Mirror Mission Cities Hub Romania, hub național înființat de Ministerul CercetăriiMinisterul Cercetării a anunțat astăzi, 1 august 2022, înființarea unui hub național menit să funcționeze ca un spațiu virtual de facilitare a dialogului între autoriăți, societatea civilă, cetățeni, universități și institute publice pentru implementarea Misiunii 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030.

Trei orașe din România, respectiv Cluj-Napoca, Suceava și Sectorul 2 al Municipiului București au fost selectate ăentru a deveni centre de inovare și experimentare în cadrul acestei misiunii.

Hub-ul național Mirror Mission Cities Hub Romania va oferi suport celor trei orașe și municipalități selectate în Misiunea Europeană, dar și mai important, orașelor candidate precum și altor orașe din România care au ambiția de a atinge neutralitatea climatică. Scopul este acela de răspândi cunoașterea către cât mai multe orașe din România, spun autoritățile.

Iată comunicatul transmis de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: 

 
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării înființează hub-ul național – „Mirror Mission Cities Hub Romania”,pentru implementarea  Misiunii „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Hub-ul va funcționa ca un spațiu virtual de facilitare a dialogului între autoritățile publice centrale, regionale si locale, universități și institute publice de cercetare-inovare, societatea civilă și cetățeni cu scopul unei prezențe cu impact maxim a României în cadrul Misiunii Horizon Europe pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030.
Misiunea a fost lansată de Comisia Europeană în 2021, iar trei orașe din România (din 13 care au participat în competiție) au fost selectate pentru a deveni centre de inovare și experimentare: Cluj-Napoca, Suceava și Sectorul 2 al Municipiului București.
Mirror Mission Cities Hub Romania va oferi suport celor trei orașe și municipalități selectate în Misiunea Europeană, dar și mai important, orașelor candidate precum și altor orașe din România care au ambiția de a atinge neutralitatea climatică. Scopul este acela de răspândi cunoașterea către cât mai multe orașe din România.
Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: „Acest hub național va funcționa ca un facilitator, un grup de oglindă a misiunii, cu scopul de a conecta autoritățile și programele naționale și regionale care furnizează fonduri pentru tranziția către obiectivele de neutralitate climatică.În cadrul rețelei europene CapaCITIES, hub-ul național românesc va facilita schimburile dintre autoritățile române și alte autorități publice din Europa pentru planificarea și stabilirea de măsuri de sprijinire a orașelor românești selectate în Misiune, aducând împreună și orașele candidate, cu ambiția de a ajunge la toate orașele din România care luptă pentru atingerea țintelor de neutralitate climatică până în 2030 și 2050. Această inițiativă va avea efect nu numai asupra celor trei administrații implicate ci și asupra altor orașe, unele chiar mai mici, pentru că unul dintre principiile după care ne ghidăm este de a nu lăsa pe nimeni în urmă”.
Hub-ul național dedicat Misiunii „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” va organiza întâlniri de lucru tematice între autoritățile publice centrale, regionale, locale și orașe, facilitând dialogul și schimbul de experiență cu celelalte hub-uri ale Misiunii din Europa, urmărind să creeze un spațiu în care identifică împreună soluții. Hub-ul se constituie la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și va fi găzduit de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat draftul strategiei României de inteligenţă artificială, în consultare publică

06 Nov 2023 638

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării 945 de localități vor beneficia de conexiuni la internet de mare viteză

28 Sep 2023 647

Premierul României și ministrul Cercetării au avut întâlniri cu reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din lume din zona tehnologiei

06 Sep 2023 556

Dosarele cu șină devin istorie! Legea a intrat în vigoare

04 Jul 2023 976

Învățământ Constanța. Vești bune pentru Universitatea Ovidius!

31 May 2023 1717

Ministerul Cercetării şi ADR au lansat aplicaţia mobilă ROeID. Asigură autentificarea în toate platformele digitale

25 May 2023 791

750.000 de mesaje și tag-uri pe social media Ce arata cifrele ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, în prima lună de la lansare

29 Mar 2023 874

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării România este printre primele state din lume care reglementează diplomația și igiena cibernetică într-o lege

01 Mar 2023 864

Anunț important de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Sunt vizate IMM-urile din România

22 Feb 2023 913

Anunț de ultim moment de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării! Despre ce este vorba

20 Feb 2023 847

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială

11 Nov 2022 920

Are un apartament la Năvodari Sebastian Burduja va asigura interimatul la ministerul Educației. Date din CV, avere și interese (DOCUMENTE)

30 Sep 2022 1561

Interzis prin lege Ministerul Cercetării a depus proiectul de lege prin care instituțiile nu vor mai avea voie să folosească antiviruși din Rusia

15 Sep 2022 991

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța a contractat servicii poștale (DOCUMENT)

17 Aug 2022 1141

Ministerul cercetării, inovării şi digitalizării va prelua Muzeul Naţional Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida"

12 Jul 2022 1026