Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea Zilei NATO în România

Apartenența la cea mai importantă Alianță din istorie, în care solidaritatea și unitatea reprezintă principiile esențiale, întregește profilul României de stat modern și democratic și contribuie la asigurarea securității naționale la un nivel fără precedent.

Spiritul de solidaritate și unitatea de acțiune între aliați se manifestă activ și în actualul context dificil, marcat de pandemia cu noul coronavirus. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă compasiunea faţă de toate victimele generate de COVID-19 şi faţă de cei afectaţi de consecințele sale, precum și recunoștința profundă pentru cei aflaţi în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

Contribuția NATO la susținerea eforturilor naționale de a gestiona această criză majoră reflectă angajamentele colective asumate de aliați și capacitatea NATO de a se adapta permanent. România este parte integrantă a eforturilor pe care Alianța Nord-Atlantică le depune în acest context. Totodată, țara noastră este un beneficiar al capabilităților și programelor aliate, precum cele în domeniul transportului aerian strategic, pe care le-a valorificat în vederea asigurării de echipamente și materiale medicale necesare.

În paralel cu eforturile de gestionare a pandemiei, Alianța continuă să-și îndeplinească misiunile fundamentale – apărarea colectivă a statelor membre, gestionarea crizelor și asigurarea securității prin cooperare. Răspunsul Alianței la provocările de securitate complexe care caracterizează contextul actual rămâne ferm, coerent și cuprinzător, fiind susținut prin solidaritatea între statele membre și prin cooperare cu țările partenere și organizațiile internaționale.

Cu fiecare an de apartenență la NATO, România și-a consolidat capacitatea de aliat activ și de încredere, de a contribui semnificativ atât la operațiunile și misiunile NATO, cât și la conturarea politicilor și deciziilor Alianței. În decursul ultimului an, țara noastră a continuat să fie un furnizor de securitate la nivel regional, euro-atlantic și internațional. Militarii români sunt prezenți în teatrele de operațiuni, precum cele din Afganistan și Irak, țara noastră oferă asistență țărilor partenere din vecinătate și participă la întărirea prezenței aliate pe flancul estic.

România va continua să contribuie, alături de ceilalți aliați, la consolidarea Alianței și la adaptarea ei la amenințările care pot afecta securitatea statelor membre. Va continua să acorde o atenție deosebită implementării măsurilor de consolidare a posturii de descurajare și apărare, inclusiv pe flancul estic. Va continua să pledeze pentru intensificarea sprijinului NATO pentru dezvoltarea capacităților de apărare și consolidarea rezilienței statelor partenere, atât din regiunea Mării Negre și din Balcanii de Vest, cât și din sudul continentului european.

Ministerul Afacerilor Externe aduce cu acest prilej un omagiu tuturor militarilor români care au fost sau sunt prezenți în teatrele de operații aliate şi care, prin profesionalismul şi jertfa lor, au contribuit în mod esențial la consolidarea profilului României în cadrul NATO.

Astăzi, la mai bine de 70 de ani de existență a Organizației și la 16 ani de la momentul aderării României, Alianța Nord-Atlantică reunește 30 de state care împărtășesc aceleași valori și obiective.

Sursa foto-text: MAE

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN. 13 militari români participă la o nouă misiune în Irak

15 Jan 2021 675

MApN Aeronave MQ-9 Reaper, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Ce misiuni vor executa militarii americani

04 Jan 2021 713

Premierul interimar Nicolae Ciucă, întâlnire cu oficiali din SUA. Discuții despre proiectul feroviar Constanța – Gdansk

09 Dec 2020 2092

A murit mama lui Mircea Geoană „Știu că toți cei care au cunoscut-o vor rosti o rugăciune în amintirea ei ”

28 Nov 2020 1513

Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” încheie ultima misiune NATO din anul 2020

18 Nov 2020 626

Baza Logistică Navală organizează licitație pentru reparații capitale la sistemul de propulsie a unei nave tip dragor maritim

17 Nov 2020 2360

Fregata „Regina Maria” a ajuns în Portul Constanța! Mai mulți marinari, infectați cu COVID-19

13 Nov 2020 1548

Vizitează și unități militare ale Forțelor Navale din Constanța Secretarul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii, în vizită în România

11 Nov 2020 642

Grupare navală NATO, escală în portul Constanța

11 Nov 2020 704

Militari infectați cu COVID-19, la bordul Fregatei „Regina Maria”!

10 Nov 2020 1680

Echipajul Fregatei „Regina Maria”, o săptămână plină Activități de luptă antisubmarin în comun cu partenerii NATO

06 Nov 2020 692

A VI-a misiune NATO, executată de militarii din Forțele Navale, în anul 2020

28 Oct 2020 653

Forțele Navale Române Ziua Armatei sărbătorită în Strâmtoarea Bosfor, Turcia

27 Oct 2020 754

Sistemul antiaerian Gepard, dislocat în premieră în misiunea NATO din Polonia

26 Oct 2020 718

A doua zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO

23 Oct 2020 732