MApN Adoptarea Strategiei privind pregătirea Armatei României pentru abordarea schimbărilor climatice și tranziția energetică

Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto: Pexels
  • Ministerul Apărării Naționale a adoptat Strategia privind pregătirea Armatei României pentru abordarea schimbărilor climatice și tranziția energetică, acest demers fiind subsumat eforturilor mai largi ale instituției militare de a îmbunătăți capacitatea de adaptare și reziliență.
 
Ministerul Apărării Naționale a adoptat Strategia privind pregătirea Armatei României pentru abordarea schimbărilor climatice și tranziția energetică, acest demers fiind subsumat eforturilor mai largi ale instituției militare de a îmbunătăți capacitatea de adaptare și reziliență, transmite un comunicat din partea MApN.
 
În ultimii ani, tema schimbărilor climatice în domeniul apărării (Climate Change and Defence) s-a evidențiat atât pe agenda NATO, cât și a Uniunii Europene. Acțiunile întreprinse la nivelul celor două organizații au dat un nou impuls preocupărilor Ministerului Apărării Naționale în acest domeniu, pe parcursul ultimilor ani fiind intensificate atât coordonarea interinstituțională pentru implementarea acțiunilor stabilite la nivel guvernamental, cât și alinierea la procesele derulate în context european și euroatlantic.
 
În martie 2022, prin Busola Strategică a Uniunii Europene a fost stabilit un obiectiv ambițios, care vizează armonizarea acțiunilor întreprinse de statele membre, respectiv elaborarea, în mod coordonat, de strategii naționale privind adaptarea la schimbările climatice și adoptarea acestora până la finalul anului 2023.
 
În marja Summit-ului de la Vilnius, din data de 13 iulie 2023, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind alăturarea, ca națiune-sponsor, la Centrul de excelență NATO în domeniul schimbărilor climatice și securității, găzduit de Canada.
 

„Strategia privind pregătirea Armatei României pentru abordarea schimbărilor climatice și tranziția energetică reprezintă un prim pas în materializarea angajamentelor asumate de România pe parcursul ultimilor ani. Avem datoria, dar și oportunitatea de a cultiva o atitudine responsabilă în rândul Armatei României cu privire la reducerea efectelor schimbărilor climatice. Adoptarea Strategiei a constituit un imperativ, dat fiind angajamentul nostru și implicarea în acțiunile recente la nivelul NATO și UE privind reducerea emisiilor de carbon și creșterea eficienței energetice în domeniul apărării. În următorii ani, atingerea obiectivelor stabilite prin Strategie va fi posibilă doar printr-o colaborare interinstituțională eficientă și în strâns dialog cu societatea civilă, mediul de afaceri și comunitatea de cercetare-dezvoltare”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

 
Strategia propune o țintă orientativă de reducere cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2040 și are un calendar de implementare cu obiective specifice pe termen scurt, mediu și lung, a încheiat sursa citată.
 
 
Citește și:
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr: „Contribuția Macedoniei de Nord cu trupe la Brigada Mulținațională Sud-Est demonstrează unitatea și solidaritatea aliată”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și militarii rezerviști protestează pe 9 mai în fața MApN

08 May 2024 753

Ministrul Apărării „Bucuria Învierii Domnului va găsi în sărbătoare și marea familie a Armatei României“

04 May 2024 386

MApNExercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24

01 May 2024 329

Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, ediția a XX-a, organizat la Constanța

01 May 2024 377

MApN Exercițiul multinațional Swift Response 24, una din cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa

30 Apr 2024 615

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de schimbare a comenzii Comandamentului facilității navale de sprijin Deveselu

30 Apr 2024 495

MApNVideoconferință cu militarii din teatrele de operații și misiuni externe

30 Apr 2024 278

MApNRomânia sprijină populația civilă din Fâșia Gaza

29 Apr 2024 269

MApN prin UM 02311 Constanța, repară pavilioanele din Cazarma 390 Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

28 Apr 2024 503

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 354

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 269

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 302

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 636

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 572

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 303