Ministrul Bogdan Aurescu. „Francofonia este o comunitate de valori”

Bogdan Aurescu, foto: Facebook.com/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, sărbătorită la 20 martie, prin intermediul căruia afirmă că „francofonia este o comunitate de valori, dar din cauza războiului lansat de Rusia în Ucraina, valorile comune sunt ameninţate de la un capăt la altul al spaţiului francofon, din Europa de Est până în Africa de Vest”.
 

„În fiecare an, la 20 martie, sărbătorim Ziua Internaţională a Francofoniei. Francofonia reuneşte astăzi 88 de state şi guverne într-o comunitate care depăşeşte promovarea utilizării limbii franceze.

Francofonia este o comunitate de valori care priveşte cu responsabilitate către Francofonia viitorului, într-o lume pe care ne-o dorim sigură, liberă, democratică şi unită, bazată pe respectul dreptului internaţional şi cooperarea multilaterală, o lume a păcii, cooperării, dezvoltării durabile, o lume în armonie cu mediul înconjurător şi respectuoasă cu natura.

 

Din păcate, valorile noastre comune sunt serios ameninţate de la un capăt la altul al spaţiului francofon, din Europa de Est până în Africa de Vest", spune ministrul.


El este de părere că Ucraina, stat observator al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), este victima unui oribil război ilegal de agresiune lansat de Rusia, condamnat în cei mai fermi termeni de o majoritate covârşitoare de state membre ONU, inclusiv de către 64 din cele 81 de state membre OIF.

 

„România apreciază sprijinul multor ţări membre ale Francofoniei, în special ţările învecinate cu Ucraina, state membre sau asociate cu OIF, pentru contribuţia lor substanţială şi unitară destinată refugiaţilor care caută adăpost de ororile războiului", afirmă Bogdan Aurescu.


Ministrul de Externe subliniază că România rămâne ferm angajată în promovarea şi apărarea păcii, securităţii şi drepturilor omului în Africa francofonă, prin prezenţa pe teren, în cadrul operaţiunilor de menţinere a păcii ale ONU sau al misiunilor UE de reconstrucţie post-conflict.
 

„România îşi împărtăşeşte experienţa acumulată în operaţiuni de menţinere a păcii/reconstrucţie post-conflict prin diferite cursuri de formare oferite în limba franceză. România a făcut o contribuţie financiară voluntară la Fondul OIF dedicat femeilor şi fetelor din Africa Francofonă aflate în dificultate, 'La Francophonie avec Elles'", menţionează Aurescu.


Bogdan Aurescu a mai precizat că România rămâne în fruntea solidarităţii francofone, fie că este vorba de burse pentru educaţie, sprijin pentru menţinerea păcii şi reconstrucţie post-conflict, ajutor umanitar, echitate de distribuţie a vaccinurilor anti-COVID sau dezvoltare durabilă.
 

„Educaţia copiilor şi tinerilor francofoni este una dintre pietrele de temelie ale Francofoniei de mâine. România îşi asumă pe deplin rolul de stat emblematic al Francofoniei, inclusiv în domeniul dezvoltării Francofoniei Ştiinţifice, beneficiind de 116 filiere universitare francofone.

Programul de burse de cercetare doctorală şi postdoctorală "Eugen Ionescu", finanţat de Ministerul Afacerilor Externe şi gestionat în colaborare cu Agenţia Universitară a Francofoniei, este una dintre dovezile în acest sens, aproape toţi beneficiarii burselor provenind din Africa francofonă.

Împreună, solidari, avem datoria de a construi o lume mai bună pentru generaţiile viitoare, în care pacea, democraţia, respectul pentru drepturile omului, dezvoltarea durabilă şi respectul pentru mediu să fie realitatea de zi cu zi a întregii omeniri.

Ensemble, construisons la Francophonie de l'avenir!", a concluzionat ministrul de Externe. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Două autoturisme înmatriculate în România, implicate într-un accident mortal în Bulgaria

09 Aug 2022 392

14 diplomați bulgari au fost expulzați din Rusia

05 Aug 2022 465

MAE. Atenţionare de călătorie Erupții vulcanice în peninsula Reykjanes din Islanda

04 Aug 2022 544

Ce a transmis MAE cu prilejul Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

02 Aug 2022 366

Atenționare de călătorie Republica Bulgaria - recomandări utile în privința trecerii frontierelor bulgare pentru sezonul turistic estival 2022

01 Aug 2022 7423

Atenționare de călătorie în Spania. A fost prelungită greva însoțitorilor de zbor ai companiei RYANAIR

28 Jul 2022 449

Ministerul Afacerilor Externe a preluat președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

28 Jul 2022 415

MAE respinge ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Iată motivul

28 Jul 2022 588

MAE Atenţionare de călătorie în Republica Cehă. Sunt semnalate incendii de vegetație

27 Jul 2022 440

Atenţionare de călătorie în Spania Au fost emise coduri roșu și portocaliu de caniculă

25 Jul 2022 597

Ministrul afacerilor externe și expatriaților din Regatul Hașemit al Iordaniei, în vizită oficială în România

25 Jul 2022 394

Atenționare MAE Ce trebuie să știe românii care vor să călătorească în Republica Croația

23 Jul 2022 646

Întrevedere a ministrului afacerilor externe cu Frank Rose, Administrator Principal Adjunct al Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară a SUA

21 Jul 2022 473

MAE Recomandări pentru românii care doresc să călătorească în Grecia în contextul incendiilor de vegetație

20 Jul 2022 420

MAE Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum

18 Jul 2022 540