MApN Întâlnire la nivel de miniștri în cadrul procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), la Ankara

Sursa foto: facebook

România deține, în perioada 2023-2025, președinția Comitetului de Coordonare a procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) și a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Forței Multinaționale de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE).
 
În această calitate, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, participă, în perioada 21-23 noiembrie, la întâlnirea ministerială a procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfășurată la Ankara, în Republica Turcia.

Ministrul Tîlvăr a mulțumit omologului turc, Yaşar Güler, pentru ospitalitate și pentru organizarea excelentă a ministerialei.


„Relația strânsă și cooperarea cu Republica Turcia, evidențiată prin succesul ministerialei de la Ankara, sunt un exemplu admirabil al parteneriatului nostru robust. Această colaborare reafirmă angajamentul comun pentru stabilitatea și prosperitatea regională. Am folosit acest prilej pentru a-mi exprima încrederea, împreună cu omologul meu, că în curând vom încheia negocierile pentru proiectul de combatere a minelor marine în formatul trilateral Republica Turcia, România și Bulgaria”, a subliniat ministrul.

În cadrul lucrărilor reuniunii, ministrul Tîlvăr a reiterat importanța crucială a cooperării regionale în contextul actual de securitate şi a subliniat angajamentul României de a promova obiectivele asumate pe durata președinției SEDM-CC, pentru următorii doi ani.

„Consolidarea Brigăzii din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) este esențială pentru regiune. Prin îmbunătățirea interoperabilității și pregătirii operaționale, ne asigurăm că suntem pregătiți să răspundem eficient provocărilor de securitate care se vor manifesta în viitor”, a declarat ministrul Tîlvăr.


De asemenea, ministrul român al apărării a evidențiat inițiativa și demersurile realizate de România pentru ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al SEDM, obiectiv concretizat în cadrul ministerialei de la Ankara.

„Aderarea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline reprezintă un pas semnificativ pentru coeziunea regională și securitate. Felicitări ministrului Nosatîi pentru această realizare remarcabilă. Mă bucur că eforturile noastre de a-i convinge pe toți membrii SEDM să voteze aderarea R. Moldova la acest format au avut succes”, a adăugat Angel Tîlvăr.


De asemenea, oficialul român a subliniat importanța coordonării activității SEDM cu organizații internaționale-cheie precum NATO și UE. În acest context, ministrul Tîlvăr a relevat importanța inițierii de proiecte noi și stabilirea unui nou nivel de ambiție politică la nivelul SEDM. În contextul consecințelor grave pe care războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei le generează în mediul de securitate regional, aceste inițiative strategice vizează consolidarea cooperării regionale în domeniul securității și apărării, asigurându-se adaptabilitatea la aceste provocări multiple.

În marja reuniunii de la Ankara, ministrul Tîlvăr a avut o întâlnire bilaterală cu omologul georgian, Juansher Burchuladze, în cadrul căreia au fost abordate aspecte curente ale cooperării româno-georgiene cum ar fi situația de securitate de la Marea Neagră și cooperarea în materie de securitate şi apărare sub egida NATO sau UE. Discuțiile au reafirmat angajamentul reciproc de consolidare a colaborării dintre cele două țări în probleme de interes comun, Georgia fiind considerată unul dintre cei mai apreciați şi de durată parteneri.
 
 Citește și
Perspective de dezvoltare a cooperării în plan bilateral, discutate în cadrul întrevederii ministrului Tilvăr cu președintele Senatului Republicii Cehe
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApNSeminar internațional pentru tinerii ofițeri în rezervă din statele NATO și partenere, găzduit de Academia Forțelor Terestre

01 Mar 2024 296

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu ministrul marocan de externe

29 Feb 2024 284

MApNVizita în România a șefului Statului Major al Apărării din Macedonia de Nord

28 Feb 2024 286

MApN Acord, în premieră, între Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc cu privire la cooperarea în domeniul militar și tehnic

28 Feb 2024 280

MApN prelungește perioada de recrutare pentru posturile de soldați și gradați profesioniști

27 Feb 2024 622

MApNVizita ministrului apărării naţionale în Regatul Maroc

27 Feb 2024 296

MApN prin UM 02464 București achiziționează vaccin împotriva febrei galbene. Doze vor ajunge și la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” din Constanța (DOCUMENT)

25 Feb 2024 538

Doi ani de război Rusia-Ucraina. Tulcea, județul din România în care au căzut drone rusești

24 Feb 2024 478

MApN Situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, discutată de ministrul Tilvăr cu omologul său austriac

22 Feb 2024 561

MApNVideoconferință între miniștrii român și francez ai apărării

21 Feb 2024 300

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Japoniei la București

20 Feb 2024 306

Licitații Constanța Unitatea Militară 01556 Mangalia cumpără servicii de spălat, călcat, apretat articole textile

19 Feb 2024 501

România a cumpărat, fără nicio licitație, rachete israeliene Spike LR2. Valoarea contractului este uriașă

18 Feb 2024 419

Evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, analizate de ministrul Apărării cu omologul norvegian

17 Feb 2024 565

Ministrul Apărării Naționale, întrevedere cu un fost secretar de stat SUA „Proiectul de modernizare a Bazei 57 „Mihail Kogălniceanu” vizează consolidarea infrastructurii aeriene“

16 Feb 2024 644