MApN Ministrul Ciucă, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

  • În cadrul discuțiilor purtate în prima zi a reuniunii, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat sprijinul României pentru continuarea procesului „NATO 2030” și a evidențiat angajamentul țării noastre privind asigurarea cheltuielilor pentru apărare.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, participă, în zilele de 17 și 18 februarie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, organizată în sistem video-conferință.

În cadrul discuțiilor din prima zi a evenimentului - prezidate, de la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, de Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg – au fost abordate tematicile referitoare la agenda „NATO 2030”, precum și în relație cu implementarea posturii colective de descurajare și apărare, partajarea echitabilă a responsabilităților (burden-sharing) și agenda trans-atlantică de securitate. Reuniunea virtuală a oferit ocazia primei participări, în format aliat, a noului secretar american al apărării, Lloyd J. Austin.

În cadrul discuțiilor purtate în prima zi a reuniunii, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat sprijinul României pentru continuarea procesului „NATO 2030” și a evidențiat angajamentul țării noastre privind asigurarea cheltuielilor pentru apărare, în linie cu deciziile şi cerinţele specifice la nivel aliat.

De asemenea, ministrul apărării naționale a reiterat susținerea României pentru aprofundarea procesului de adaptare şi consolidare a posturii Alianței de descurajare şi apărare, în linie cu cerinţele mediului de securitate pe termen mediu şi lung.

Pe parcursul unei sesiuni speciale, cu participarea Finlandei și Suediei - țări partenere ale Alianței, şi a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri europene și politica de securitate, Joseph Borell, au fost evidențiate provocările și amenințările de securitate comune în vederea identificării de soluții pentru gestionarea eficientă a acestora, inclusiv în dezvoltarea cooperării NATO-UE.

 În context, ministrul român al apărării a subliniat rolul fundamental al relației trans-atlantice pentru securitatea și apărarea europeană și a evidențiat poziția centrală a aspectelor securitare privind flancul Estic al NATO pentru agenda prioritară de lucru a aliaților.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicolae Ciucă „În contextul creșterii provocărilor din mediul de securitate din Mărea Negră, am gândit o nouă abordare de creștere a capacității de reziliență la nivel național“

02 Jun 2021 467

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, întâlnire cu comandantul SOCEUR

14 May 2021 776

Nicolae Ciucă „Pentru MApN, misiunea în Afganistan se va încheia când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă“

15 Apr 2021 590

Militarii români din Afganistan se întorc acasă. Procesul de retragere începe la 1 mai. Anunțul ministrului Apărării Nicolae Ciucă

15 Apr 2021 3790

Forţelor Aeriene Române, o nouă misiune umanitară. Zbor în Germania

08 Apr 2021 792

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu ambasadorul Canadei în România. Despre ce au discutat

12 Mar 2021 630

MApN Șeful Biroului Securității Naționale din Republica Polonă, în vizită în România

26 Feb 2021 631

S-a publicat Ordinul privind selecția personalului în vederea participării la misiuni și operații în afara teritoriului statului român

23 Feb 2021 13375

Una din teme, mediul de securitate din zona Mării Negre Discuție între Ministrul Ciucă și însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz

19 Feb 2021 553

Autoevaluarea activității Statului Major al Apărării pentru anul 2020 „Din cele 1.000 de exerciții planificate, am reușit să desfășurăm cea mai mare parte”

12 Feb 2021 701

Câini antrenați pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 la Centrul Chinologic de la Sibiu

12 Feb 2021 1023

Întâlnire de lucru între miniștrii Apărării și Economiei „Ne-am propus ca în 2021 să menținem același nivel al implicării industriei românești de apărare“

05 Feb 2021 1086

Ministrul Apărării Naționale, vizită de lucru la Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO

28 Jan 2021 632

A murit generalul Dan Ghica-Radu!

13 Jan 2021 5828

Ministrul Ciucă, despre vaccinarea împotriva Covid 19 a militarilor activi, în rezervă și retragere

29 Dec 2020 3539