Mesajul președintelui Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei NATO


 
  • Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 4 aprilie 2021, un mesaj cu ocazia Zilei NATO.

„Ca în fiecare an, sărbătorim în prima duminică din luna aprilie Ziua NATO în România. Marcăm, totodată, aniversarea a 72 de ani de la înființarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, o alianță politico-militară fundamentală pentru pacea, securitatea și prosperitatea internaționale, cea mai de succes Alianță de apărare colectivă din istorie. NATO consolidează legătura unică și profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune. 

Evoluțiile actuale la nivel internațional se mențin dinamice și impredictibile, iar provocările de securitate se înmulțesc și se diversifică. Puterea Alianței de a face față acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective.

În plus, capacitatea NATO de a-și îndeplini obiectivul său major, acela de apărare a tuturor cetățenilor și teritoriilor aliate, se datorează și procesului constant de adaptare și transformare la care România a participat în mod activ și substanțial în ultimii ani.

Prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerența şi consistența deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare și apărare pe Flancul Estic, la care contribuția României este semnificativă.

NATO a avut un rol important și în privința gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate. Prin punerea la dispoziția aliaților a mijloacelor și a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarității atât între aliați, cât și în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată eficiența. România a valorificat aceste noi oportunități, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în țară echipamente esențiale combaterii pandemiei.

NATO se adaptează permanent pentru a deveni o organizație mai puternică și mai eficientă. Astfel, procesul de reflecție „NATO 2030”, lansat în 2020 de Secretarul General Jens Stoltenberg creează premisele unui rol mai ambițios al Alianței în etapa următoare, inclusiv din perspectiva elaborării unui nou Concept Strategic - inițiativă pe care România o sprijină pe deplin.

România este profund atașată valorilor euro-atlantice și acționează hotărât în spiritul consolidării relației transatlantice și pentru promovarea profilului și rolului NATO. Țara noastră are o participare semnificativă pe mai multe planuri la operațiile și misiunile aliate, inclusiv la demersurile menite să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO.

Dezvoltarea şi modernizarea capabilităților militare naționale sunt determinante pentru succesul obiectivelor aliate comune. Voi continua să susțin consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanțare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezența în regiunea Mării Negre.

Pentru a răspunde noilor provocări şi amenințări de securitate, creșterea rezilienței devine un obiectiv prioritar, atât la nivelul instituțiilor naționale, cât și la cel al Alianței Nord-Atlantice în ansamblul său. Totodată, consider că este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO și UE, astfel încât să eficientizăm coordonarea pentru a folosi potențialul deosebit pe care cele două organizații esențiale îl oferă statelor membre și cetățenilor săi, prin asigurarea securității și prosperității. Numai uniți vom fi mai puternici!”, a transmis Klaus Iohannis.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aliații și partenerii NATO din regiunea Mării Negre și din Balcani au început exercițiul „Trojan Footprint 21”

04 May 2021 337

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Chestiuni arzătoare pe ordinea de zi

23 Apr 2021 907

Nicolae Ciucă „Pentru MApN, misiunea în Afganistan se va încheia când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă“

15 Apr 2021 522

Militarii români din Afganistan se întorc acasă. Procesul de retragere începe la 1 mai. Anunțul ministrului Apărării Nicolae Ciucă

15 Apr 2021 3725

MAE Participarea ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO

14 Apr 2021 463

Florin Cîțu, mesaj cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO în România

04 Apr 2021 534

Ziua NATO în România. Mesajul ministrului Apărării Naționale

03 Apr 2021 937

Forțele Navale Române Exercițiul „Sea Shield 21” a avut loc în zona Vadu-Corbu-Capu Midia

02 Apr 2021 767

Fregata „Regina Maria”, final de misiune NATO

02 Apr 2021 556

Forțele Navale Române Medalie acordată cu prilejul Zilei NATO în România

02 Apr 2021 667

Vor preda ştafeta Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii Detașamentul Forțelor Aeriene Spaniole și-a încheiat misiunea în România

31 Mar 2021 445

Iată scopul participării marinarilor militari români la această misiune internațională Misiuni de luptă contra minelor în Marea Ionică

22 Mar 2021 718

A avut loc, în Portul Constanța, deschiderea oficială a Exercițiului naval multinațional „Sea Shield 21”

20 Mar 2021 1431

„Sea Shield 21” Cel mai mare exercițiu multinațional NATO, organizat de Forțele Navale Române

19 Mar 2021 687

Cooperare între România și Bulgaria. Este vizată securitatea în regiunea Mării Negre

18 Mar 2021 604