MApN Secretarul de stat Simona Cojocaru a participat la o nouă rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate

  • Secretarul de stat, Simona Cojocaru, a participat astăzi la o nouă rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitat

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a participat astăzi, 10 iunie, prin sistem video-conferință, alături de secretarul de stat  pentru afaceri strategice din MAE, Dan Neculăescu, la o nouă rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia.

Delegaţia poloneză a fost condusă de Maciej Lang, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şi Pawel Wozny, subsecretar de stat în Ministerul Apărării.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes de pe agenda NATO și UE, precum și aspecte legate de cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, fiind evidențiată importanța acordată de cele două state dezvoltării, în continuare, a dialogului politic și a cooperării practice sub egida Parteneriatului Strategic.

Pe linie NATO, a fost subliniată importanța continuării procesului de consolidare a posturii aliate de apărare și descurajare, de o manieră coerentă și unitară, prin implementarea deplină a deciziilor adoptate la nivel aliat. Partea română a evidențiat că este nevoie ca România și Polonia să mențină o colaborare strânsă în promovarea obiectivelor de interes comun legate de consolidarea prezenței aliate pe flancul estic. În context, a fost exprimată apreciere pentru contribuțiile asigurate, pe baze de reciprocitate, de către cele două state, la măsurile de consolidare a posturii NATO de apărare și descurajare, fiind evidențiat faptul că acestea reprezintă o reflectare în termeni practici a solidarității aliate, dar și a relației strânse în plan bilateral.

De asemenea, au fost trecute în revistă principalele aspecte de interes cu privire la dezvoltările de securitate din regiunea Mării Negre, interlocutorii subliniind importanța continuării de către Alianță a eforturilor pe linia proiectării stabilității în vecinătatea estică, în vederea creșterii rezilienței și dezvoltării capacităților naționale de apărare si securitate ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova.

Pe linie UE, a fost exprimată aprecierea pentru progresele înregistrate până în prezent în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Partea română a evidențiat importanța continuării evoluțiilor pozitive privind consolidarea rolului UE în domeniul securității și apărării în complementaritate cu NATO și a subliniat că perioada următoare este deosebit de relevantă în acest sens, atât din perspectiva avansării proiectelor practice, cât și al aspectelor conceptuale. A reiterat importanța ca transparența, inclusivitatea și coerența să continue să rămână principii de bază ale eforturilor în domeniul PSAC.

Nu în ultimul rând, în cadrul discutiilor a fost subliniat angajamentul pentru continuarea implicării în cadrul formatelor de dialog regional. În acest sens, a fost exprimată  determinarea pentru continuarea consultărilor în formatul   București/B9.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și militarii rezerviști protestează pe 9 mai în fața MApN

08 May 2024 699

Ministrul Apărării „Bucuria Învierii Domnului va găsi în sărbătoare și marea familie a Armatei României“

04 May 2024 379

MApNExercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24

01 May 2024 316

Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, ediția a XX-a, organizat la Constanța

01 May 2024 372

MApN Exercițiul multinațional Swift Response 24, una din cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa

30 Apr 2024 606

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de schimbare a comenzii Comandamentului facilității navale de sprijin Deveselu

30 Apr 2024 484

MApNVideoconferință cu militarii din teatrele de operații și misiuni externe

30 Apr 2024 272

MApNRomânia sprijină populația civilă din Fâșia Gaza

29 Apr 2024 264

MApN prin UM 02311 Constanța, repară pavilioanele din Cazarma 390 Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

28 Apr 2024 493

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 347

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 269

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 302

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 623

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 566

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 302