Ministrul Apărării, Vasile Dîncu „Locul Republicii Moldova este în marea familie europeană“ (VIDEO)

Ministrul Apărării Vasile Dîncu și ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi. Foto: Facebook/MApNMinistrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, au avut miercuri, 8 iunie, o întâlnire oficială la sediul MApN.

Potrivit MApN, în cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat aspecte legate de mediul de securitate regional, pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

 „Situația de securitate din Ucraina, generată de invazia nejustificată şi brutală a Federației Ruse, ne îngrijorează, pentru că aduce cu sine crize multiple. Pe lângă aspectele militare și de securitate extrem de grave, acest război crud a produs o catastrofă umanitară, o criză energetică, la care se adaugă premisele unei crize globale alimentare”, a precizat ministrul Dîncu.


În context, cei doi miniștri au evidenţiat acţiunile întreprinse pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiaţi din Ucraina, subliniind, în acest sens, eforturile României și Republicii Moldova, precum şi mobilizarea exemplară a societăţii civile şi a cetăţenilor în primirea şi îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din țara vecină.

Un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost susținerea pe care țara noastră o asigură Republicii Moldova în parcursul de integrare în Uniunea Europeană.

„Locul Republicii Moldova este în marea familie europeană şi trebuie să fie obţinut cât mai curând statutul de stat candidat la UE. Vreau să felicit autoritățile de la Chișinău pentru rapiditatea în transmiterea celei de-a doua părți completate a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea, lucru care evidențiază și mai mult determinarea pentru parcursul european”, a spus ministrul Dîncu.


            Cei doi oficiali au trecut în revistă aspecte de interes ale agendei bilaterale în domeniul apărării, cu accent asupra stadiului implementării proiectelor comune şi a priorităţilor de cooperare.

„România își exprimă ferm disponibilitatea și interesul de a dezvolta cooperarea cu Armata Națională a R. Moldova pentru beneficiul reciproc și pentru a sprijini eforturile acesteia privind modernizarea, creșterea capacității operaționale și a nivelului de interoperabilitate”, a făcut cunoscut ministrul Dîncu, care a evidențiat, de asemenea, în contextul discuțiilor referitoare la relațiile Republicii Moldova cu NATO, importanța „angajamentului reciproc pentru implementarea liniilor de efort aferente Pachetului de consolidare a capacității de apărare dedicat Republicii Moldova”.


Conform MApN, ministrul apărării naționale a apreciat, de asemenea, implicarea Chișinăului în consolidarea securității regionale prin participarea militarilor din Republica Moldova la misiunea aliată KFOR din Kosovo, precum și decizia de a participa, în viitorul apropiat, la misiuni ONU de menținere a păcii, respectiv la Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).

În finalul întrevederii, cei doi oficiali au subliniat importanța menținerii unei dinamici constante a dialogului politico-militar, pentru o acţiune cât mai eficientă şi coordonată, precum şi continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic dintre București și Chișinău.

Cu prilejul vizitei la MApN, ministrul Anatolie Nosatîi a conferit generalului-locotenent Marian Sima, șeful Direcției Informații Militare, medalia „Consolidarea frăției de arme”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și militarii rezerviști protestează pe 9 mai în fața MApN

08 May 2024 704

Ministrul Apărării „Bucuria Învierii Domnului va găsi în sărbătoare și marea familie a Armatei României“

04 May 2024 379

MApNExercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24

01 May 2024 317

Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, ediția a XX-a, organizat la Constanța

01 May 2024 373

MApN Exercițiul multinațional Swift Response 24, una din cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa

30 Apr 2024 608

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de schimbare a comenzii Comandamentului facilității navale de sprijin Deveselu

30 Apr 2024 486

MApNVideoconferință cu militarii din teatrele de operații și misiuni externe

30 Apr 2024 273

MApNRomânia sprijină populația civilă din Fâșia Gaza

29 Apr 2024 264

MApN prin UM 02311 Constanța, repară pavilioanele din Cazarma 390 Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

28 Apr 2024 494

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Irlandei la București

26 Apr 2024 348

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 269

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 302

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 623

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 566

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 302