale. „Nu pot să le cer ceva colegilor si eu să mă dau la o parte” (VIDEO)

17 Nov 2023 500

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „PNL este partidul care menține stabilitatea României“

11 Nov 2023 489

Nicolae Ciucă Republica Moldova şi Ucraina fac astăzi un nou pas pe drumul lor european

08 Nov 2023 454

Președintele Senatului „Se continuă toate eforturile pentru ca toți românii aflați încă în Fâșia Gaza să ajungă, în siguranță, în țară“

08 Nov 2023 423

Nicolae Ciucă, anunț de ultim moment despre plățile cash

07 Nov 2023 667

Nicolae Ciucă Reziliența unei țări nu stă doar în posibilitatea de a face față amenințărilor de securitate

06 Nov 2023 467

România primește rating-uri pozitive de la Moody's pentru datoriile pe termen lung și scurt

04 Nov 2023 534

​​Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă În funcţie de efectul pe care măsurile fiscale îl produc, se va discuta în coaliţie şi se va lua o decizie

03 Nov 2023 497

Nicolae Ciucă va sprijini ideea de a crea o capelă în Parlament

31 Oct 2023 548

Nicolae Ciucă a vorbit despre durerea din Israel după întâlnirea cu soția românului răpit de Hamas

30 Oct 2023 675

Nicolae Ciucă, de Ziua Armatei „România este astăzi respectată şi apreciată inclusiv pentru eficienţa şi determinarea armatei“ (VIDEO)

25 Oct 2023 697