Mai multe incendii stinse de pompierii din județul Giurgiu

Pompieri. Foto cu rol ilustrativ. Sursă foto: Facebook/IGSU
  • În ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a opt incendii în mai multe localități.
 
Conform unui comunicat din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu, în ultimele ore, pompierii au intervenit pentru stingerea a opt incendii, în următoarele localități:
 
  • Mihai Bravu (Delta Neajlovului) - au ars păpuriș, trestie și lăstariș, pe o suprafață de circa 40 ha. Pompierii au reușit să protejeze din calea flăcărilor pădurea, lanurile de porumb și de floarea soarelui.
 
Incendiul s-a manifestat în mai multe focare, în apropierea pădurii și a culturilor agricole, arderea fiind întreținută de vânt. În locurile în care nu s-a putut realiza accesul cu autospecialele, pompierii au folosit atomizoare, vermorele și lopeți pentru a stinge flăcările.
 
La caz au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni, Stației Colibași, Detașamentului Giurgiu și Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, cu trei autospeciale de stingere, o cisternă și patru autospeciale de primă intervenție și comandă.
 
Incendiul din  a fost stins după aproximativ 11 ore. Întreaga zonă afectată a fost monitorizată până în această dimineață, în jurul orei trei și jumătate.
 
  • Slobozia - au ars vegetație uscată, lăstăriș și deșeuri menajere, pe o suprafață de circa 1.500 mp. La caz au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere;
 
  • Bălanu (două intervenții) - au ars aproximativ trei ha de vegetație uscată, mărăciniș și circa un ha de miriște. Opt bovine aflate la păscut pe islaz au fost evacuate din zona afectată de foc. La cazuri s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere și o cisternă;
 
  • Băneasa - au ars vegetație uscată și deșeuri menajere, pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere;
 
  • Hotarele (două intervenții) - au ars miriște de grâu, pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp și vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca, cu două autospeciale de stingere;
 
  • Toporu - au ars aproximativ 70 ha miriște de grâu și circa opt ha de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu și Punctului de Lucru Drăgănești-Vlașca (ISU Teleorman), cu două autospeciale de stingere, sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună, cu un buldoexcavator.
 
Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.
 

„Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
 
Fumatul în apropierea culturilor agricole sau focul în aer liber lăsat nesupravegheat sunt acțiuni ce pot provoca incendii. Acestea se extind într-un timp foarte scurt, în special în condiții de secetă și vânt. 
 
Reamintim faptul că, potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase”, a încheiat sursa citată.



Citește și:
ISU Giurgiu: Incendiu stins după 11 ore în localitatea Mihai Bravu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU GiurgiuPompierii giurgiuveni încheie săptămâna în mijlocul copiilor

26 Apr 2024 220

ISU GiurgiuÎn siguranță, de Sărbătoarea Floriilor

26 Apr 2024 249

ISU Giurgiu Informare meteo de precipitații

25 Apr 2024 234

ISU Giurgiu Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă

24 Apr 2024 325

ISU GiurgiuMăsuri de siguranță în biserici, în apropierea Sărbătorilor Pascale

24 Apr 2024 272

ISU GiurgiuIncendiu auto, într-o parcare din municipiu

23 Apr 2024 299

ISU GiurgiuMai bine pregătiți, încă de la grădiniță

22 Apr 2024 250

ISU GiurgiuPompierii, alături de giurgiuveni la Zilele Municipiului

22 Apr 2024 256

ISU GiurgiuMeseria de pompier - admirată de copii

12 Apr 2024 273

ISU GiurgiuAu continuat sesiunile de instruire în domeniul acordării primului ajutor

12 Apr 2024 215

ISU GiurgiuDouă incendii de vegetație uscată, în ultimele ore

11 Apr 2024 245

ISU GiurgiuIncendiu într-un apartament din municipiul Giurgiu

04 Apr 2024 476

ISU GiurgiuCoșurile de fum necurățate - pericol de incendiu

03 Apr 2024 300

ISU Giurgiu10 ore de vânt puternic, mâine, în județul Giurgiu

01 Apr 2024 322

ISU Giurgiu În siguranță, de Paștele Catolic

29 Mar 2024 338