Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor „Vă îndemn să respectăm această comunitate și să o sprijinim să facă parte din tot ceea ce ne dorim“


Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor.



Premierul a precizat că România marchează astăzi 166 de ani de la dezrobirea integrală pe teritoriul național a ultimilor romi rămași în sclavie
 
 

România marchează astăzi 166 de ani de la dezrobirea integrală pe teritoriul național a ultimilor romi rămași în sclavie, printr-o lege promulgată de domnitorul Barbu Știrbei la 20 februarie 1856, "Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești", în urma căreia 250.000 de romi au primit statutul de oameni liberi.




Procesul dezrobirii a început în Transilvania, printr-un ordin imperial din 1783 inspirat de iluminismul european.
 

Un act normativ similar fusese votat de Divanul Obștesc în Moldova, cu aproximativ două luni înainte, la inițiativa domnitorului Grigore Alexandru Ghika.

Procesul dezrobirii a început în Transilvania, printr-un ordin imperial din 1783 inspirat de iluminismul european, și avea să se definitiveze abia după 80 de ani, cu Valahia, grație boierilor pașoptiști care militau pentru revoluționarea țărilor române pe toate planurile, în rândul cărora s-a distins ca figură proeminentă scriitorul, istoricul și omul politic Mihail Kogălniceanu.



Există un cadru strategic al Uniunii Europene privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor la viața politică, socială, economică și culturală. 

 

După o înrobire care a durat jumătate de mileniu pe pământ românesc, cu suferințe și mărturii tulburătoare despre acestea, libertatea de doar 166 de ani a romilor este una tânără.



În istoria recentă romii au suferit drame teribile, precum deportarea în Transnistria din 1942 ori deposedări și intruziuni în modul de viață specific sub regimul comunist - confiscarea aurului, încercarea de integrare forțată, inclusiv prin sedentarizare, neacordarea statutului de minoritate națională conlocuitoare, ceea ce pe mulți i-a determinat să-și ascundă apartenența etnică și să-și abandoneze îndeletnicirile tradiționale.

Provocările minorității rome, legate de nivelul de trai, de păstrarea specificului etnic, de nediscriminare, incluziune, egalitate de șanse sau acces la oportunități sunt prezente în unele cazuri, nu doar în România, unde aceștia reprezintă a doua cea mai numeroasă minoritate etnică, ci și la nivel european.

Există un cadru strategic al Uniunii Europene privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor la viața politică, socială, economică și culturală. Există, de asemenea, o strategie națională pentru incluziunea minorității rome, vizând perioada 2021-2027 și este în curs un proiect de înființare a unui Muzeu al Istoriei și Culturii Romilor.


Aceste lucruri se pot face într-un cadru instituțional, dar este nevoie și de participarea colectivă a cetățenilor României și Europei, de acțiuni, decizii și gesturi din partea fiecăruia dintre noi, pentru ca etnia romă să facă pasul final spre o viață mai bună așa cum se cuvine tuturor cetățenilor.


Nicolae Ciucă îndeamnă la respectarea acestei comunități 
 

Vă îndemn să respectăm această comunitate și să o sprijinim să facă parte din tot ceea ce ne dorim, fără să o obligăm la îndepărtarea de specificul său. În mod paradoxal, instinctul libertății și neatârnării pare să definească cel mai pregnant spiritul romilor. Se adaugă puterea de a spune mereu lucrurilor pe nume, pasiunea firii, autenticitatea, inventivitatea și deloc în ultimul rând talentul artistic, în special la muzică și dans.

Să nu gândim prin prisma prejudecăților, să nu respingem ce este diferit, să nu aplicăm modele rasiste de judecată, să nu categorisim oameni în funcție de apartenența de orice tip, ci să ne bucurăm de ce are deosebit celălalt și să rezolvăm împreună probleme. Prin solidaritate și respect pentru diversitate avem cu toții de câștigat, este important să nu lăsăm pe nimeni deoparte.

Stimați membri ai comunității rome din România, vă felicit cu ocazia acestei zile în care sărbătoriți unul dintre cele mai valoroase drepturi, libertatea care vă este atât de dragă. Vă urez să obțineți cu pași repezi tot ceea poate contribui la o viață mai bună pentru dumneavoastră, din toate punctele de vedere - social, material și spiritual. Vă doresc sănătate și viață lungă!, transmite Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-Ministru al României.

 


Sursa foto: facebook/ Guvernul României 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 391

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 437

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 930

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 718

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1325

PNL Constanța își lansează candidații pentru alegerile locale! Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la eveniment

10 Apr 2024 783

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 370

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 597

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 979

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 619

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1214

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 597

Nicolae Ciucă, despre organizarea alegerilor „Am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri”

13 Feb 2024 708

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 794

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 791