MApN 30 de ani de participare a României la misiuni ONU

  • 30 de ani de participare a României la misiuni și operații ONU.
 
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și secretarul de stat Simona Cojocaru, au participat, marți, 21 septembrie, la conferința organizată, în format hibrid, de Departamentul pentru politica de apărare, planificare și relații internationale, dedicată împlinirii a 30 de ani de participare a României la misiuni ONU de menţinere a păcii, precum şi celebrarea Zilei Internaţionale a Păcii.

Evenimentul a beneficiat de participarea specială a subsecretarului-general al ONU pentru operaţii de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix, a generalului Birame Diop, consilier militar al Departamentului Operațiilor de Menținere a Păcii, a secretarului de stat pentru afaceri globale din MAE, Cornel Feruță, precum şi a reprezentanţilor instituţiilor româneşti care au participat de-a lungul timpului la misiuni de pace sub egida ONU.

De asemenea, la conferinţă au luat parte reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
În intervenția sa, ministrul român a reiterat importanța organizației pe scena relaţiilor internaţionale în slujba menținerii păcii şi securităţii, în special prin sprijinul cooperării interaționale în soluţionarea problemelor cu caracter economic, social, cultural sau umanitar.

„România consideră importantă implicarea comunităţii internaţionale în sprijinirea eforturilor de soluţionare a crizelor. Principiile Cartei ONU oferă cadrul necesar dezvoltării unor formule internaționale de cooperare. În spiritul principiilor stipulate în Carta ONU, abordarea comună a riscurilor şi ameninţărilor curente constituie un mod adecvat de a asigura securitatea şi stabilitatea internaţională”, a declarat Nicolae-Ionel Ciucă.

Armata României a contribuit activ la consolidarea rolului de lider al ONU în domeniul menţinerii păcii şi securităţii internaţionale, iar prima contribuţie naţională la o operaţie ONU a fost iniţiată în 1991, prin participarea cu 10 observatori militari la Misiunea ONU de observare din Irak-Kuweit UNIKOM. Misiunile militarilor români „consolidează prezenţa României în structurile misiunilor ONU şi facilitează perfecţionarea procedurilor şi modurilor de acţiune naţionale, pe baza cunoştinţelor şi experienţei acumulate de personalul participant la misiuni şi operaţii de menţinere a păcii”, a mai afirmat ministrul Ciucă în cadrul Conferinței.

În alocuțiunea sa, susținută on-line, Jean-Pierre Lacroix a remarcat efortul României în cadrul misiunilor desfășurate sub egida ONU: „Vreau să subliniez contribuția importantă pe care a adus-o România, în ultimii 30 de ani, la misiunile și operațiile de menținere a păcii desfășurate de Națiunile Unite. România a acționat, în toată această perioadă, ca un membru responsabil al comunității internaționale, contribuind la contracararea amenințărilor la adresa păcii și menținerea acesteia în multe părți ale lumii”.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exercițiul „CETATEA 2021 MApN. Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, la Ziua Distinșilor Vizitatori

14 Oct 2021 472

Măsuri de creștere a capacității de acțiune a spitalelor MApN pentru combaterea COVID-19. Este vizat și spitalul Militar din Constanța

14 Oct 2021 477

Spitalul Modular de la Lețcani a operaționalizat primele 24 de paturi ATI. Când urmează să sosească primii șase pacienți

13 Oct 2021 366

LIVE de la Otopeni Zbor umanitar al Forțelor Aeriene Române. Ce a sosit din Italia în această seară (video)

12 Oct 2021 1553

UM. nr. 02068 Constanţa scoate la concurs un post vacant de personal civil

11 Oct 2021 721

MApN. Misiune umanitară pentru transportul a trei pacienți infectați cu SARS-CoV-2

08 Oct 2021 423

MApN crește capacitatea de acțiune pentru combaterea pandemiei, la Constanța

08 Oct 2021 599

Misiune umanitară a Forţelor Aeriene Române. O echipă medicală prelevează organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală

01 Oct 2021 836

Întrevedere a conducerii MApN cu șeful Apărării din Canada

29 Sep 2021 575

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, împlinește astăzi 69 de ani

27 Sep 2021 570

O formaţie de aeronave va survola cerul Bucureștiului, acordând un ultim omagiu pilotului Ion Dobran

26 Sep 2021 697

MApN Misiune de transport umanitar a patru pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflați în stare gravă

24 Sep 2021 876

Ministrul apărării naționale, prezent la deschiderea conferinței „Security and prosperity at the Black Sea”

23 Sep 2021 474

Veteranul de război Florea Constantin va primi Emblema de Onoare a Armatei României cu prilejul împlinirii vârstei de 105 ani

21 Sep 2021 416

MApN. Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al NATO din Grecia

20 Sep 2021 511