„Niciun român nu trebuie să se teamă!” NATO întărește Flancul Estic prin suplimentarea dispozitivelor militare la Baza Militară Mihail Kogălniceanu (GALERIE FOTO+VIDEO)

  • Jens Stoltenberg a avertizat că există un „risc real” ca Rusia să invadeze Ucraina
  • Klaus Iohannis – „ Indiferent de evoluţiile actuale din regiune, NATO trebuie să îşi menţină la nivel ridicat capacitatea de descurajare şi apărare”
 
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a efectuat vineri, 11 februarie, o vizită în România la invitatia președintelui Klaus Iohannis. Alături de el, a venit și secretarul adjunct NATO, Mircea Geoană.


 
Cei 1.000 de militari americani repoziţionaţi din Germania în România vor spori apărarea României împotriva amenințărilor. Elemente de tehnică militară ale detaşamentului SUA, care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar, au sosit pe 11 februarie la Baza „Mihail Kogălniceanu". Aceasta va formată din militari ai Batalionului 2 (2nd Squadron), care vor acţiona cu transportoare blindate Stryker, cărora li se vor adăuga militari cu alte specialităţi. În cadrul trupelor trimise în România se regăsesc militari specializați în artilerie, geniu și structuri de sprijin.
 
„Prezenţa NATO în România este atât de importantă. Transmite un mesaj ferm privind unitatea Alianţei. Suntem aici împreună pentru că suntem uniţi. Prezenţa trupelor americane aici, la baza din România, transmite un mesaj puternic privind angajamentul SUA faţă de securitatea europeană", a spus secretarul general al NATO.


 
Jens Stoltenberg a avertizat, răspunzând unei întrebări, că există un „risc real” ca Rusia să invadeze Ucraina, pentru că Moscova continuă să îşi crească numărul de trupe din jurul Ucrainei. „Suntem la doar 200 de mile de Crimeea, anexată ilegal. De asemenea, împărtăşim o parte din graniţele noastre de nord şi de est cu Ucraina, peste 400 de mile. Prin urmare, percepem ameninţarea actuală la securitate într-o manieră clară. România s-a implicat constant în asigurarea securităţii euro-atlantice, ca un contributor semnificativ la implementarea obiectivelor Alianţei. Prezenţa dumneavoastră aici este o dovadă a solidarităţii şi coeziunii Aliaţilor şi o demonstraţie puternică a angajamentului intens al Statelor Unite faţă de România, ca partener strategic al acesteia”, a spus președintele Klaus Iohannis.


 
Tot Președintele României a ținut să pună accent pe faptul că România este o țară sigură. „Niciun român nu trebuie să se teamă, însă trebuie să ştim de unde vine această siguranţă a noastră, ce sunt garanţiile de securitate. În primul rând, forţele noastre armate - care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani - sunt foarte bine pregătite şi sunt pregătite pentru orice scenariu. În plus, România este în Alianţa NATO, cea mai puternică alianţă militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem aceşti militari pe care i-am salutat astăzi, aici, în Baza Mihail Kogălniceanu, şi alţii care au venit din state partenere strategice, de la aliaţi, pentru a lucra împreună cu militarii români”, a transmis Klaus Iohannis.



 

„Indiferent de evoluţiile actuale din regiune, NATO trebuie să îşi menţină la nivel ridicat capacitatea de descurajare şi apărare, care să îi permită să îşi îndeplinească eficient obiectivele strict defensive pentru care Alianţa a fost creată. Alături de aceste măsuri de întărire a prezenţei aliate, susţinem necesitatea continuării dialogului politico-diplomatic cu Rusia în vederea găsirii de soluţii care să permită dezescaladarea situaţiei, fără compromiterea însă a principiilor fundamentale ale Alianţei şi ale dreptului internaţional. Plecăm de la premisa clară că actuala criză nu decurge din eventuale probleme structurale ale arhitecturii de securitate existente, ci din nerespectarea unora dintre prevederile ei esenţiale. România a fost şi este foarte implicată din punct de vedere diplomatic în adoptarea deciziilor la nivel aliat şi european privind actuala criză, prin prisma poziţionării noastre geografice şi a interesului strategic pe care ţara noastră îl are în stabilitatea Vecinătăţii Estice a NATO şi a Uniunii Europene”, a mai spus Iohannis.


 
Totodată, președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul unei vizite la Brigada Multinațională Sud-Vest, de la Craiova, a declarat că evoluțiile actuale de securitate din „vecinătatea noastră directă” dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-și îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianței.
 


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Cum a apărut îmbrăcat Klaus Iohannis la baza Baza Militară Mihail Kogălniceanu (FOTO)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul lui Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primaria Municipiului Constanța, către liberalii constănțeni

20 Apr 2024 502

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 618

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 268

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 425

MApN Întrevederea ministrului apărării naționale cu omologul sloven la București

11 Apr 2024 274

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 10 aprilie 2024

10 Apr 2024 304

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în cadrul unei ceremonii

09 Apr 2024 456

MApNMinistrul apărării naționale, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii

09 Apr 2024 357

Știri Constanța 20 de ani de la aderarea României la NATO, celebrați la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 392

MAE7 aprilie – celebrarea Zilei NATO în România

08 Apr 2024 301

Ziua NATO, sărbătorită de Brigada 9 Mecanizată Mărășești

07 Apr 2024 466

Premierul României, Marcel Ciolacu „În cei 20 de ani de la aderarea la NATO, România şi-a consolidat profilul de aliat responsabil”

07 Apr 2024 522

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 447

MApNMinistrul apărării naționale, la Conferința internațională „Black Sea Maritime Forum”

05 Apr 2024 522

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr „Postura NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre rămâne vitală”

05 Apr 2024 476