MApN Întâlnire la nivel de miniștri în cadrul procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), la Ankara









Sursa foto: facebook

România deține, în perioada 2023-2025, președinția Comitetului de Coordonare a procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) și a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE).
 
În această calitate, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, participă, în perioada 21-23 noiembrie, la întâlnirea ministerială a procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfășurată la Ankara, în Republica Turcia.

Ministrul Tîlvăr a mulțumit omologului turc, Yaşar Güler, pentru ospitalitate și pentru organizarea excelentă a ministerialei.


„Relația strânsă și cooperarea cu Republica Turcia, evidențiată prin succesul ministerialei de la Ankara, sunt un exemplu admirabil al parteneriatului nostru robust. Această colaborare reafirmă angajamentul comun pentru stabilitatea și prosperitatea regională. Am folosit acest prilej pentru a-mi exprima încrederea, împreună cu omologul meu, că în curând vom încheia negocierile pentru proiectul de combatere a minelor marine în formatul trilateral Republica Turcia, România și Bulgaria”, a subliniat ministrul.

În cadrul lucrărilor reuniunii, ministrul Tîlvăr a reiterat importanța crucială a cooperării regionale în contextul actual de securitate şi a subliniat angajamentul României de a promova obiectivele asumate pe durata președinției SEDM-CC, pentru următorii doi ani.

„Consolidarea Brigăzii din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) este esențială pentru regiune. Prin îmbunătățirea interoperabilității și pregătirii operaționale, ne asigurăm că suntem pregătiți să răspundem eficient provocărilor de securitate care se vor manifesta în viitor”, a declarat ministrul Tîlvăr.


De asemenea, ministrul român al apărării a evidențiat inițiativa și demersurile realizate de România pentru ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al SEDM, obiectiv concretizat în cadrul ministerialei de la Ankara.

„Aderarea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline reprezintă un pas semnificativ pentru coeziunea regională și securitate. Felicitări ministrului Nosatîi pentru această realizare remarcabilă. Mă bucur că eforturile noastre de a-i convinge pe toți membrii SEDM să voteze aderarea R. Moldova la acest format au avut succes”, a adăugat Angel Tîlvăr.


De asemenea, oficialul român a subliniat importanța coordonării activității SEDM cu organizații internaționale-cheie precum NATO și UE. În acest context, ministrul Tîlvăr a relevat importanța inițierii de proiecte noi și stabilirea unui nou nivel de ambiție politică la nivelul SEDM. În contextul consecințelor grave pe care războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei le generează în mediul de securitate regional, aceste inițiative strategice vizează consolidarea cooperării regionale în domeniul securității și apărării, asigurându-se adaptabilitatea la aceste provocări multiple.

În marja reuniunii de la Ankara, ministrul Tîlvăr a avut o întâlnire bilaterală cu omologul georgian, Juansher Burchuladze, în cadrul căreia au fost abordate aspecte curente ale cooperării româno-georgiene cum ar fi situația de securitate de la Marea Neagră și cooperarea în materie de securitate şi apărare sub egida NATO sau UE. Discuțiile au reafirmat angajamentul reciproc de consolidare a colaborării dintre cele două țări în probleme de interes comun, Georgia fiind considerată unul dintre cei mai apreciați şi de durată parteneri.
 
 Citește și
Perspective de dezvoltare a cooperării în plan bilateral, discutate în cadrul întrevederii ministrului Tilvăr cu președintele Senatului Republicii Cehe
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Apărării „Bucuria Învierii Domnului va găsi în sărbătoare și marea familie a Armatei României“

04 May 2024 278

MApNExercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24

01 May 2024 250

Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, ediția a XX-a, organizat la Constanța

01 May 2024 352

MApN Exercițiul multinațional Swift Response 24, una din cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa

30 Apr 2024 547

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de schimbare a comenzii Comandamentului facilității navale de sprijin Deveselu

30 Apr 2024 411

MApNVideoconferință cu militarii din teatrele de operații și misiuni externe

30 Apr 2024 247

MApNRomânia sprijină populația civilă din Fâșia Gaza

29 Apr 2024 246

MApN prin UM 02311 Constanța, repară pavilioanele din Cazarma 390 Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

28 Apr 2024 476

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 330

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 260

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 293

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 571

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 539

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 296

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 919