Actualitate

Locatarii cer respectarea intimităţii Cum au reuşit constănţenii să modifice proiectul ridicării a două blocuri pe bulevardul Tomis

În luna iunie, cotidianul ZIUA de Constanţa nota faptul că, peste drum de parcul din Tomis II, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, două noi construcţii aveau să „răsară“ sub geamurile locatarilor blocului A2. Bonus, toată vederea acestor locuitori ai blocului de patru nivele către bulevardul Tomis ar urma să fie luată de construcţiile propuse de iniţiatorul unul Plan Urbanistic de Detaliu. Mai exact, blocurile de câte 7 etaje ar lua toată vederea spre parc a locatarilor blocurilor A2, fiind flancate de blocurile TS3 şi TS4.
 
Citeşte şi:
Teren de la Giurgiucanu, pe Tomis?: Încă două blocuri şi mai multe parcări vor „răsări“ pe spaţiul verde din Constanţa

„Turnurile“ din faţa blocului de patru nivele

Anunţul privind consultarea asupra propunerii preliminare a PUD-ului pentru „construire 2 imobile S+P+5+6-7E, parcare şi spaţii comerciale la parter şi apartamente de locuit la etaje“ a fost poziţionat în spatele unui gard viu ornamental. Am spune că locul a fost nefericit ales, oferind insuficientă vizibilitate pentru cei realmente interesaţi de ceea ce se întâmplă cu zona lor de locuire, dar asta nu i-a împiedicat însă pe locatarii din zonă să îşi exprime nemulţumirile. La subsolul anunţului era scris că „publicul este invitat să transmită observaţii şi propuneri asupra documentelor disponibile la sediul Primăriei Municipiului Constanţa, bulevardul Tomis nr. 51, camera 212, în perioada 17.06.2015 - 01.07.2015, între orele 8.00 - 16.00“, ceea ce oamenii au şi făcut.

Persoanele are au participat la procesul de informare şi consultare din zona aferentă suprafeţelor de teren pentru care s-a solicitat elaborarea Panului Urbanistic de Detaliu şi care au depus contestaţii au fost proprietarii constituiţi în Asociaţia de proprietari Bloc A2 şi proprietari din blocul TS3. Astfel, proprietarii din zona de studiu au depus contestaţii, în perioada de consultare asupra propunerilor preliminare a Planului Urbanistic de Detaliu, oamenii exprimându-şi dezacordul privind construirea celor două imobile.
 
Asociaţia de proprietari a blocului A2, scările A, B, C, şi-a exprimat dezacordul în ceea de priveşte edificarea celor două imobile, iar obiecţiunile exprimate au aspecte legate de regimul de înălţime propus, care ar afecta iluminatul natural, spaţiul verde, mediul înconjurător şi condiţiile de viaţă, prin adresele nr. 87630/24.06.2015 şi nr. 87633/24.06.2015. Obiecţiunilor acestea, urbanistul Marius Şocarici de la elaboratorul Usonia SRL, a trimis celor interesaţi adresa nr. 92682/02.07.2015, prin care a argumentat din punct de vedere tehnic şi legal propunerile PUD-ului.
Daniel F., preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 444/149A, bloc TS3, a adus la cunoştinţa beneficiarilor că nu este de acord cu Planul Urbanistic de Detaliu prin adresa nr. 90057/29.06.2015

„Afectarea însoririi şi a intimităţii şi îngreunarea traficului pietonal“


Constanţa Mariana L. şi Ioana T., care locuiesc în blocul TS3, au transmis, de asemenea, adrese prin care îşi exprimă dezacordul privind edificarea celor două construcţii, motivând că acest lucru ar duce la afectarea însoririi şi a intimităţii. Şi vecinul lor, Marian F., a solicitat respingerea PUD-ului, invocând aglomerarea excesivă a zonei, afectarea însoririi, a intimităţii şi îngreunarea traficului pietonal prin amenajarea locurilor de parcare.

Lucian B., un locatar al blocului A2, a invocat încălcarea prevederilor Ordinului 119/04,02.2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei (distanţa minimă faţă de construcţiile adiacente), a Legii 24/15.01.2007 privind reglementarea şi administrarea spatiilor verzi din intravilanul localităţilor şi a Legii 47/19.03,2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 21/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, numărul de locuri de parcare insuficiente, distrugerea trotuarului la bulevardul Tomis prin amenajarea de locuri de parcare.

Pentru toate aceste solicitări, în raportul informării şi consultării Planului Urbanistic de Detaliu se arată că arhitectul Marius Şocarici a transmis tuturor acestora răspunsul la obiecţiile şi solicitările acestora.

Interesele locatarilor, reprezentate de avocat

Prin adresa nr. 94426/06.07.2015, Asociaţia de proprietari Bloc A2, reprezentată convenţional prin avocat Cristian lon, solicită informaţii referitoare la procedura de informare şi consultare a publicului desfăşurată pentru PUD, cât şi aspecte legate de amenajarea locurilor de parcare pe domeniul public, „nerespectarea HCJ nr. 152/2013 privind stabilirea suprafeţelor minime de spaţii verzi şi a numărului minim de arbuşti, arbori, plante decorative şi flori aferente construcţiilor realizate pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa, reclamă edificarea de console pe domeniul public“, se arată în adresa nr. 94426/06.07.2015, înaintată de reprezentantul asociaţiei. Referitor la acest punct de vedere, proiectantul a răspuns solicitărilor sale, iar Primăria Constanţa, prin Direcţia de Urbanism, a procedat la înaintarea răspunsului către solicitant, după cum se arată în raportul procedurii.

Trebuie precizat că acelaşi avocat Cristian Ion reprezintă şi interesele locatarilor blocurilor U1 şi T1 din Tomis Nord, acolo unde, tot pe spaţiul verde, ar fi trebuie să se ridice două blocuri şi să fie amenajate mai multe locuri de parcare. Proiectul PUZ-ului respectiv a avut deja două runde de consultări eşuate, urmând să aibă loc cea de-a treia.
 
Şi Asociaţia de Proprietari a blocului A2, scara C, a trimis o adresă prin care a solicitat stadiul dosarului în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, pentru care s-a emis răspunsul nr. R/105958/2015, se arată în raportul informării şi consultării.

Modificări aduse proiectului iniţial

Astfel, după ce locatarii direct afectaţi de edificarea acestor două imobile au transmis opiniile şi nemulţumirile lor, conform argumentelor tehnice şi legale invocate de elaboratul SC Usonia SRL pentru beneficiarul Apostol Elena, iniţiatorul PUD-ului, propunerile Planului Urbanistic de Detaliu au suferit unele modificări, după cum urmează: micşorarea consolelor către domeniu public de la 1,5 m la 0,9 m cu asigurarea unei distanţe de 4.00 metri pe verticală de la cota terenului amenajat; amenajarea locurilor de parcare necesare investiţiei în limita terenului proprietate. Astfel, pe lotul I se vor amenaja la parterul imobilului propus, iar pe lot 2 - în subsolul imobilului, fără afectarea domeniul public. De asemenea, s-a propus amenajarea de platforme pentru colectarea selectivă a gunoiului şi a unui loc de joacă în limita terenului proprietate, se arată în raportul procedurii, disponibil şi în secţiunea „documente“. Aşadar, cele două imobile vor putea fi construite, cu aceste mici modificări.
 
În anul 2008, ZIUA de Constanţa nota faptul că, în apropierea Spitalului Judeţean, pe o bucată de pământ pe care toată lumea o ştie ca fiind spaţiu verde, aveau să se ridice două blocuri cu câte 13 etaje. Beneficiara impresionantei lucrări era aceeaşi Elena Apostol, care depusese la Agenţia pentru Protecţia Mediului documentele pentru obţinerea unui aviz de mediu. Proiectul de atunci prezenta o serie de disfunţionalităţi, iar proiectul a fost stopat. De această dată însă, blocurile din faţa blocului A3 au toate şansele să se înalţe semeţ.
 
Citeşte şi: Iarba verde de sub blocuri

Înălţime la jumătate, în 2006

Ciudat este că nicăieri în documentaţie nu se specifică modul în care beneficiarul, Elena Apostol, a pus mâna pe un teren în buricul târgului, şi tocmai pe spaţiul verde. Se pare că aceasta a cumpărat terenul în urma unei dispoziţii de punere în posesie, semnată de primarul Radu Mazăre, al cărei principal beneficiar a fost Georgică Giurgiucanu. Personaj controversat, acesta a reuşit să-şi adjudece o mare parte din oraş, în urma unor retrocedări care l-au dus pe mai-marele Constanţei pe la uşile DNA-ului. În luna martie 2006, acelaşi proiect, cu acelaşi beneficiar, figura la APM ca având cinci sau şase etaje.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Blocuri de 13 etaje în Mamaia. Undă verde pentru Betina M SRL. Legături cu Charbel Maroun, consulul onorific al Libanului

13 Feb 2018 1538

Litigiul în instanţă dintre asociaţia de proprietari din Tomis Nord şi Arhiepiscopia Tomisului continuă! Cine le-a cerut să renunţe la proces şi cu ce preţ (galerie foto+document)

19 Jan 2018 3361

Constanţa. Biserică între blocuri. Proiectul a fost contestat. Judecătorii au luat decizia mult aşteptată (documente + galerie foto + video)

21 Nov 2017 6733

Atenție unde vă aruncați hârtiile, ambalajele sau resturile de țigări! Constănțeni amendați de Poliția Locală

28 Oct 2017 1616

Asociaţia de Proprietari O6 continuă lupta cu Arhiepiscopia Tomisului. Un nou dosar la Tribunal

12 May 2017 3610

Revista presei locale

07 Apr 2017 1030

Avarie Enel in Tomis Nord. Mai multe blocuri au rămas fără energie electrică

23 Mar 2017 1455

Problemele cu iluminatul stradal persistă în Constanţa. Beznă în zona Dacia

22 Mar 2017 848

Firmă din Constanţa, cu cifră de afaceri zero în 2014 şi 2015, ridică două blocuri de 11 etaje

14 Mar 2017 4588

Un nou ansamblu rezidenţial va fi ridicat lângă complexul Tom din Constanţa. Primele două blocuri aşteaptă avizul de construcţie

24 Jan 2017 3690

Cele două blocuri de 11 etaje, ridicate pe Aleea Murelor de nişte israelieni, se modifică

14 Oct 2016 2679

Undă verde de la municipalitate Israelienii care investesc pe aleea Murelor vor să modifice cele două blocuri de 11 etaje

19 Sep 2016 883

Blocuri cu probleme sau fără autorizaţie! Locuitorii din Tomis Plus au depus plângeri la DNA, ANAF, Oficiul pentru Spălarea Banilor, ITC şi Poliţia Locală (galerie foto)

08 Sep 2016 10620

Hotărâre istorică pentru Constanţa Decizie a APM care încuviinţa sacrificarea unor spaţii verzi în Tomis Nord, anulată de instanţă

01 Jul 2016 9377

Sunt vizate patru blocuri Autorizaţii de construire pe bandă rulantă de la Primăria Constanţa, pentru Magenta Construct SRL

02 Jun 2016 3404

Blocurile de pe Tomis ameninţă iar Primăria Constanţa nu se lasă, vrea să „salveze“ PUZ-ul care fusese anulat de instanţă (galerie foto)

19 May 2016 2167

Cartierul Tomis I, o pată de culoare verde pe Google Maps

14 May 2016 2051

Dacă Radu Mazăre vopsea blocuri în campania electorală din anul 2000, studenţii lui Făgădău pictează vapoarele

29 Mar 2016 1473

Decizie istorică pentru Constanța Instanța a anulat un PUZ. Un spațiu verde, salvat de la betonare (document + galerie foto)

20 Feb 2016 18350

Cartierul Tomis Plus se extinde cu patru blocuri Vasile şi Maria Odagiu şi Olimpia Caraman, undă verde pentru demararea lucrărilor

16 Dec 2015 3809

Proiectul, depus a doua oară la APM Constanţa Patru blocuri noi a câte patru etaje, în cartierul Tomis Plus

24 Oct 2015 1663

Fostul asociat al lui Radu Babuş şi al lui Marius Tărcatu Niceaev construieşte patru blocuri pe bulevardul Tomis

09 Oct 2015 2433

Argos SA a pus oferta câștigătoare pe masa CN APMC

24 Sep 2015 1985

Un capitol din povestea pământului boierului Jules Movilă Terenurile retrocedate prind rădăcini… din beton armat (documente)

27 Aug 2015 3660

Oamenii apară spațiul verde A treia dezbatere a PUZ-ului privind construirea de parcări și blocuri în Tomis Nord (documente)

10 Jul 2015 1417

Teren de la Giurgiucanu, pe Tomis? Încă două blocuri şi mai multe parcări vor „răsări“ pe spaţiul verde din Constanţa (galerie foto)

22 Jun 2015 5175

Timpul.info În Constanța, morții primesc teren de la Primărie și construiesc blocuri de 6 etaje (galerie foto)

20 Jun 2015 4935

Bloc pe terenul unui veteran de război PUZ-ul pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, din nou supus consultărilor (galerie foto + documente)

19 Jun 2015 4171

Zece zile în frig Şefii RADET Constanţa pun avariile pe seama unor fenomene normale. Situaţia din anii trecuţi îi contrazice

15 Nov 2014 1180

Radu Mazăre "Cu banii constănţenilor am făcut blocuri pentru tineri, am făcut blocuri pentru amărâţi"

04 Nov 2014 1648

Investitorii s-au sucit Cele două blocuri de pe aleea Murelor vor avea 11 etaje, nu zece

29 Oct 2014 2525

Proprietarii cer 2,6 milioane de euro Arenele Tomis din Parcul Arheologic Constanţa, de vânzare

15 Sep 2014 3444

Două blocuri a câte zece etaje fiecare O societate israeliană investeşte în Constanţa

21 Jul 2014 2579

Constănţenii din cartierul Km 4-5 şi cei din Tomis Nord rămân mâine fără apă

28 Apr 2014 931

Atenţie se opreşte apa!

25 Feb 2014 477

Atenţie se opreşte apa!

24 Feb 2014 449

Vezi cine construieşte O nouă clădire în ansamblul Tomis Plus

10 Sep 2013 5622

Anunt RADET

26 Jun 2013 551

Comunicat RADET

26 Jun 2013 596

RADET opreşte apa caldă în Constanţa

26 Jun 2013 1400

Doliu în lumea arhitecţilor constănţeni

24 Apr 2013 1118

S-a tras cu pistolul Azi noapte, șicanare în trafic pe bulevardul Tomis

31 Dec 2012 1518

Observator de Constanţa Dilema constantenilor fara subventii - Platim factura la intretinere sau trecem cu bine sarbatorile?!

21 Dec 2011 872

Cuget Liber Ce planuri are Mazăre cu Peninsula şi plaja Modern

13 Oct 2011 797

Café Bar Delicia, cafeneaua dintre blocuri (galerie foto)

02 Jul 2011 8289

Cinci blocuri de pe Tomis, fără apă caldă, azi şi mâine

10 Feb 2011 565

Posibil sinucigaş, salvat de familia consilierului CupşaCu butelia deschisă, Taner Seitomer şi-a aprins ţigara (galerie foto)

25 Jan 2011 3332

Trei blocuri din zona Tomis II nu vor avea marţi curent electric

05 Dec 2008 728

Cerc uman pro spatiu verde

09 May 2008 626

Florile - alternativa UPSC pentru betoane

24 Mar 2008 604