Actualitate

MApN. Concluziile primei zile a Reuniunii NATO de la Bruxelles


Prima zi a Reuniunii miniștrilor aliați ai apărării, care se desfășoară în zilele de 12 și 13 februarie la Bruxelles, a debutat cu o sesiune de lucru dedicată operaţiilor şi misiunilor NATO, precum şi procesului de generare a forţelor.

Au fost purtate discuții aprofundate privind evoluția Misiunii NATO din Irak (NATO Mission Iraq - NMI), în contextul actualei situații de securitate din Orientul Mijlociu. Totodată, miniștrii apărării din țările membre ale Alianței au abordat subiecte referitoare la modalitățile de creștere a rolului NATO în regiune, printr-o coordonare mai strânsă cu Coaliția globală de contracarare a Daesh/ISIS, prin extinderea responsabilităților NMI în domeniul  pregătirii forțelor locale, cu obiectivul consolidării securității și stabilității pe termen lung.

Aliații au agreat, de principiu, consolidarea NMI. Astfel, într-o primă etapă, vor fi preluate unele activități curente de instruire desfășurate în Irak de Coaliția globală de luptă împotriva Daesh/ISIS. Miniștrii apărării au agreat, totodată, explorarea modalităților de creștere a rolului NATO în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

În privința Afganistanului, participanții la reuniune și-au exprimat sprijinul deplin pentru eforturile SUA în planul procesului de pace, pe direcția facilitării discuțiilor intra-afgane. A fost reafirmat obiectivul misiunii NATO „Resolute Support” (RSM) din Afganistan, acela de întărire a forțelor de securitate afgane pentru a fi în măsură să lupte pentru contracararea terorismului și creare a condițiilor pentru o pace durabilă. Discuțiile pe subiect vor continua astăzi, 13 februarie, într-o sesiune dedicată RSM.

În intervenţia sa, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a susţinut importanţa acordată de România continuării participării la misiunile şi operaţiile NATO, contribuind astfel la efortul aliat privind proiectarea stabilităţii. În contextul actualei situații de securitate din Orientul Mijlociu, au fost evocate menţinerea angajamentului naţional faţă de demersurile aliate, precum şi susţinerea de principiu, de România, a consolidării rolului NATO în Irak și explorării modalităților de creștere a rolului NATO în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.  

Ultima serie de consultări în format cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei, s-a axat pe intensificarea cooperării NATO-UE din perspectiva consolidării securității europene și transatlantice. Au fost evidenţiate principalele ameninţări şi provocări comune, fiind subliniat potențialul consolidării cooperării NATO-UE în contracararea acestora.

A fost salutată invitarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei şi oportunitatea consultării cu noul Înalt Reprezentant /HR al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar, reunită la sediul MApN

25 Jun 2020 418

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României de astăzi. Unul face referire și la Constanța

11 Jun 2020 589

Ministrul Aurescu şi omologul său israelian, discuție despre o reuniune comună a celor două guverne

02 Jun 2020 427

Preşedintele Iohannis, reuniune la nivel înalt UE-Balcanii de Vest, prin sistem videoconferinţă

06 May 2020 601

Se discută despre eforturile aliate de gestionare a pandemiei de COVID-19 Ministrul Aurescu, prezent la reuniunea trilaterală a miniștrilor afacerilor de externe din România, Polonia și Turcia

27 Apr 2020 577

Tema principală, implicaţiile crizei COVID-19 asupra Alianței Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniștrilor apărării, în sistem de video-conferință

15 Apr 2020 584

Orban şi Isărescu participă astăzi la prima şedinţă a Grupului Interinstituţional privind impactul economic al COVID 19

11 Mar 2020 717

Ministrul Nicolae Ciucă, prezent la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE

04 Mar 2020 1511

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European

20 Feb 2020 582

Ministrul apărării naţionale Nicolae-Ionel Ciucă, prezent la reuniunea NATO de la Bruxelles

13 Feb 2020 615

Ministrul Apărării Naționale, prezent la Reuniunea NATO de la Bruxelles

11 Feb 2020 534

Klaus Iohannis se va întâlni cu Președintele Consiliului European, Charles Michel

06 Feb 2020 498

Klaus Iohannis, declarații la Bruxelles. A vorbit despre ratingul de țară

12 Dec 2019 659

Preşedintele Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

12 Dec 2019 468

Ședință a Consiliului Consultativ ANSVSA. Printre subiecte, protecția animalelor în timpul transportului

11 Dec 2019 553